Wethouder Maarten Both bij het veld waarin de knolcyperus is aangetroffen, bij de Schapendijk en Westelijke Parallelweg.
Wethouder Maarten Both bij het veld waarin de knolcyperus is aangetroffen, bij de Schapendijk en Westelijke Parallelweg. Han Verbeem/ Streekomroep De Bevelande

Knolplantje gooit roet in eten bij verplaatsing sportvelden Krabbendijke

4 april, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Door de vondst van de knolcyperus kan een gemeenteperceel niet gebruikt worden als uitruilgrond.

KRABBENDIJKE - De aanleg van een nieuw sportcomplex ten westen van Krabbendijke komt in problemen door de vondst van een exotisch knolplantje in agrarische uitruilgronden. De gemeente Reimerswaal had de gronden bij de Schapendijk willen gebruiken als agrarische ruilgrond, maar daar gaat voor de vondst van de knolletjes nu niet door. Daardoor komt de uitruilgrond nu zelf in beeld als mogelijke locatie voor het de sportvelden. In 2019 spraken de raadsfracties van SGP en Leefbaar Reimerswaal -samen een raadsmeerderheid- overigens al een voorkeur uit voor verplaatsing van de sportvelden uit het dorpscentrum naar de Schapendijk.

De zogeheten knolcyperus is een hardnekkig onkruid dat alleen door afgraving en verbranding van de grond bestreden kan worden. Het exotische kruid, ook bekend als aardamandel of tijgernoot, is een plaaggewas dat van nature niet in Zeeland voorkomt maar alleen in zuidelijke landen groeit. Door de gunstige klimaatomstandigeden tiert het onkruid welig en is nauwelijks te bestrijden, aldus wethouder Maarten Both. De lokale bewindsman heeft geen idee hoe de knolcyperus in deze akkers buiten Krabbendijke is beland. "Maar het feit is wel, dat er nu geen agrarische gewassen meer geteeld mogen worden." 


De cyperus in bloei. Een volgroeide plant bereikt een hoogte van zo'n 30 tot 80 cm. (Pixabay)

Onderzoek

Dat zet een streep door de plannen van de gemeente Reimerswaal. Want er zijn vergevorderde plannen om het bestaande sportcomplex aan de Nieuwlandstraat te verplaatsen naar een groenstrook bij de nieuwbouwwijk Rozenboom. Deze strook is geen gemeentebezit, de akkers bij de Schapendijk zijn dat wel. De gemeente had een grondruil in gedachten maar stelt nu de plannen bij. "In plaats daarvan onderzoeken we of het mogelijk is het sportcomplex op de uitruilgrond aan te leggen." Daavoor is eerst uitvoerig onderzoek nodig. "Want de knolcyperus mag natuurlijk geen nadelige effecten hebben op de voetbalvelden", merkt Both op.

Woningen en brede school

Met het extra onderzoek en aanpassing van de plannen is extra tijd gemoeid. Het college verwacht geen serieuze vertraging. Ook is niet duidelijk wat de financiële gevolgen zijn. De verhuizing van het huidige sportcomplex met de velden en gebouwen van VV Krabbendijke zou de gemeente volgens de eerdere plannen zo'n twaalf tot dertien miljoen euro kosten. Op de velden van het oude sportcomplex en het aangrenzende voormalige veilingterrein zijn 88 woningen voorzien, en een brede school met sporthal.

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."