Wethouder Van Overloop achter het stuur van de grijpmachine.
Wethouder Van Overloop achter het stuur van de grijpmachine. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Met Belgische kalksteen gaan havens Yerseke weer 50 jaar mee

14 maart, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Verslaggever Han Verbeem vraagt wethouder Martien van Overloop, waarom de werken juist nu worden uitgevoerd.

YERSEKE -  De havens van Yerseke krijgen een flinke opknapbeurt. Ruim vijf miljoen euro heeft de gemeenteraad uitgetrokken voor het project, waarvan ook een deel door de gebruikers wordt betaald. De veiligheid staat voorop: de versterkte dammen gaan straks weer vijftig jaar mee - zegt wethouder Martien van Overloop. Maar het gaat om meer dan alleen een versterking van de dammen en zeeweringen. Zo komt er een looproute met zitbankjes voor bezoekers, verder voorziet het plan in een uitkijkpunt en een getijdenklok.

Hoewel de werkzaamheden al een maand aan de gang zijn, was donderdagmorgen de officiële aftrap van het project. Wethouder Van Overloop neemt even plaats in de cabine van een graafmachine en laat zich fotograferen door de uitgenodigde pers. De uitvoering van het zogeheten Masterplan Yerseke is een belangrijke klus voor het dorp, benadrukt hij, waar iédereen baat bij heeft: havengebruikers, ondernemers, omwonenden en bezoekers. Binnen het project is het ook mogelijk een trailerhelling aan te leggen, die uiteindelijk tóch iets breder wordt dan de oorspronkelijke drie meter - zegt Van Overloop. Het renovatieproject zal vermoedelijk in mei 2025 zijn afgerond maar al deze zomer zijn de verbeteringen al zichtbaar en merkbaar.

Julianahaven

Het herstel van de kademuren bij de Julianahaven is een apart hoofdstuk, merkt wethouder Van Overloop op. Vorig jaar werd duidelijk dat de kades ernstig zijn verzwakt, en kondigde de gemeente een parkeerverbod af voor de directe omgeving. "Het onderzoek loopt nog steeds", is het enige dat de wethouder daarover kwijt wil "om indianenverhalen te voorkomen."

Belgische zandsteen

Projectleider Willem de Leeuw, van waterbouwer Van den Herik, voert met een team van Zeeuwse professionals de renovatiewerken uit. Kiepwagens met breukstenen rijden af en aan, met grijpmachines wordt de lading op het talud van de zeeweringen gestort. "Het is Belgische kalksteen", legt De Leeuw uit. "Deze is bij uitstek geschikt voor havenversterkingen." Zesduizend ton van deze steensoort wordt per schip aangevoerd, via het kanaal door Zuid-Beveland. Het transport over water is efficiënt en duurzaam, benadrukt hij. Duurzaam is ook het hergebruik van oud beton, dat als breuksteen wordt gebruikt voor de versteviging van de ondergrond.

Rekening houden

Projecten zoals deze leveren altijd hinder op voor de omgeving, maar volgens de Leeuw lukt het de overlast tot een minimum te beperken. "We werken vijf dagen per week, en beginnen met aangepaste werktijden vanaf zeven uur, we houden de looppaden vrij en ook de botenlift kan gewoon z'n werk blijven doen." En de visrestaurants kunnen deze week al de terrassen opbouwen. "Zo proberen we rekening te houden met elkaar en met elkaars werkzaamheden."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."