brandweerman Leo na 50 jaar met pensioen
brandweerman Leo na 50 jaar met pensioen Omroep Zeeland

NA 50 JAAR GAAT BRANDWEERMAN LEO MET PENSIOEN

1 juni, 2023

Van onze redactie

GOES - Na bijna vijftig jaar gaat brandweerman Leo de Jonge van team Goes met pensioen. Van een olifant uit de sloot halen of 'gewoon' een brand blussen, hij heeft in zijn carrière genoeg meegemaakt. "Vooral de grote evenementen staan me bij." Donderdag nam de brandweerman afscheid.

"Eigenlijk heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt", vertelt Leo. "Dat is begonnen bij de jeugdbrandweer. Dat is echt wel meer dan vijftig jaar geleden. Brandweer is echt een hobby, zeker in je kinderjaren. Iedereen wil wel brandweerman worden als ze klein zijn. Ik ben het gaan doen en blijven doen, tot vandaag toe", zegt hij trots.
 
De laatste jaren is Leo vooral bezig met brandpreventie. "Dat is inderdaad de missie. Het is niet alleen blussen, maar ook proberen dat het je niet overkomt. Want een brand heeft altijd grote impact."

 

Grote brand in Goes

Dat een brand veel impact heeft, zag hij bijvoorbeeld bij de grote scholenbrand in Goes in 2003. Dat is de brand die hem het meest is bijgebleven. "Dat was de ochtend van Nieuwjaar. Daar zijn toen een paar scholen en een tuincentrum afgebrand." De brand vond hij vooral erg voor de leerlingen. "Je ziet dan die kinderen aan dat hek staan. Die zien dat hun materialen, hun bankje, hun stoel gewoon verbrand is. Er is niks meer. Dat maakt indruk. De grootte en de impact op die wijk. De kinderen konden gewoon niet naar school, want er was niks meer. En er was ook geen wijkcentrum meer."
 
Een andere oproep bij de brandweer is hem ook nog goed bijgebleven. "We zaten al in de auto en toen hoorden we: een olifant in de sloot. Dan zie je de verbazing op iedereens gezichten." Het was een olifant van circus Renz en het dier was in de sloot terechtgekomen bij de Zeelandhallen. "Je denkt nog dat het een grapje is met allemaal clowns eromheen, maar het was echt waar. Dit vergeet je niet meer", zegt de brandweerman lachend.

 

Receptie

Vandaag was de dag dat Leo gedag zegt en vooral moet accepteren dat hij vandaag niet de regie heeft over zijn dag. "Het is heel apart om dit vandaag mee te mogen maken, dat ik een keer niet de touwtjes in handen heb", lacht hij. Hij werd opgehaald met de brandweerwagen en mocht in zijn 'eigen' wagen ook speechen.
 
Dat zijn afscheid erop zit, vindt hij niet erg. "Ik ben opgelucht." En helemaal loslaten kan hij de brandweer ook niet. Op de achtergrond blijft hij zijn collega's ondersteunen. "Loslaten als je een missie hebt, dat gaat dat niet."
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.