burgemeester Gerben Dijksterhuis en kinderburgemeester Bregje Boonman
burgemeester Gerben Dijksterhuis en kinderburgemeester Bregje Boonman Streekomroep de Bevelanden

Kinderburgemeesters dragen bij aan lokale democratie

18 februari, 2024

door: Marcel Steenbakker

GOES - Ze zijn jong en hebben een frisse kijk op hoe de samenleving eruit zou moeten zien. Thema’s als pesten, eenzaamheid, sporten maar ook duurzaamheid houden hen meer bezig dan menigeen zou denken. Kinderburgemeesters zijn meer dan slechts een leuke bijkomstigheid.

Zeeland kent 7 kinderburgemeesters. De vijf Bevelandse gemeenten zijn allen vertegenwoordigd met een kinderburgmeester. Kapelle installeerde deze maand zelfs een heuse kinderraad. Het kinderburgemeesterschap is telkens voor de duur van één jaar, enkele uitzonderingen daargelaten. In de opstartfase en door corona hebben sommige van de Bevelandse kinderburgemeesters twee termijnen volbracht.

Hoe word je kinderburgemeester?

Anders dan de benoemde burgemeester wordt de kinderburgemeester gekozen. Voor het verstrijken van de termijn van het kinderburgemeesterschap worden deze verkiezingen uitgeschreven door de gemeenten. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen kunnen zich kandidaat stellen.

Zodra bekend is wie de kandidaten zijn volgt een nieuwe fase. In Goes wordt een heuse publieke campagne gevoerd om zoveel mogelijk stemmen te vergaren, in andere Bevelandse gemeenten presenteren de kandidaten zich aan een kiescommissie met filmpjes en presentaties over thema’s waar de kandidaten tijdens hun termijn aan willen werken.

De laatste fase bestaat uit het kiezen van de nieuwe kinderburgemeester en het officieel installeren hiervan. Zodra de kiescommissie haar werk gedaan heeft wordt de naam van de nieuwe kinderburgemeester bekend gemaakt. In de meeste Bevelandse gemeenten wordt de nieuwe kinderburgemeester gepresenteerd tijdens een raadsvergadering en officieel geïnstalleerd.

Meer dan een leuke bijkomstigheid

Kinderburgemeesters en kinderraden zijn méér dan een leuke bijkomstigheid. De aanwezigheid van een kinderburgemeester of kinderraad maakt dat kinderen vertegenwoordigd zijn, een stem hebben en op die manier bijdragen aan de lokale democratie. ‘Grote mensen’ issues zijn ook zaken waar kinderen zich mee bezig houden blijkt uit een interview met Bregje Boonman.

Bregje, 11 jaar en leerling van basisschool De Zandplaat in Ovezande, is onlangs benoemd tot kinderburgemeester van de gemeente Borsele. Samen met burgemeester Gerben Dijksterhuis bracht zij een bezoek aan de redactie en radiostudio van Streekomroep de Bevelanden om te praten over de thema’s waar zij aan wil werken. ‘Ik wil graag dat iemand de scholen bezoekt en duidelijk maakt wat een impact pesten heeft op kinderen, hun ouders en omgeving,' vertelt Bregje. ‘Ook moeten we als kinderen, jongeren meer doen om ouderen niet te laten vereenzamen. Wandelingetjes of knutselmiddagen zouden hierbij kunnen helpen. En sporten, laten zien wat Borsele kinderen te bieden heeft. Soms vind je een sportvereniging gewoon om de hoek.'

Burgemeester Dijksterhuis is nog steeds blij dat zijn gemeente enkele jaren geleden besloot om een kinderburgemeester te installeren. Hij is van mening dat de kinderburgemeester de kloof die er is tussen volwassenen, hun denkwijze en de manier waarop kinderen naar bepaalde zaken kijken, kan verkleinen. De kinderburgemeester is een bron van informatie voor het dagelijks bestuur. Daarnaast wordt de kinderburgemeester ook gevraagd voor officiële zaken en gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de landelijke Dodenherdenking. De kinderburgemeester speelt een belangrijke rol als het gaat om een stukje bewustzijn bij andere kinderen door informatie over het belang van dergelijke zaken te delen.

Vijf kinderburgemeesters

Alle Bevelandse gemeenten hebben een kinderburgemeester. De gemeente Goes was de eerste die ruim twee decennia geleden een kinderburgemeester had. Dit jaar is Joud Al Shatti degene die de Goese kinderambtsketting draagt. Kapelle heeft Claire van Moort, Noord-Beveland Noor Goossens, Reimerswaal Liz van de Velde en Borsele Bregje Boonman.

De gemeente Kapelle is de eerste gemeente in Zeeland die naast de kinderburgemeester ook een kinderraad kent. Deze kinderraad is een initiatief waarbij kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met democratische processen. De gemeente Kapelle vindt het belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen uiten over zaken die hen ook aangaan.  

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de SMWO duofiets
Goes SMWO

Samen eropuit met de duofiets

29 juni, 2024

SMWO zoekt fietsbuddy's; vrijwilligers die samen met mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen eropuit gaan.

Opening van de brandweerkazerne.
Heinkenszand opening brandweerkazerne

BRANDWEERKAZERNE HEINKENSZAND FEESTELIJK GEOPEND

29 juni, 2024

De nieuwe brandweerkazerne aan de Guldenroedestraat in Heinkenszand is zaterdagmorgen feestelijk geopend. De opening wordt gecombineerd met een open dag.

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL
Borsele Kadernota 2025-2028

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL

27 juni, 2024

De financiële tekorten van de gemeente Borsele lopen de komende jaren flink op. En dat de burgers daar wat van gaan merken, lijkt niet te voorkomen.

auto te water in Kamperland
112 nieuws Noord-Beveland

Auto te water in Kamperland

27 juni, 2024

De brandweer van Kamperland is donderdagmiddag uitgerukt voor een auto die te water was geraakt. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder vergeten was de auto op de handrem te zetten. Er zaten geen inzittenden in het voertuig.

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.