Minister Adema: Toekomst voor Zeeuwse mossel als eiwitvervanger

5 juli, 2023

door: Han Verbeem

DEN HAAG / YERSEKE - Zeeuwse mosselen zijn niet alleen lekker en gezond, maar zijn ook een prima eiwitvervanger als alternatief voor vleesproducten. De aangeklede  'loaded mossel' moet het zeefruit nóg toegankelijker maken voor jonge generaties - voor wie de dagelijkse vleesmaaltijd allang geen vanzelfsprekendheid meer is.

Op de dag dat in Yerseke het mosselseizoen van start gaat, is in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag de traditionele Zeeuwse middag van de provincie Zeeland, Het is vooral netwerken en lobbyen voor de Zeeuwse belangen bij de Kamerleden. Voor de Zeeuws burgemeester was de dag ook een groepsuitje; ondanks de sterke wind en verkeershindernissen ging het gezelschap per bus naar Den Haag. Ook de kersvers beëdigde gedeputeerden en waterschapsbestuurders is het een kennismakingsdag met de landelijke politici.

Duurzaam

Minister van LNV, Piet Adema, was ook te gast. De bewindsman voorziet een kansrijke - en vooral duurzame - toekomst voor de mosselteelt in Zeeland. "Mosselen zijn gezond, duurzaam en eiwitrijk", benadrukt Adema. In de zogeheten eitwittransitie -waarbij voedselproducenten alternatieven zoeken voor de intensieve vleesveehouderij - zijn mosselen kansrijk. "Daarom blijven we investeren in de sector, samen met de regio en met het bedrijfsleven", merkt Adema op.

Verzot op mosselen

Zowel de minister -een geboren Fies- als zijn echtgenote zijn overigens verzot op de Zeeuwse mosselen. "We gaan ook regelmatig naar Yerrseke om ze daar te proeven", zegt hij. Het echtpaar heeft een zeilboot waarmee ze ook de Zeeuwse wateren bevaren.


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.