Uit de theatershow O Fezante, die eerder werd opgevoerd.
Uit de theatershow O Fezante, die eerder werd opgevoerd. Organisatie 700 jaar Ovezande

JARIG OVEZANDE MAAKT ZICH OP VOOR MIDDELEEUWS FEEST

18 april, 2024

door: onze correspondent Wesley Rijnhout

OVEZANDE – Het is een dorp met een rijke geschiedenis. Dit jaar bestaat Ovezande zevenhonderd jaar en viert het feest. Tot aan het einde van het jaar staan er tal van activiteiten op het programma. Zaterdag 20 april: een middeleeuws feest.

In de archieven wordt Ovezande in 1324 voor het eerst genoemd. ‘Avensant’ heette het toen nog. Deze vermelding is terug te vinden in de grafelijke geschriften van de Heren van Schengen, een mooie markering van het ontstaan van het dorp Ovezande.

LAWAAIOPTOCHT

“Een aantal jaar geleden zagen we voor het eerst voorbij komen dat het dorp eigenlijk in 1324 is ontstaan”, zo vertelt Ad Schenk, voorzitter van het project ‘700 jaar Ovezande’. “We wilden het dorp graag een boost geven en zijn met een groepje laaiend enthousiaste mensen aan de slag gegaan. Mensen van de dorpsraad, de voetbalvereniging en de dorpssoos. iedereen wilde meewerken.”

Schenk wilde inventariseren wat er allemaal nodig was. Dit hebben ze gedaan met een lawaaioptocht door het dorp, om onder andere ideeën, mensen en geld om activiteiten te bekostigen bij elkaar te krijgen. Er kwamen meer dan honderd ideeën uit om het bestaan van het dorp te vieren. Er werd een denktank van 45 mensen geformeerd, opgedeeld in verschillende werkgroepen om de activiteiten te organiseren. Tijdens zeven bijeenkomsten in Dorpshuis ‘’De Klomp’’ is een bijzonder programma samengesteld.

HISTORISCHE WINKELROUTE

Dit jaar staan er nog tal van activiteiten op de rol. Schenk: “We hebben dingen georganiseerd voor de dorpsbewoners zelf, zoals een dorpsontbijt. Maar op 9 mei gaan we terug naar de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Met een historische winkelroute kun je dan door het dorp, op eigen houtje of onder begeleiding van een gids.” De fietsenmaker is dan bijvoorbeeld te zien op de plaats waar hij destijds zat.

ZANDPLAAT

Ovezande was ooit een eilandje, een zogenoemde ‘opwas’ in de Zwake. De plaats waar het huidige dorp zich bevindt was een zandplaat die bij eb droogviel en door de jaren heen steeds vaker en langer droog bleef staan. In 1280 is de eerste polder bedijkt. Vijftien jaar later werden nog twee poldertjes daarbij gelegd. En in 1324 werd Ovezande (of ‘Avensant’) dus voor het eerst beschreven in grafelijke geschriften. In 1330 werd er vanuit het ontstane dorpje een vaste oeververbinding naar het huidige Oudelande gelegd. En van daaruit ging het zich ontwikkelen. In 1832 is de eerste kadastrale kaart gemaakt waarin alles van het dorp voor het eerst is vastgelegd: destijds 44 panden, bijna allemaal gebouwd rondom de protestantse kerk. De meeste groei kende het dorp de afgelopen tweehonderd jaar. Tegenwoordig telt Ovezande ruim elfhonderd inwoners. 

MIDDELEEUWS FEEST

Een van de activiteiten ter ere van het zevenhonderdjarig bestaan is zaterdag 20 april. Een middeleeuws feest met spelen uit die tijd voor jong en oud. Ook is er een bourgondisch dorpsdiner met aansluitend een feest met muziek en er kan gedanst worden. “We hopen dat er veel mensen komen”, zegt Ad Schenk. “En vergeet vooral je middeleeuwse kledij niet!''

Eerder dit jaar zijn vanwege het zevenhonderdjarig bestaan van Ovezande al verschillende activiteiten georganiseerd in het dorp. Zoals ‘Fiets ‘m d’r in’. © Organisatie 700 jaar Ovezande


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN
Goes brandweerkazerne

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN

1 mei, 2024

Wethouder Joan Veldhuizen van Goes heeft woensdagmiddag de eerste paal in de grond geheid voor de nieuwe brandweerkazerne. En daarmee is symbolisch de start gegeven voor de bouw.

Dorpsbewoners van Schore luisteren naar de uitleg van Gemeentebelang-raadslid Jordy van Leeuwen.
Schore windmolens

'Windmolens zo hoog als de Euromast, daar zit het dorp niet op te wachten'

1 mei, 2024

De weerzin in Schore tegen de komst van twee grote windmolens is groot. Een protestbijeenkomst in dorpshuis 't Durpshart brengt dinsdagavond ruim tachtig inwoners op de been - ongeveer éénvijfde van de bevolking van Schore.

BEWONERS ’S-HEERENHOEK ZORGEN VOORTAAN VOOR HERTENKAMP
's-Heerenhoek hertenkamp

BEWONERS ’S-HEERENHOEK ZORGEN VOORTAAN VOOR HERTENKAMP

1 mei, 2024

Twee bewoners van ’s-Heerenhoek, Elina Janse en René Ars, gaan de zorg voor het hertenkamp daar op zich nemen. Woensdag tekenden zij samen met wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele de overdracht.

De Goederenloods in Goes.
Dag van de Arbeid 1 mei

PvdA/GroenLinks Zeeland presenteert 1 mei in Goes 'links spoorboekje'

30 april, 2024

Tijdens de bijeenkomst presenteren PvdA/GL-Stateleden Ralph van Hertum en Ernst Jonker hun 'spoorboekje' voor het linkse geluid in de Zeeuwse Staten, de komende drie jaar.

KWADENDAMME HEET TWEE WEKEN LANG ‘BLUESTOWN’
Kwadendamme Bluesfestival

KWADENDAMME HEET TWEE WEKEN LANG ‘BLUESTOWN’

30 april, 2024

Wethouder Marga van de Plasse heeft woensdag het nieuwe naambord van Kwadendamme onthuld: Bluestown. Het bord is gemaakt vanwege de dertigste editie van het Bluesfestival dat op 10 en 11 mei gehouden wordt.

gaslucht waargenomen bij voormalig hotel in Goes
112 nieuws Goes

Opvanglocatie Goes ontruimd na gaslucht

30 april, 2024

De bewoners van de noodopvanglocatie in Goes hebben deze dinsdagmorgen moeten verlaten vanwege een gaslucht. De brandweer en werknemers van energiebedrijf DNWG hebben diverse metingen verricht.

De windmolens aan de Schoorse Zeedijk worden vervangen door grotere exemplaren met meer opbrengst.
Schore Hansweert

Schore vreest overlast windmolens, college vraagt advies GGD

30 april, 2024

Vanavond houdt oppositiepartij Gemeentebelang Kapelle een informatiebijeenkomst voor bezorgde omwonenden, in het dorpshuis van Schore.

Culturele Agenda t/m zondag 5 mei 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 5 mei 2024

29 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl