Maurits Campert toont een deel van zijn mineralenverzameling.
Maurits Campert toont een deel van zijn mineralenverzameling. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Kortgenenaar zoekt Zeeuwen voor mineralenclub: 'Een nieuwe hobby ligt in het verschiet'

18 januari, 2025

door: Han Verbeem

KORTGENE / GOES - Maurits Campert uit Kortgene heeft een bijzondere hobby: het verzamelen en bestuderen van mineralen. Van zeldzame steentjes als robijn, saffier en diamant tot het meer 'gewone' veldspaat of kwarts. En Zeeland kent veel meer enthouisiastelingen voor de wondere wereld van mineralen - weet Campert. Dat werd duidelijk bij de onthulling van het monument 'De Komma van Kortgene', vorig jaar november, waarin een steenfragment van 420 miljoen jaar oud is verwerkt. Het artikel hierover bij Streekomroep De Bevelanden heeft het spreekwoordelijke steentje doen rollen: zaterdag 8 maart is in Goes de oprichting van de eerste Zeeuwse mineralenclub.


Audio: Maurits Campert vertelt over zijn passie voor mineralen en verzamelen.

Voor Campert is het verzamelen van mineralen een relatief nieuwe passie, ontstaan na een toevallige reeks gebeurtenissen. “Tot twee jaar geleden hield ik me bezig met bijenhouderij ofwel imkerij,” vertelt hij, “maar dat werd fysiek te zwaar. Ik zocht een nieuwe hobby en kwam via een bijzonder boek bij mineralen terecht.” 

Geneeskracht

Zijn interesse werd gewekt na het lezen van een boek van de Indiase yogi Yogananda, waarin de vermeende geneeskracht van mineralen is beschreven. Campert ontdekte vervolgens het concept van de 'Nine Precious Jewels',  waaronder diamant, robijn en saffier. Hoewel de verzamelaar zelf sceptisch staat tegenover de helende krachten van kristallen, raakte hij gefascineerd door de enorme diversiteit en complexiteit van mineralen. “Er zijn meer dan 6000 bekende mineralen, met een veelvoud aan namen die in de handel worden gebruikt. Sommige verkopers gebruiken fantasieverhalen om hun stenen te verkopen, maar ik kijk vooral naar de wetenschappelijke kant,” legt hij uit.


Foto: Een verzamelbox met mineraalfragmenten.

Behoefte aan Zeeuwse club

Maurits besloot zijn passie verder te ontwikkelen en zijn kennis te delen met anderen. Hij merkte echter dat er in Zeeland geen actieve mineralenclubs zijn. In Nederland bestaan wel de Landelijke Vereniging voor Geologische Activiteiten (LVGA) en in België de Mineralogische Kring Antwerpen (MKA), maar houden geen bijeenkomsten in de buurt van Kortgene. Daarom ontstond het idee om een Zeeuwse mineralenclub op te richten.

Lezing Rick Dillon

Om deze club op de kaart te zetten, organiseert Maurits op 8 maart een startbijeenkomst in café De Snor in Goes. “We hebben dr. Rick Dillon, een metallurg uit Antwerpen, uitgenodigd om die dag een lezing te geven met de titel Edel en andere stenen. Hij zal uitleggen wat mineralen precies zijn, hoe ze worden gevormd, en.wat hun waarde bepaalt. Het wordt een toegankelijke introductie, ook voor beginners,” aldus Campert. Zelf heeft Maurits een bescheiden collectie van ongeveer 150 ruwe stukjes, in grootte variërend van twee tot vijf centimeter. “Grote collecties bevatten wel drieduizend mineralen, maar ik heb niet zoveel ruimte thuis,” zegt hij lachend.


Foto: 'De Komma van Kortgene', het kunstwerk met een steenfragment van 420 miljoen jaar oud.

Delen van de passie

Maurits hoopt dat de lezing in Goes belangstellenden zal inspireren om zich bij de nieuwe Zeeuwse mineralenclub aan te sluiten. “De lezing van 8 maart is gratis te bezoeken, maar vanwege de beperkte ruimte is vooraf aanmelden wel nodig. Inmiddels hebben al twintig mensen zich aangemeld, dus we zijn goed op weg,” merkt hij op. Met deze startbijeenkomst wil Maurits niet alleen zijn eigen passie delen, maar ook een nieuwe gemeenschap opbouwen voor mineralenliefhebbers in Zeeland: “Misschien ligt er voor veel mensen een prachtige nieuwe hobby in het verschiet.”

  • Voor geïnteresseerden vindt de lezing plaats op 8 maart van 15.00 tot 16.30 uur in café De Snor in Goes. Aanmelden kan via e-mail: maurits.kampert@gmail.com.

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

OBS De Klimroos maakt werk van duurzaamheid.
OBS De Klimroos Eco-Schools

OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'

17 januari, 2025

OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.

Oud-burgemeester Siebe Kramer (rechts) geeft de voorzittershamer aan kinderburgemeester Tygo. Links op de foto, burgemeester Constantijn Jansen op de Haar.
Kapelle kinderburgemeerster

Vergaderhamer vol symboliek voor kinderburgemeester Tygo: 'Een eer om te mogen maken'

16 januari, 2025

De hamer is een kadootje van oud-burgemeester Siebe Kramer. De gepensioneerde burgervader is een verwoed houtsnijder, en heeft de kinderhamer zélf gemaakt.

De Vlakebrug is in maart enige tijd afgesloten, vanwege onderhoud.
Vlakebrug Rijkswaterstaat

Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen

16 januari, 2025

Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.

Met een druk op de knop heeft burgemeester Cees van den Bos de nieuwe verlichting op de Televisietoren in werking gesteld.
Goes verlichting

‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN

15 januari, 2025

De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.

Het Stamanò Ensemble
Kapelle Kapelle Cultureel

Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble

14 januari, 2025

Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.

botsing op de A58 met ernstig letsel
112 nieuws A58

Ernstig gewonde bij aanrijding A58, snelweg afgesloten

13 januari, 2025

Een motorrijder is maandagavond ernstig gewond geraakt op de A58 na een botsing met een personenauto. Het ongeluk gebeurde bij 's-Heer Arendskerke op de rijbaan in de richting Bergen op Zoom.

bijzondere tentoonstelling met 'totembomen'
Goes Grote of Maria Magdalenakerk

Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes

12 januari, 2025

In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.

De wandeling start dit jaar in het historische dorpje Bath.
Nieuwjaarswandeling Reimerswaal

Wandelaars ontdekken Bath: 'Verborgen parel langs de Westerschelde'

12 januari, 2025

Sinds de coronaperiode is het een traditie in Reimerswaal: de nieuwjaarswandeling door één van de kernen van de gemeente. Vorig jaar ging de route nog door Yerseke, afgelopen zaterdag was de eer aan Bath.