burgemeester Gerben Dijksterhuis en kinderburgemeester Bregje Boonman
burgemeester Gerben Dijksterhuis en kinderburgemeester Bregje Boonman Streekomroep de Bevelanden

Kinderburgemeesters dragen bij aan lokale democratie

18 februari, 2024

door: Marcel Steenbakker

GOES - Ze zijn jong en hebben een frisse kijk op hoe de samenleving eruit zou moeten zien. Thema’s als pesten, eenzaamheid, sporten maar ook duurzaamheid houden hen meer bezig dan menigeen zou denken. Kinderburgemeesters zijn meer dan slechts een leuke bijkomstigheid.

Zeeland kent 7 kinderburgemeesters. De vijf Bevelandse gemeenten zijn allen vertegenwoordigd met een kinderburgmeester. Kapelle installeerde deze maand zelfs een heuse kinderraad. Het kinderburgemeesterschap is telkens voor de duur van één jaar, enkele uitzonderingen daargelaten. In de opstartfase en door corona hebben sommige van de Bevelandse kinderburgemeesters twee termijnen volbracht.

Hoe word je kinderburgemeester?

Anders dan de benoemde burgemeester wordt de kinderburgemeester gekozen. Voor het verstrijken van de termijn van het kinderburgemeesterschap worden deze verkiezingen uitgeschreven door de gemeenten. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen kunnen zich kandidaat stellen.

Zodra bekend is wie de kandidaten zijn volgt een nieuwe fase. In Goes wordt een heuse publieke campagne gevoerd om zoveel mogelijk stemmen te vergaren, in andere Bevelandse gemeenten presenteren de kandidaten zich aan een kiescommissie met filmpjes en presentaties over thema’s waar de kandidaten tijdens hun termijn aan willen werken.

De laatste fase bestaat uit het kiezen van de nieuwe kinderburgemeester en het officieel installeren hiervan. Zodra de kiescommissie haar werk gedaan heeft wordt de naam van de nieuwe kinderburgemeester bekend gemaakt. In de meeste Bevelandse gemeenten wordt de nieuwe kinderburgemeester gepresenteerd tijdens een raadsvergadering en officieel geïnstalleerd.

Meer dan een leuke bijkomstigheid

Kinderburgemeesters en kinderraden zijn méér dan een leuke bijkomstigheid. De aanwezigheid van een kinderburgemeester of kinderraad maakt dat kinderen vertegenwoordigd zijn, een stem hebben en op die manier bijdragen aan de lokale democratie. ‘Grote mensen’ issues zijn ook zaken waar kinderen zich mee bezig houden blijkt uit een interview met Bregje Boonman.

Bregje, 11 jaar en leerling van basisschool De Zandplaat in Ovezande, is onlangs benoemd tot kinderburgemeester van de gemeente Borsele. Samen met burgemeester Gerben Dijksterhuis bracht zij een bezoek aan de redactie en radiostudio van Streekomroep de Bevelanden om te praten over de thema’s waar zij aan wil werken. ‘Ik wil graag dat iemand de scholen bezoekt en duidelijk maakt wat een impact pesten heeft op kinderen, hun ouders en omgeving,' vertelt Bregje. ‘Ook moeten we als kinderen, jongeren meer doen om ouderen niet te laten vereenzamen. Wandelingetjes of knutselmiddagen zouden hierbij kunnen helpen. En sporten, laten zien wat Borsele kinderen te bieden heeft. Soms vind je een sportvereniging gewoon om de hoek.'

Burgemeester Dijksterhuis is nog steeds blij dat zijn gemeente enkele jaren geleden besloot om een kinderburgemeester te installeren. Hij is van mening dat de kinderburgemeester de kloof die er is tussen volwassenen, hun denkwijze en de manier waarop kinderen naar bepaalde zaken kijken, kan verkleinen. De kinderburgemeester is een bron van informatie voor het dagelijks bestuur. Daarnaast wordt de kinderburgemeester ook gevraagd voor officiële zaken en gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de landelijke Dodenherdenking. De kinderburgemeester speelt een belangrijke rol als het gaat om een stukje bewustzijn bij andere kinderen door informatie over het belang van dergelijke zaken te delen.

Vijf kinderburgemeesters

Alle Bevelandse gemeenten hebben een kinderburgemeester. De gemeente Goes was de eerste die ruim twee decennia geleden een kinderburgemeester had. Dit jaar is Joud Al Shatti degene die de Goese kinderambtsketting draagt. Kapelle heeft Claire van Moort, Noord-Beveland Noor Goossens, Reimerswaal Liz van de Velde en Borsele Bregje Boonman.

De gemeente Kapelle is de eerste gemeente in Zeeland die naast de kinderburgemeester ook een kinderraad kent. Deze kinderraad is een initiatief waarbij kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met democratische processen. De gemeente Kapelle vindt het belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen uiten over zaken die hen ook aangaan.  

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."