GOES / PARIJS - De natuur van de Scheldedelta is officieel erkend als een ‘Global Geopark’. Deze week heeft de Unesco in Parijs de Scheldedelta het Geopark-predicaat toegekend. De werelderfgoedorganisatie heeft keurmerk verleend vanwege het unieke landschap, dat zich bevindt op de grens van water en land en in deze vorm nergens anders ter wereld voorkomt.
Hoewel het Geopark-keur geen wettelijke bescherming biedt zoals bij de Natura 2000-gebieden, is het wel een grote blijk van internationale waardering. Momenteel zijn er wereldwijd 213 geoparken in 48 landen.
De Scheldedelta omvat niet alleen delen van Zeeland, maar ook het westen van Brabant en delen van de provincies Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen in België. Dit gebied beslaat ongeveer 5.500 vierkante kilometer en wordt door de VN-organisatie beschouwd als een van de grootste geoparken ter wereld.
Uniek karakter
Het landschap rond de Schelde bestaat uit afwisselende zand- en kleilagen, met hoger en lager gelegen gebieden, gevormd door de rivier en de Noordzee. Volgens Kristof Vandenberghe, hoofd aardwetenschappen van Unesco, verdient dit landschap absoluut de status van Geopark vanwege zijn unieke karakter en voortdurende veranderingen.
Geschiedenis
Het Unesco-rapport prijst de voortdurend veranderende geschiedenis van het deltalandschap, waarin natuurlijke processen en menselijke invloeden gedurende de laatste 2000 jaar een afwisselende rol hebben gespeeld, zoals de Deltawerken, kleiputten voor de baksteennijverheid, turfwinning voor energie en zout, en houtkap voor de bouw.