Minister Schreinemacher (links) op een uitzichtplatform. Op de achtergrond de haven van Antwerpen en de windmolens bij Rilland.
Minister Schreinemacher (links) op een uitzichtplatform. Op de achtergrond de haven van Antwerpen en de windmolens bij Rilland. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Minister: 'Handel en logistiek moeten verduurzamen'

18 september, 2023

door: Han Verbeem

BEVELANDEN / BERGEN OP ZOOM - De logistiek en handel kan in de Zuidwestelijke Delta alleen verder groeien als de sector verduurzaamt. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher, van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, maandag tijdens een werkbezoek aan de regio. Duurzame handel betekent ook: voldoende banen die ook fatsoenlijk betalen. "Hardwerkende mensen moeten gewoon salaris krijgen om hun rekeningen te kunnen betalen."

Op de valreep voor Prinsjesdag bracht demissionair minister Schreinemacher, van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, een werkbezoek aan de Zuidwestelijke Delta.

Strategische ligging

Zo is ze onder meer in Bergen op Zoom, waar ze de pers te woord staat. En nee, benadrukt de landelijke bewindsvrouwe: het is géén campagneactiviteit. Ze wil zich vooral laten informeren over de economische bedrijvigheid. Oost-Zeeland en de Brabantse Wal regio is zeer strategisch: tussen twee wereldsteden, met het zicht naar zee en overzeese handel. Tegelijk is Duitsland het achterland en dat maakt het oostelijk deel van de Zuidwestelijke Delta zo interessant voor internationale handel en goederenoverslag.


Minister Liesje Schreinemacher.

Containerterminal

Aan het Schelde-Rijnkanaal moet daarom meer overslag komen voor de grote schepen vanuit de havens van Rotterdam en Antwerpen, benadrukt ze. Niet voor niets wordt ze ontvangen op één van de grotere regionale transportbedrijven, op bedrijventerrein Noordland. De laatste twee decennia heeft de transportsector zich sterk ontwikkeld. En het is hier, waar de Buitendijkse Markiezaat Container Terminal (MCT) verrijst. De bouw gaat waarschijnlijk dit jaar al van start, zo maakte het van oorsprong Belgische bedrijf dit voorjaar bekend.

Op de kaart

De investeringen die de ondernemers en gemeenten doen, gaan niet alleen Oost-Zeeland en West-Brabant maar zelfs heel Nederland op de kaart zetten - vooral met de internationale doorvoer van goederen. "Die doorvoer is enorm belangrijk", benadrtukt ze. "We verdienen tenslotte éénderde van ons nationale inkomen met de buitenlandse handel." Al met al ontwikkelt het gebied zicht tot een logistieke hub met heel veel potentie, constateert de minister. Het moet vooral extra banen opleveren en de economie in heel Zuidwest-Nederland versterken.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.