Het nieuwe Cederhof.
Het nieuwe Cederhof. Omroep Zeeland

Meer leefruimte voor bewoners in het nieuwe Cederhof

26 april, 2024

door: Dit is een bericht van Omroep Zeeland


Audio: Reportage van Omroep Zeeland over de bijna voltooide nieuwbouw van Cederhof.

KAPELLE - De eerste nieuwe appartementen voor zorginstelling Cederhof in Kapelle zijn vandaag opgeleverd. De kamers zijn twee keer zo groot als voorheen en er worden geen uitzonderingen gemaakt. "Ongeacht of je in een rolstoel zit, dementie hebt of verward bent: iedereen krijgt een tweekamerwoning waar eigen meubels in gezet kunnen worden", zegt Inge van den Boomen, bestuurder van Cederhof.

Elke verdieping heeft gemiddeld twintig kamers. De derde verdieping is klaar. Met een druppel kan de deur worden opengemaakt en bij binnenkomst is aan de linkerkant een open keuken, een woonkamer en een aparte slaapkamer die met een schuifdeur is afgescheiden. "Dit is een grote verbetering ten opzichte van de huidige woningen", zegt Van den Boomen.
 

Fatsoenlijk douchen

Sommige bewoners hadden een kamer van 22 vierkante meter, dit zijn kamers van ongeveer 57 vierkante meter. "Een bewoner vroeg aan mij of de visite straks niet meer op het bed hoefde te zetten. Het is heel fijn dat we dat nu kunnen verwezenlijken", vertelt Van den Boomen.
Daarnaast is er in het nieuwe appartement ook plaats voor eigen meubels. "Nu staat er alleen een bed, stoel en dat is het. Daarnaast kunnen vijftien rolstoelgebruikers in het huidige pand niet fatsoenlijk douchen omdat het te klein is. Dat kan hier gelukkig wel."
 

Medewerkers

Niet alleen de bewoners, maar ook de zorgmedewerkers profiteren van de ruimte. "Ik werk inmiddels vijftien jaar in het huidige gebouw en daar konden we soms niet ergonomisch verantwoord werken. We merkten dat bewoners zich opgesloten voelden in hun kleine kamer. Ze konden overdag wel terecht in de ruime gemeenschappelijke ruimte, maar het is het prettigst als je een eigen plek hebt waar je een fijn gevoel bij hebt", zegt zorgmedewerker Alinda van Dijk.
 

Zeeuwse familiebedrijven

Aan de bouw werken drie Zeeuwse familiebedrijven mee. "Ik vind het heel bijzonder om aan dit project te werken want het is mooi dat we dit voor ouderen kunnen realiseren. Wie weet dat je hier later ook oud wordt", zegt aannemer Mark Geljam. De nieuwe bewoners kunnen zaterdag 4 mei alvast een kijkje nemen in het nieuwe complex. De verhuizing staat gepland op 20 juni.
 

Directeur Inge van den Boomen (foto links) en zorgmedewerkster Alinda van Dijk (tweede van rechts) met twee bouwuitvoerders in één van de nieuwe kamerwoningen. (Foto Omroep Zeeland)

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.