De Zeeuwse natuur in de Scheldedelta heeft nu een beschermde Unesco-status.
De Zeeuwse natuur in de Scheldedelta heeft nu een beschermde Unesco-status. Omroep Zeeland

Keurmerk Unesco: Scheldegebied nu officiëel Geopark

29 maart, 2024

Van onze redactie

GOES / PARIJS - De natuur van de Scheldedelta is officieel erkend als een ‘Global Geopark’. Deze week heeft de Unesco in Parijs de Scheldedelta het Geopark-predicaat toegekend. De werelderfgoedorganisatie heeft keurmerk verleend vanwege het unieke landschap, dat zich bevindt op de grens van water en land en in deze vorm nergens anders ter wereld voorkomt.

Hoewel het Geopark-keur geen wettelijke bescherming biedt zoals bij de Natura 2000-gebieden, is het wel een grote blijk van internationale waardering. Momenteel zijn er wereldwijd 213 geoparken in 48 landen.

De Scheldedelta omvat niet alleen delen van Zeeland, maar ook het westen van Brabant en delen van de provincies Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen in België. Dit gebied beslaat ongeveer 5.500 vierkante kilometer en wordt door de VN-organisatie beschouwd als een van de grootste geoparken ter wereld.

Uniek karakter

Het landschap rond de Schelde bestaat uit afwisselende zand- en kleilagen, met hoger en lager gelegen gebieden, gevormd door de rivier en de Noordzee. Volgens Kristof Vandenberghe, hoofd aardwetenschappen van Unesco, verdient dit landschap absoluut de status van Geopark vanwege zijn unieke karakter en voortdurende veranderingen.

Geschiedenis

Het Unesco-rapport prijst de voortdurend veranderende geschiedenis van het deltalandschap, waarin natuurlijke processen en menselijke invloeden gedurende de laatste 2000 jaar een afwisselende rol hebben gespeeld, zoals de Deltawerken, kleiputten voor de baksteennijverheid, turfwinning voor energie en zout, en houtkap voor de bouw.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."