Een muskusrat in de natuur.
Een muskusrat in de natuur. Pixabay

Muskusrat weer op z'n retour na extra inzet Waterschap

31 januari, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Waterschapbestuurder Wim van Gorsel in gesprek met verslaggever Han Verbeem, over de muskusratbestrijding

RILLAND / MIDDELBURG - Muskusratten lijken onschuldige dieren, maar voor de Zeeuwse dijken en zeeweringen zijn ze een regelrechte bedreiging. Daarom heeft waterschap Scheldestromen vijf extra medewerkers ingezet om de dieren te vangen. En het werkt, zegt waterschapbestuurder Wim van Gorsel uit Rilland: het aantal gevangen dieren is het afgelopen jaar met zo'n zestien procent gedaald en dat komt omdat de populaties afnemen.

Met de aanpak gaat het op en af, in Zeeland. Vijftien jaar geleden was er nog sprake van een dalende lijn - van 5.518 gevangen muskusratten in 2009 tot 1.973 dieren in 2013. Nadien nam de populatie weer toe, met een vangst van 4.936 in 2020. De laatste drie jaar krijgt het diertje echter minder voet aan de Zeeuwse grond - mede door de extra inspanningen van het waterschap, aldus Van Gorsel.


Wim van Gorsel (Foto: Waterschap Scheldestromen)

Razensnelle verspreiding

In totaal hebben de waterschapsjagers het afgelopen jaar 3.805 muskusratten gevonden en gevangen. Dat zijn er 700 minder dan in 2022, aldus Van Gorsel. En waar één dier de kop opsteekt, volgen meestal meer. "De dieren planten zich razendsnel voort en kunnen duizenden kilo's zand verplaatsen", zegt hij. "Dan kan je nagaan wat dit met een zeedijk doet."

Tegen landelijke trend

De intensieve aanpak gaat Zeeland in tegen de landelijke trend, want in andere waterschappen -uitgezonderd in Brabant- nemen de populaties muskusratten juist toe. Bij Scheldestromen kijken de bestrijders ook naar preventieve maatregelen, waarbij ze proberen te voorkomen dat muskusratten zich bij een dijkvak gaan nestelen.

eDNA

Zo meet het waterschap het zogeheten eDNA, oftewel het environmental DNA, in het oppervlaktewater. "Als ergens een muskusrat zwemt, blijft er een deel van zijn DNA achter in het water. En als we er snel bij zijn, kunnen we voorkomen dat daar een heel nest ontstaat." 

Exoten

Waterschap Scheldestromen zet de strijd tegen de muskusrat door, maar het zal nooit helemaal mogelijk zijn de dieren volledig uit te roeien - moet de bestuurder toegeven. "Het zijn zogeheten exoten die van oorsprong uit Noord-Amerika komen. Bij ons hebben hier geen natuurlijke vijanden en kunnen ze zich ongehinderd verspreiden, tenzij de mens ingrijpt."

                 

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."