leerlingen planten veertig bomen op de Molendijk
leerlingen planten veertig bomen op de Molendijk Omroep Zeeland

Nationale Boomfeestdag gevierd met veertig nieuwe bomen in Kortgene

15 november, 2023

Van onze redactie

KORTGENE - De oudste leerlingen van basisschool De Zuidvliet in Kortgene gingen op de Molendijk aan de slag en plantten ter gelegenheid van Boomfeestdag daar zo'n veertig jonge bomen, een cadeau van Waterschap Scheldestromen.

Het is de zestigste keer dat de Boomfeestdag in Zeeland gehouden wordt. "Het om de kinderen en alle andere mensen bewust te maken dat bomen nodig zijn voor de natuur en voor onze gezondheid", vertelt Marien Weststrate van waterschap Scheldestromen. "Het belangrijk om de bomen die we eerder op plaatsen gerooid hebben zo veel mogelijk te herplanten. Het is een ritueel geworden om dat ieder jaar op Boomfeestdag met een school in Zeeland te doen."

Goede lucht

De elfjarige vrienden Mats, Michel, Niek en Robin vinden het heel bijzonder om de bomen te planten. "Ze hebben zelfs speciaal de weg voor ons afgezet. Hier rijden normaal alleen maar auto's heel hard voorbij. Dat vind ik echt leuk", zegt Robin. Mats vindt het ook belangrijk dat er weer bomen bijkomen in Kortgene. "Het staat mooi, het is goed voor de natuur en beter voor de mensen. Ze geven goede lucht en dat is belangrijk nu alles zo vervuild wordt."

De jaarlijkse landelijke Boomfeestdagen leveren een bijdrage aan meer bos, betere bossen en bomen in de stad en het landelijk gebied. Sinds de eerste editie in 1957 hebben al miljoenen kinderen bomen geplant. Onder het motto 'ieder kind een boom' wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in Nederland een boom laten planten. Tot en met woensdag 20 maart 2024 zullen meer dan 100.000 kinderen in heel Nederland 200.000 bomen planten.

Start groot onderhoud

Voor het waterschap Scheldestromen is de feestdag ook de start van het jaarlijkse groot onderhoud aan bomen en struiken langs de weg. "We hebben 125.000 bomen langs de wegen. We beginnen nu met het snoeien van bomen en halen de dode takken eruit bijvoorbeeld. We zorgen er zo voor dat de bomen een goede groeistart krijgen in het komende voorjaar."

Betere speurtochten

De elfjarige Anne en de twaalfjarige Rawah die vinden het planten van de bomen zwaar en niet heel erg leuk, geven ze eerlijk toe. Ze vinden het wel fijn dat de jonge bomen er over een paar jaar voor zorgen dat de dijk weer groener en mooier wordt. "Ook voor onze kinderen later. Dan zien ze niet alleen gebouwen en kunnen ze nog gewoon leven," zegt Rawah. "En dan kunnen ze ook meer speurtochten doen in het groen", vult Anne aan.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland

 

 

 


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.