Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen. Omroep Zeeland

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Wethouder Jon Herselman van Kapelle is blij met de uitleg van ProRail, al komt deze volgens hem wel rijkelijk laat.

KAPELLE - De verzakkingen van het spoor hebben in de maanden november en december tot grote vertragingen geleid bij de reizigers. Spoorbeheerder ProRail was erg spaarzaam in de communicatie over de oorzaak en de herstelwerkzaamheden, vindt de Kapelse wethouder Jon Herselman. Begin deze maand trok hij namens de Bevelandse gemeenten aan de bel bij de directie van ProRail-Zuid, mét resultaat. ProRail heeft inmiddels een uitgebreide verklaring uitgebracht en ook geplaatst op de website.

Volgens ProRail zou de zware neerslag de reden zijn van verzakkingen in de kleihoudende ondergrond. Volgens metingen van begin november was er nog niets aan de hand, maar de hoosbuien van de laatste weken van het jaar zouden de situatie hebben verslechterd. Dat kwam voor de spoorbeheerder als 'een onaangename verrassing'.

Vernieuwingen en sensoren

Zo brengt ProRail de komende jaren drainages aan op diverse plaatsen bij het spoor, om daarmee het water beter af te kunnen voeren. Ook wordt de ondergrond van het spoor verbeterd en vernieuwt ProRail een aantal spoorstaven, ballast en dwarsliggers. Een extra zandlaag tussen het spoor en de kleigrond moet de afwatering verder verbeteren. Tenslotte vernieuwt ProRail bovenleidingen en elektrische installaties, met plaatsing van sensoren die veranderingen in de ondergrond al vroegtijdig signaleren. "Dit alles moet leiden tot minder storingen en meer reiscomfort voor de Zeeuwse reizigers", aldus de verklaring.

'Achteraf en veel te laat'

Wethouder Herselman is blij met de uitgebreide uitleg, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat." Want de Zeeuwse reizigers wisten niet waar ze aan toe waren. "De dienstregeling ging twee maanden volledig op z'n kop, er vielen treinen uit en de rijsnelheid was beperkt tot 60 kilometer per uur." Dat leidt tot onzekerheid en onrust bij de inwoners, constateert de wethouder, ook kreeg hij vragen uit de raad. "Want wat konden we nog meer verwachten over de staat van het spoor", stelt hij. Dat blijkt nu in de prakrijk mee te vallen, "maar dat hadden we liever veel eerder geweten." Jon Herselman deed zijn beklag begin deze maand tijdens een mobiliteitsoverleg van Zeeuwse overheden en vervoersdiensten.

Kritiek serieus

In een reactie merkt ProRail-woordvoerder Joke van der Cruysen op: "De recente inspanningen hebben de kwaliteit van het Zeeuwse spoor verbeterd. We vinden het erg vervelend dat er zoveel hinder is geweest voor de Zeeuwse reiziger en nemen de kritiek van de wethouder Herselman en de inwoners van Zeeland over de communicatie serieus en kijken waar we dat kunnen verbeteren." Tegelijkertijd zegt Van der Cruzen blij te zijn "dat onze aannemer zo snel mogelijk het hele spoor met stopinzetten heeft verbeterd. We willen nu innovatieve technologieën inzetten en maken een plan voor langdurige oplossingen." Daarmee wil ProRail de "goede prestaties van het spoor borgen."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."