Een muskusrat in de natuur.
Een muskusrat in de natuur. Pixabay

Muskusrat weer op z'n retour na extra inzet Waterschap

31 januari, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Waterschapbestuurder Wim van Gorsel in gesprek met verslaggever Han Verbeem, over de muskusratbestrijding

RILLAND / MIDDELBURG - Muskusratten lijken onschuldige dieren, maar voor de Zeeuwse dijken en zeeweringen zijn ze een regelrechte bedreiging. Daarom heeft waterschap Scheldestromen vijf extra medewerkers ingezet om de dieren te vangen. En het werkt, zegt waterschapbestuurder Wim van Gorsel uit Rilland: het aantal gevangen dieren is het afgelopen jaar met zo'n zestien procent gedaald en dat komt omdat de populaties afnemen.

Met de aanpak gaat het op en af, in Zeeland. Vijftien jaar geleden was er nog sprake van een dalende lijn - van 5.518 gevangen muskusratten in 2009 tot 1.973 dieren in 2013. Nadien nam de populatie weer toe, met een vangst van 4.936 in 2020. De laatste drie jaar krijgt het diertje echter minder voet aan de Zeeuwse grond - mede door de extra inspanningen van het waterschap, aldus Van Gorsel.


Wim van Gorsel (Foto: Waterschap Scheldestromen)

Razensnelle verspreiding

In totaal hebben de waterschapsjagers het afgelopen jaar 3.805 muskusratten gevonden en gevangen. Dat zijn er 700 minder dan in 2022, aldus Van Gorsel. En waar één dier de kop opsteekt, volgen meestal meer. "De dieren planten zich razendsnel voort en kunnen duizenden kilo's zand verplaatsen", zegt hij. "Dan kan je nagaan wat dit met een zeedijk doet."

Tegen landelijke trend

De intensieve aanpak gaat Zeeland in tegen de landelijke trend, want in andere waterschappen -uitgezonderd in Brabant- nemen de populaties muskusratten juist toe. Bij Scheldestromen kijken de bestrijders ook naar preventieve maatregelen, waarbij ze proberen te voorkomen dat muskusratten zich bij een dijkvak gaan nestelen.

eDNA

Zo meet het waterschap het zogeheten eDNA, oftewel het environmental DNA, in het oppervlaktewater. "Als ergens een muskusrat zwemt, blijft er een deel van zijn DNA achter in het water. En als we er snel bij zijn, kunnen we voorkomen dat daar een heel nest ontstaat." 

Exoten

Waterschap Scheldestromen zet de strijd tegen de muskusrat door, maar het zal nooit helemaal mogelijk zijn de dieren volledig uit te roeien - moet de bestuurder toegeven. "Het zijn zogeheten exoten die van oorsprong uit Noord-Amerika komen. Bij ons hebben hier geen natuurlijke vijanden en kunnen ze zich ongehinderd verspreiden, tenzij de mens ingrijpt."

                 

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De theethuin van Sequoiahof in Vlake - die meedoet met de HogeNood-app
Toerisme HogeNood-app

Reimerswaal zoekt wc-gelegenheden voor HogeNood-app

25 juli, 2024

De HogeNood-app is ruim een jaar bekend in Reimerswaal. Maar de gemeente vraagt ondernemers en inwoners om hun wc's ook aan te melden als 'hulp bij hoge nood'. De theetuin van Sequoiahof in Vlake doet al mee met de app.

de politie doorzocht verschillende appartementen in Goes-Zuid
112 nieuws Goes

Bedreiging leidt naar hennepkwekerij

24 juli, 2024

De politie heeft naar aanleiding van een bedreiging met vuurwapen dinsdagavond in Goes-Zuid een hennepkwekerij in Wolphaartsdijk ontdekt. De kwekerij werd gevonden in de woning van de verdachte van de bedreiging. Een vuurwapen werd niet gevonden.

voorbeeld professionele hennepkwekerij
112 nieuws Kapelle

Locoburgemeester sluit woning en loodsen Wemeldinge na drugsvondst

23 juli, 2024

Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor de duur van drie maanden gesloten. Een maand geleden werden in de loodsen een in werking zijnde hennepkwekerij en kweekmaterialen gevonden.

de motor wordt getakeld
112 nieuws Borsele

Motorrijder onderuit bij Borssele

23 juli, 2024

Een motorrijder is dinsdagmorgen gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de N62 bij Borssele. Ambulancemedewerkers hebben het slachtoffer ter plaatse behandeld aan zijn verwondingen. De motor is getakeld door een bergingsbedrijf.

Burgemeester Cees van den Bos verwelkomt de nieuwe Goese burger en feliciteert haar ouders
Goes veertigduizendste inwoner

‘REGENBOOGKINDJE’ BOBBI IS VEERTIGDUIZENDSTE INWONER GOES

22 juli, 2024

De gemeente Goes heeft maandagmorgen de veertigduizendste inwoner officieel welkom geheten. Het gaat om Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024

22 juli, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verwarde persoon op daken van woningen in Goes Centrum
112 nieuws Goes

Verwarde man op daken van woningen Goes Centrum

20 juli, 2024

Een verwarde man heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de hulpdiensten geruime tijd bezig gehouden door over daken te lopen van woningen in het centrum van Goes. Het incident trok veel bekijks.

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.