De jachthaven van Wemeldinge.
De jachthaven van Wemeldinge. Google StreetView

Zwemverbod haven Wemeldinge: 'Vertrouwen in politiek verdwijnt'

30 mei, 2023

door: Han Verbeem

KAPELLE/WEMELDINGE - Wel of niet zwemen in de haven van Wemeldinge: de kwestie verdeelt de Kapelse politiek. Coalitiepartijen steunen dinsdagavond in de gemeenteraad het zwemverbod dat het college heeft afgekondigd. Maar de oppositie ziet vooral zwalkend beleid: tijdens de coronaperiode kon het wél en nu niet. "De mensen in Wemeldinge raken het vertrouwen in de politiek kwijt", zegt Marc van Opstal (D66).

door: Han Verbeem

De fractie van Gemeentebelang Kapelle wil dat de gemeente terug gaat naar de onderhandelingstafel en het gesprek aangaat met scholen, havenbeheerder en andere belanghebbenden. Een Wemeldingse zwemtraditie van 150 jaar dreigt verloren te gaan, benadrukt Van Opstal. Het raakt vooral de jongeren die hun hoop hadden gevestigd op een gedoogbeleid. Maar daar wil het college niet aan geloven.

Coronaperiode

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar geeft toe dat het college twee jaar geleden, tijdens de pandemie, de jeugd heeft toegestaan in de haven te zwemmen terwijl dat eigenlijk niet mag volgens de wet. Maar inmiddels blijkt dat het toenmalige college deze ontheffing nooit had mogen verlenen. "Dat mag alleen het bevoegd gezag doen en dat is de havenmeester. En deze zal dat nooit doen want hij komt juist op voor de belangen van de havengebruikers."

Uitschelden

Dat blijkt ook uit de reactie van een booteigenaar, die de raadsleden aan het begin van de vergadering toespreekt. Deze ervaart hinder van zwemmende jongeren, die gevaarlijke toeren uithalen en hem en zijn echtgenote uitschelden. Jansen op de Haar zegt echter goede gesprekken te hebben gevoerd met jeugdvertegenwoordigers en complimenteert hen zelfs. Overigens merkt de burgemeester op dat alleen bij overlast wordt ingegrepen. "Laten we deze zomer kijken hoe heet gaat", aldus Jansen op de Haar.

Vet

"Ik snap hun teleurstelling heel goed", aldus de burgemeester. "Er is immers niets vetters dan in het water te springen." Tegelijk merkt de burgemeester op dat veiligheid voorop staat en dat de gemeente aansprakelijk is als er iets misgaat. En de jeugd hoeft zich ook met een zwemverbod niet te vervelen, aldus Constantijn Jansen op de Haar. "Samen met de jeugdwerker zijn we bezig volop activiteiten op te zetten."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

OMA IN ’S-GRAVENPOLDER SLUIT NA DERTIEN JAAR DE DEUREN
's-Gravenpolder OMA

OMA IN ’S-GRAVENPOLDER SLUIT NA DERTIEN JAAR DE DEUREN

25 april, 2024

De dagbesteding van OMA, bedoeld voor mensen met een indicatie houdt vrijdag 26 april op te bestaan. Het pand aan de ’s-Gravenstraat in ’s-Gravenpolder sluit dan de deuren. Voor de zestien cliënten worden nieuwe opvangmogelijkheden gezocht.

hybride auto in vlammen opgegaan
112 nieuws Goes

Hybride auto volledig uitgebrand

25 april, 2024

Meerdere brandweerlieden zijn woensdag op donderdagnacht met spoed opgeroepen voor een autobrand in 's-Heer Arendskerke. Door nog onbekende oorzaak had een hybride auto vlam gevat.

Archief: politie doet onderzoek na woningoverval Ravenlijn de Grenadier in Goes
112 nieuws Goes

Verdachte woningoverval Goes langer vast

24 april, 2024

De verdachte van de gewapende woningoverval in Goes blijft langer vastzitten. Op 23 juni 2023 werd een woning aan de Ravelijn de Grenadier in Goes overvallen. Hierbij zijn onder andere een Rolex-horloge en zeven armbanden buit gemaakt. De twee bewoners van de woning raakten gewond.

Raadslid André Alting van PvdA/GroenLinks Goes.
Goes woningbouw

Goes raadslid wil meer afspraken over circulaire en groene woningbouw

24 april, 2024

De honderden woningen die op de Bevelanden en elders in Zeeland gebouwd worden, moeten duurzaam tot stand komen, zegt André Alting van PvdA/GroenLinks.

burgemeester Cees van den Bos feliciteert mevrouw Adriana (Jaan) Verhage-Aarnoutse
Goes eeuwling

Opnieuw felicitaties van Goese burgemeester voor eeuwling

22 april, 2024

In minder dan twee weken heeft de Goese burgemeester Cees van den Bos twee eeuwlingen mogen feliciteren. Maandag was de beurt aan mevrouw Verhage-Aarnoutse die 19 april haar honderdste verjaardag vierde.

Jan Eversdijk benoemt in de orde van Oranje Nassau
Reimerswaal Kruiningen

Koninklijke onderscheiding voor Jan Eversdijk

22 april, 2024

Een week voor de jaarlijkse lintjesregen ontving Jan Eversdijk uit Kruiningen uit handen van burgemeester José van Egmond een koninklijke onderscheiding.

Culturele agenda t/m zondag 28-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele agenda t/m zondag 28-04-2024

22 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

flitsactie Kloetinge helpt Oekraïne
Goes Kloetinge

Opbrengst hulpactie 'Kloetinge helpt Oekraïne' boven verwachting

21 april, 2024

Vrijwilligers verbonden aan de Geerteskerk in Kloetinge hebben zaterdagmorgen een inzameling gehouden van hulpgoederen ten bate van Oekraïne. De opbrengst was boven verwachting.