De lichtinstallatie 'Borssele Everingen'
De lichtinstallatie 'Borssele Everingen' Peter van den Assem/Streekomroep De Bevelanden

MOGELIJK TOCH BEHOUD VAN LICHTEN LANGS WESTERSCHELDE

28 februari, 2024

door: Peter van den Assem

BORSSELE – Ze stonden op de nominatie om gesloopt te worden: twee oude lichtinstallaties langs de Westerschelde. Maar het gemeentebestuur van Borsele zou toch graag zien dat de lichten behouden blijven, als onderdeel van de maritieme geschiedenis.

Het gaat om de Borssele Everingen (ten oosten van de Zeekade van Zeeland Refinery) en de Borssele Noordnol (aan de waterinlaat vlak bij de kerncentrale). De lichten zijn al langer niet meer in gebruik. Eigenaar Rijkswaterstaat had daarom tien jaar geleden al opdracht gegeven ze weg te halen en te slopen, maar dat is er nog niet van gekomen. De lichten staan er nog gewoon.

NA DE TWEEDE WERELDOORLOG

Maar dit jaar moet dat dan toch echt gaan gebeuren. De sloophamer wacht. Toch wel zonde, vindt het gemeentebestuur van Borsele. De lichten, die net na de Tweede Wereldoorlog zijn geplaatst, maken deel uit van de maritieme geschiedenis. Vandaar dat de gemeente wil kijken of de twee  - zoals ze genoemd worden - ‘lichtopstanden’ toch behouden kunnen blijven. Maar ja, een monumentale status hebben de installaties niet.

ACHTERSTALLIG ONDERHOUD

Mocht de gemeenteraad van Borsele besluiten om de installaties te behouden, dan hangt daar wel een prijskaartje aan. Ongeveer vijftigduizend euro per licht. Want er is nogal wat achterstallig onderhoud. Het is al bijna vijftien jaar geleden dat er iets aan de installaties gedaan is. Bovendien is het de vraag of de Borssele Everingen op zijn plek zou kunnen blijven staan. Waterschap Scheldestromen werkt aan het versterken van de dijken tussen Kapelle en de kerncentrale. En het is niet zeker of er dan nog plaats is voor het licht Borssele Everingen.

Er is nogal wat achterstallig onderhoud... © Streekomroep De Bevelanden

 

SECTORLICHT HOEDEKENSKERKE

Eerder heeft de gemeente Borsele zich succesvol ingezet om het sectorlicht aan de haven van Hoedekenskerke te behouden. Daar gaat het overigens om een grotendeels stenen constructie, terwijl de installaties waar het nu om gaat van staal zijn. En er zijn nog twee verschillen: het havenlicht van Hoedekenskerke is wel degelijk monumentaal (gebouwd in 1914) en bovendien nog steeds in gebruik. Vandaar dat Rijkswaterstaat ook financieel over de brug wilde komen om een deel van de restauratiekosten van dat havenlicht te dekken.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."