Vicaris Paul Verbeek
Vicaris Paul Verbeek Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Jubilerend vicaris Paul Verbeek: 'Toekomst voor katholiek Zeeland, ondanks kerksluitingen'

20 april, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Vicaris Paul Verbeek blikt terug op 30 jaar priesterschap in Zeeland.

GOES - Kerken mogen misschien de deuren sluiten, maar het rooms-katholieke leven in Zeeland heeft zeker toekomst. Dat zegt de vicaris voor Zeeland, Paul Verbeek, bij zijn jubileum. Komende week is het 30 jaar geleden dat hij door toenmalig bisschop Huub Ernst tot priester werd gewijd, in de H. Magdalenakerk in Goes. Nieuwe priesterwijdingen zijn vandaag de dag zeldzaam, zeker in Zeeland.

Onder de Zeeuwse jeugd ziet Verbeek zeker interesse voor katholieke geloof. "Als je ziet hoe onder jongeren de belangstelling leeft voor bijvoorbeeld kerstvieringen, dan denk ik: Wow! Wat een betrokkenheid!" Maar weten de jongeren de weg te vinden naar priesteropleidingen? "We bieden daarin wel begeleiding en ondersteuning." Ook al zijn er op dit moment geen Zeeuwse studenten bij de theologische opleidingen. "Maar wat niet is, kan nog komen."

Opleiding in Heerlen

Paul Verbeek kan zich zijn priesterwijding nog herinneren als de dag van gisteren. Afkomstig uit het West-Brabantse Steenbergen is Goes niet ver weg. Hij volgde in 1986 een open theologische opleiding in Heerlen, en liep vervolgens stage bij de parochie in het Belgische Merksem bij Antwerpen. Daarna ging hij aan de slag in Goes om uiteindelijk pastoor, deken en vicaris te worden in Zeeland en westelijk Brabant. Een vicaris is een geestelijke die volgens het kerkelijk recht taken namens de bisschop uitvoert. Zeeland, en daarmee ook de Bevelanden, ressorteren onder het bisdom van Breda.

Kerksluitingen

Sinds Paul Verbeek in de jaren '90 pastoor in de Bevelanden en Schouwen-Duiveland werd, moest de één na de andere kerk de deuren sluiten. Zoals in 's-Heerenhoek, Hansweert en in Rilland. Dankzij de inzet van parochianen zijn de kerken van Ovezande en Kwadendamme nog steeds in gebruik, merkt de vicaris op.

Geloofsbeleving

Het teruglopend kerkbezoek past in een ontwikkeling die in heel West-Europa te zien is, zegt Verbeek. Maar dat betekent niet dat de geloofsbeleving afneemt. "Mensen ervaren hun beloof op een andere manier", zegt hij. Het kenmerkende van het katholieke christendom is het volgen van Jezus en je leven inrichten naar Zijn voorbeeld - benadrukt Paul Verbeek Daarbij hoort ook de verering van heiligen.

Lourdes

Het is in deze maand dat een belangrijk reliek van de heilige Bernadette van Lourdes, aan wie de H. Maagd Maria in 1858 is verschenen, op 23 maart Bergen op Zoom aandoet. In deze stad is Paul Verbeek momenteel pastoor, die dag is ook zijn priesterjubileum. Bernadette Souribous was een eenvoudige vrouw, merkt Verbeek op. "Ze was een herderin uit een arme familie en woonde onder de meest erbarmelijke omstandigheden waaronder ze toch een bestaan wist op de bouwen. Alleen dat al maakt haar tot een bijzondere vrouw." Wat volgde is inmiddels wereldgeschiedenis geworden. Tot achttien keer verscheen Maria aan Bernadette en een bron ontsprong in de grot van Lourdes. Van het water bleek door Gods hand een geneeskrachtige werking uit te gaan -met diverse miraculeuze genezingen- en miljoenen zieken van over de gehele wereld bezochten Lourdes sindsdien.

