Meer geld in potje voor startersleningen Reimerswaal

21 maart, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Wethouder Maarten Both over de uitbreiding en versoepelde aanvraagvoorwaarden van de startersleningen.

KRUININGEN - Het gemeentelijk fonds voor startersleningen, voor kopers van een eerste woning in Reimerswaal, is leeg. Het college heeft het weer aangevuld maar wil meer armslag, en vraagt de gemeenteraad het bedrag te verdubbelen. "Er zit 375.000 euro in en dat willen we ophogen naar 700.000 euro", aldus wethouder Maarten Both. De verwachting is dat een raadsmeerderheid vóór zal stemmen.

De starterslening is een aanvullende lening, die huizenkopers kunnen aanvragen bovenop de hypotheek voor hun eerste koophuis. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek - tot 75 procent van de nationale hypotheekgarantie kunnen mensen hier gebruik van maken. De eerste drie jaar zijn aflossings- en rentevrij.

Versoepelen

Met de verdubbeling van het fonds versoepelt Reimerswaal bovendien de voorwaarden, ondermeer aan echtparen of samenwonenden die gezamenlijk een starterslening aanvragen. "Het was altijd een vereiste, dat zij beiden minimaal één jaar in Reimerswaal moesten wonen; nu is het voldoende als één van hen in Reimerswaal woont." Want het kan voorkomen dat een inwoner trouwt of gaat samenwonen met iemand van buiten de gemeente - legt de wethouder uit. 

Economische binding

Een andere, nieuwe voorwaarde is dat een inwoners die de laaste tien jaar tijdelijk zijn verhuisd, bijvoorbeeld voor een studie of een werkopdracht, ook de gelegenheid hebben in te schrijven op een starterslening. "Daarnaast hebben we ook een economische binding opgenomen als  voorwaarde. werknemers van een in Reimerswaal gevestigd bedrijf met een vaste aanstelling komen ook in aanmerking voor een lening.

Veel aanvragen verwacht

"We kunnen weer even vooruit als de raad akkoord gaat", zegt wethouder Both. Maar de lokale bewindsman sluit niet uit, dat met de versoepeling van de aanvraagvoorwaarden de bodem van het potje weer snel in zicht zal komen. Dan zal het college zich opnieuw tot de raad moeten wenden voor meer geld. 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."