leerlingen planten veertig bomen op de Molendijk
leerlingen planten veertig bomen op de Molendijk Omroep Zeeland

Nationale Boomfeestdag gevierd met veertig nieuwe bomen in Kortgene

15 november, 2023

Van onze redactie

KORTGENE - De oudste leerlingen van basisschool De Zuidvliet in Kortgene gingen op de Molendijk aan de slag en plantten ter gelegenheid van Boomfeestdag daar zo'n veertig jonge bomen, een cadeau van Waterschap Scheldestromen.

Het is de zestigste keer dat de Boomfeestdag in Zeeland gehouden wordt. "Het om de kinderen en alle andere mensen bewust te maken dat bomen nodig zijn voor de natuur en voor onze gezondheid", vertelt Marien Weststrate van waterschap Scheldestromen. "Het belangrijk om de bomen die we eerder op plaatsen gerooid hebben zo veel mogelijk te herplanten. Het is een ritueel geworden om dat ieder jaar op Boomfeestdag met een school in Zeeland te doen."

Goede lucht

De elfjarige vrienden Mats, Michel, Niek en Robin vinden het heel bijzonder om de bomen te planten. "Ze hebben zelfs speciaal de weg voor ons afgezet. Hier rijden normaal alleen maar auto's heel hard voorbij. Dat vind ik echt leuk", zegt Robin. Mats vindt het ook belangrijk dat er weer bomen bijkomen in Kortgene. "Het staat mooi, het is goed voor de natuur en beter voor de mensen. Ze geven goede lucht en dat is belangrijk nu alles zo vervuild wordt."

De jaarlijkse landelijke Boomfeestdagen leveren een bijdrage aan meer bos, betere bossen en bomen in de stad en het landelijk gebied. Sinds de eerste editie in 1957 hebben al miljoenen kinderen bomen geplant. Onder het motto 'ieder kind een boom' wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in Nederland een boom laten planten. Tot en met woensdag 20 maart 2024 zullen meer dan 100.000 kinderen in heel Nederland 200.000 bomen planten.

Start groot onderhoud

Voor het waterschap Scheldestromen is de feestdag ook de start van het jaarlijkse groot onderhoud aan bomen en struiken langs de weg. "We hebben 125.000 bomen langs de wegen. We beginnen nu met het snoeien van bomen en halen de dode takken eruit bijvoorbeeld. We zorgen er zo voor dat de bomen een goede groeistart krijgen in het komende voorjaar."

Betere speurtochten

De elfjarige Anne en de twaalfjarige Rawah die vinden het planten van de bomen zwaar en niet heel erg leuk, geven ze eerlijk toe. Ze vinden het wel fijn dat de jonge bomen er over een paar jaar voor zorgen dat de dijk weer groener en mooier wordt. "Ook voor onze kinderen later. Dan zien ze niet alleen gebouwen en kunnen ze nog gewoon leven," zegt Rawah. "En dan kunnen ze ook meer speurtochten doen in het groen", vult Anne aan.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland

 

 

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.