Inspirerend

Inspiratie vindt Paul Verbeek ook in de kracht van diepgegrond geloof. Zoals een oude vrouw die tot op hoge leeftijd dagelijks diverse malen de rozenkrans bad, voor het welzijn van anderen. Maar ook de huidige paus Franciscus is voor hem een lichtend voorbeeld. De vicaris heeft hem al een aantal keren persoonlijk mogen ontmoeten.

Band met Zeeland

Het werk als priester en geestelijk verzorger in Zeeland is wat hem betreft nog niet voorbij. Als pastoor mag hij tot zijn 75e jaar aanblijven "en dat hoopt de bisschop ook wel", zegt hij. Ondanks zijn pastoraat in Bergen op Zoom is Paul Verbeek regelmatig in Zeeland te zien. Zo ook bij de diensten in Kwadendamme en straks in augustus, bij de dienst ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Ovezande. "En ik sport en zwem in Zeeland", zegt hij. "De band met Zeeland blijft."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Het gebied van het Global Geopark Schelde Delta
Geopark Schelde Delta Zeeland

'Geopark-status vooral visitekaartje voor de regio'

3 mei, 2024

Een zak is niet te verwachten van Unesco, maar het Geopark-keurmerk biedt de Schelde Delta wél mogelijkheden om allerlei subsidies aan te vragen - zegt coördinator Walter Jonkers.

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN
Goes brandweerkazerne

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN

1 mei, 2024

Wethouder Joan Veldhuizen van Goes heeft woensdagmiddag de eerste paal in de grond geheid voor de nieuwe brandweerkazerne. En daarmee is symbolisch de start gegeven voor de bouw.

Dorpsbewoners van Schore luisteren naar de uitleg van Gemeentebelang-raadslid Jordy van Leeuwen.
Schore windmolens

'Windmolens zo hoog als de Euromast, daar zit het dorp niet op te wachten'

1 mei, 2024

De weerzin in Schore tegen de komst van twee grote windmolens is groot. Een protestbijeenkomst in dorpshuis 't Durpshart brengt dinsdagavond ruim tachtig inwoners op de been - ongeveer éénvijfde van de bevolking van Schore.

BEWONERS ’S-HEERENHOEK ZORGEN VOORTAAN VOOR HERTENKAMP
's-Heerenhoek hertenkamp

BEWONERS ’S-HEERENHOEK ZORGEN VOORTAAN VOOR HERTENKAMP

1 mei, 2024

Twee bewoners van ’s-Heerenhoek, Elina Janse en René Ars, gaan de zorg voor het hertenkamp daar op zich nemen. Woensdag tekenden zij samen met wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele de overdracht.

De Goederenloods in Goes.
Dag van de Arbeid 1 mei

PvdA/GroenLinks Zeeland presenteert 1 mei in Goes 'links spoorboekje'

30 april, 2024

Tijdens de bijeenkomst presenteren PvdA/GL-Stateleden Ralph van Hertum en Ernst Jonker hun 'spoorboekje' voor het linkse geluid in de Zeeuwse Staten, de komende drie jaar.

KWADENDAMME HEET TWEE WEKEN LANG ‘BLUESTOWN’
Kwadendamme Bluesfestival

KWADENDAMME HEET TWEE WEKEN LANG ‘BLUESTOWN’

30 april, 2024

Wethouder Marga van de Plasse heeft woensdag het nieuwe naambord van Kwadendamme onthuld: Bluestown. Het bord is gemaakt vanwege de dertigste editie van het Bluesfestival dat op 10 en 11 mei gehouden wordt.

gaslucht waargenomen bij voormalig hotel in Goes
112 nieuws Goes

Opvanglocatie Goes ontruimd na gaslucht

30 april, 2024

De bewoners van de noodopvanglocatie in Goes hebben deze dinsdagmorgen moeten verlaten vanwege een gaslucht. De brandweer en werknemers van energiebedrijf DNWG hebben diverse metingen verricht.

De windmolens aan de Schoorse Zeedijk worden vervangen door grotere exemplaren met meer opbrengst.
Schore Hansweert

Schore vreest overlast windmolens, college vraagt advies GGD

30 april, 2024

Vanavond houdt oppositiepartij Gemeentebelang Kapelle een informatiebijeenkomst voor bezorgde omwonenden, in het dorpshuis van Schore.