Minister Adema: Toekomst voor Zeeuwse mossel als eiwitvervanger

5 juli, 2023

door: Han Verbeem

DEN HAAG / YERSEKE - Zeeuwse mosselen zijn niet alleen lekker en gezond, maar zijn ook een prima eiwitvervanger als alternatief voor vleesproducten. De aangeklede  'loaded mossel' moet het zeefruit nóg toegankelijker maken voor jonge generaties - voor wie de dagelijkse vleesmaaltijd allang geen vanzelfsprekendheid meer is.

Op de dag dat in Yerseke het mosselseizoen van start gaat, is in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag de traditionele Zeeuwse middag van de provincie Zeeland, Het is vooral netwerken en lobbyen voor de Zeeuwse belangen bij de Kamerleden. Voor de Zeeuws burgemeester was de dag ook een groepsuitje; ondanks de sterke wind en verkeershindernissen ging het gezelschap per bus naar Den Haag. Ook de kersvers beëdigde gedeputeerden en waterschapsbestuurders is het een kennismakingsdag met de landelijke politici.

Duurzaam

Minister van LNV, Piet Adema, was ook te gast. De bewindsman voorziet een kansrijke - en vooral duurzame - toekomst voor de mosselteelt in Zeeland. "Mosselen zijn gezond, duurzaam en eiwitrijk", benadrukt Adema. In de zogeheten eitwittransitie -waarbij voedselproducenten alternatieven zoeken voor de intensieve vleesveehouderij - zijn mosselen kansrijk. "Daarom blijven we investeren in de sector, samen met de regio en met het bedrijfsleven", merkt Adema op.

Verzot op mosselen

Zowel de minister -een geboren Fies- als zijn echtgenote zijn overigens verzot op de Zeeuwse mosselen. "We gaan ook regelmatig naar Yerrseke om ze daar te proeven", zegt hij. Het echtpaar heeft een zeilboot waarmee ze ook de Zeeuwse wateren bevaren.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.