De voormalige kerk van Schore: wel of geen dorpshuis?
De voormalige kerk van Schore: wel of geen dorpshuis? Google StreetView

Kapelle nog deze zomer aan de slag met nieuwe communicatienota

19 juni, 2024

door: Han Verbeem

KAPELLE - De gemeenteraad van Kapelle besluit 2 juli over de jaarstukken van 2023. Dinsdag stond de Kapelse raad in de een opiniërende vergadering al stil bij wat er het afgelopen jaar is bereikt, en wat er beter kan. Zo kan het met de gemeentelijke communicatie een stuk beter - constateert fractievoorzitter Jordy van Leeuwen, van oppositiepartij Gemeentebelang Kapelle. Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar belooft die verbetering. "Er zijn enthousiaste, nieuwe mensen geland op de afdeling communicatie van de gemeente." Die gaan deze zomer nog aan de slag met een nieuwe nota.

"Bij het vergelijken van de huidige jaarstukken met die van eerdere jaren, zien we duidelijke verbeteringen", constateert Van Leeuwen. Toch blijft het voor de Kapelse oppositie soms lastig om bepaalde zaken goed te plaatsen. "Zoals het tegenvallen van 85.000 euro voor afvalinzameling. En het voordelige resultaat van 110.000 euro op afvalverwijdering." Uiteindelijk wil zijn partij weten of de acties van het college effectief zijn geweest, en of beoogde doelen zijn behaald. "Zoals een daling van de gemiddelde snelheid of een stijging van het veiligheidsgevoel onder de inwoners." Van Leeuwen wil dat de resultaten 'specifiek en meetbaar' zijn.

Dorpshuis Schore

Gemeentebelang vraagt het college daarom om een transparante communicatie, zowel richting de raad als richting de inwoners. Van Leeuwen wil een nieuwe gemeentelijke communicatienota -de huidige dateert nog van 2017- met daarin "duidelijke afspraken over wie wanneer geïnformeerd moet worden en op welke manier." Daarbij verwijst de Kapelse oppositieleider naar de verduurzaming van het dorpshuis in Schore. "Voor de inwoners is niet bekend wat de plannen zijn, of überhaupt dat de kerk mogelijk omgebouwd kan worden tot een dorpshuis."

Nieuwe, enthousiaste mensen

Van Leeuwen wordt daarin op zijn wenken bediend, antwoordt burgemeester Constantijn Jansen op de Haar. Want nog deze zomer start het college met het opstellen van die communicatienota waar Gemeentebelang om vraagt. "Bij de ambtelijke dienst zijn de afgelopen periode vrij veel nieuwe enthousiaste mensen binnengekomen, vanuit allerlei verschillende kanten vanuit onze samenleving", merkt de burgemeester op. Deze zijn uiteindelijk "geland bij de afdeling communicatie van de gemeente Kapelle."

Kosten

Coalitiepartij VVD wil wél weten hoe het met de kosten zit - zegt fractievoorzitter Iman Vleugel. Want heeft de raad zich wel voldoende communicatief ontwikkeld, hoe functioneert het Kapelse gemeentebestuur? "Dat is een hele interessante", moet de burgemeester toegeven. "Daarvoor hebben we natuurlijk ook de quickscan lokale democratie uitgevoerd." Die resultaten van de quickscan zijn inmiddels binnen, heeft Jansen op de Haar al in de wandelgangen gehoord.

Handigste moment

Maar op de uitkomsten zullen de Kapelse raadsleden én de inwoners nog even moeten wachten. Want het college gaat met diezelfde afdeling communicatie kijken "wat nou precies het handigste moment is om daar ook naar buiten over te communiceren." Ook komt het onderwerp aan de orde op de bestuursdag van het Kapelse gemeentebestuur, in augustus. Want communiceren met de bewoners, dáár draait het toch om in de lokale democratie.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL
Borsele Kadernota 2025-2028

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL

27 juni, 2024

De financiële tekorten van de gemeente Borsele lopen de komende jaren flink op. En dat de burgers daar wat van gaan merken, lijkt niet te voorkomen.

auto te water in Kamperland
112 nieuws Noord-Beveland

Auto te water in Kamperland

27 juni, 2024

De brandweer van Kamperland is donderdagmiddag uitgerukt voor een auto die te water was geraakt. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder vergeten was de auto op de handrem te zetten. Er zaten geen inzittenden in het voertuig.

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.