De rekenkamers onderzoeken de effectiviteit, efficiëntie en rechtmatigheid van het gemeentelijk bestuur
De rekenkamers onderzoeken de effectiviteit, efficiëntie en rechtmatigheid van het gemeentelijk bestuur

Ook rekenkamers voor Goes, Noord-Beveland, Reimerswaal, Borsele en Tholen

2 april, 2024

door: Han Verbeem

GOES / THOLEN - In navolging van andere Zeeuwse overheden krijgen ook vier Bevelandse gemeenten en Tholen eigen rekenkamers, die het lokale beleid onder de loep nemen. Een gezamenlijke wervingscommissie heeft vijf kandidaten geselecteerd voor de bemensing van deze rekenkamers. Twee van hen komen uit Bevelandse gemeenten, drie komen van buitenaf en wonen op Walcheren.

De nieuw op te richten rekenkamers van Borsele, Goes, Noord-Beveland, Reimerswaal en Tholen voeren kritisch en onafhankelijk onderzoek uit naar de prestaties van de gemeenten op verschillende terreinen. Daarbij kijken ze naar de effectiviteit, efficiëntie en rechtmatigheid van het gemeentelijk bestuur.

Personele unie

De vijf rekenkamers gaan onderling een zogeheten 'personele unie' aan, wat betekent dat de leden lid zijn van álle kamers. Kapelle maakt als enige Bevelandse gemeente geen deel uit van de nieuwe samenwerking; deze heeft al een rekenkamer en trekt hierin gezamenlijk op met Middelburg en Vlissingen.

Wervingscommissie

De wervingscommissie voor de kandidaatleden bestaat uit vijf raadsleden, ondersteund door twee raadsgriffiers en vertegenwoordigers van een extern bureau. De voorgedragen rekenkamerleden zijn Arianne Metz (voorzitter) uit Kwadendamme, Ilona Patenier uit Koudekerke, Joost van Driessen uit Kapelle, Alex Maas uit Domburg en Hans Mulder uit Zoutelande. De betreffende gemeenteraden moeten nog instemmen met de voordracht.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."