Yff Zwartepoorte, organisator van de Braderie XL
Yff Zwartepoorte, organisator van de Braderie XL Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Kruiningse Braderie XL nu twee dagen, SGP niet blij met doorfeesten op zondagnacht

17 augustus, 2023

door: Han Verbeem

KRUININGEN - Voor het tweede jaar krijgt Kruiningen de Braderie XL, in het eerste weekend van september. Organisator Yff Zwartepoorte, van Grand Café De Korenbeurs, heeft de vergunning inmiddels binnen voor de vrijdag én de zaterdag - met een doorloop tot zondagochtend 01.00 uur. En daar is de SGP in Reimerswaal niet blij mee, want de zondagsrust weegt zwaar voor fractievoorzitter Artwin Otte. Voor Zwartepoorte is een sluiting om middernacht echter geen optie: "Bovendien zijn hier op Kruiningen volop mensen die wél zin hebben in een feestje."

Was de Braderie XL vorig jaar nog een ééndaags evenement, inmiddels heeft Zwartepoorte besloten ook de vrijdag erbij te betrekken. Het heeft alles in zich voor een echt volksfestijn, benadrukt Zwartepoorte. Zo is er een feesttent met populaire muziek. Op het repertoire staan optredens van onder anderen rockband Surrender en zanger Rob Ronalds, bekend om zijn vertolkingen van het Nederlandse levenslied. Verder zijn staan er volop marktkramen en zijn er activiteiten voor de jeugd. De Braderie XL is voor de bezoekers gratis, ook in de feesttent is vrij entree. "Dat willen we zo houden. Maar dan hebben we wel omzet nodig om uit de kosten te komen." Overigens benadrukt de organisator dat er zondag overdag geen enkele overlast te verwachten is. "De tent halen we maandag pas weg, we houden écht rekening met de zondagsrust."

Geen moeite mee

Volgens Zwartepoorte is het vrijwel niet mogelijk om een dergelijk meerdaags evenement te organiseren als de deuren al voor twaalven moeten sluiten. "Voor mensen met een kerkelijke achtergrond is dat belangrijk. Maar er wonen nog heel veel anderen hier ook op het dorp die er helemaal geen moeite mee hebben", benadrukt hij. Onlangs is zijn café verbouwd, waarbij de vroegere bovenzaal plaats heeft gemaakt voor vier appartementen. De nieuwe bewoners zouden het prima vinden dat ze een braderie voor de deur krijgen. "Ze zitten hier op de eerste rang", merkt de organisator op.

Strikte lijn

In 2022 was er al gedoe rondom de sluitingstijd, toen nog om 02.00 uur. Maar het evenementenbesluit van de gemeente Reimerswaal is aangepast en voor middelgrote evenementen in de b-klasse is nu 01.00 uur de eindtijd. Voor de SGP gaat dat niet ver genoeg, de partij wil het liefst de zondag geheel vrijhouden. Dat staat ook onomwonden in het verkiezingsprogramma van de partij, "Zes dagen per week is voor ons voldoende als het gaan om activiteiten en evenementen", zegt Otte. De staatkundig gereformeerden hanteren daarin een strikte lijn: "Als het aan ons lag zou de sluitingstijd zelfs al vóór middernacht zijn", aldus Otte. 

Zomerreces

De huidige beleidsregels in Reimerswaal maken geen onderscheid in de weekdagen. SGP-fractievoorzitter Otte kan nu nog niet zeggen of ze een voorstel indienen om de verordening aan te passen en de zondagen vrij te houden. Daar moeten we het nog intern met de fractie over hebben", zegt hij in een reactie. De SGP heeft met acht van de negentien raadsleden en twee wethouders in het college een belangrijke positie heeft in Reimerswaal, Momenteel houdt de gemeenteraad zomerreces; de eerstkomende raadsvergadering is in september.


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.