Teunis van Nes bij de ingang van het Stadskantoor in Goes.
Teunis van Nes bij de ingang van het Stadskantoor in Goes. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Nazaat zeeheld Van Nes verkiesbaar als moderne piraat

11 oktober, 2023

door: Han Verbeem


Audio: Teunis van Nes woensdagmiddag tijdens zijn handtekeningenactie bij het Stadskantoor.

GOES / KLOETINGE - Op plaats 26 staat hij, voor de Piratenpartij. De partij heeft onvoldoende ondersteuning om mee te doen in de kieskring Zeeland en daarom werft Van Nes handtekeningen in Goes. Voor Teunis van Nes en zijn partijgenoten is het er op of er onder, want als hij vandaag de vijftien steunverklaringen niet krijgt is het einde verhaal in Zeeland. Althans, voor deze verkiezingen. Maar de politicus heeft goede hoop, want er zijn slechts vijftien krabbeltjes nodig. "Dat moet wel lukken. Toch?"

Samen met zijn campagneteam staat hij voor de ingang van het Stadskantoor. Voorbijgangers nemen zwijgend een foldertje mee of werpen nieuwsgierig een blik op de handtekeningenlijst. Waarvoor het is, willen ze weten. De Piratenpartij?.... oh ja. Wel eens van gehoord. De vrijheidslievende splinterpartij zet zich in voor een "open, democratisch controleerbare overheid, met respect voor privacy en vrij toegankelijke kennis." In Zeeland heeft de partij geen zetels in gemeenteraden, provincie of waterschap. Nu doen ze een gooi naar de landelijke verkiezingen en hopen genoeg stemmen te halen voor een Kamerzetel.

Nazaat Aert van Neer

Van Nes is ondernemer en staat niet op een verkiesbare plaats. Maar het piratenbloed vloeit hem wel door de aderen. "Ik ben een regelrechte nazaat van Aert Jansse van Nes, de bevelhebber van Michiel de Ruyter." Samen met de bekende Zeeuwse admiraal streed zeeheld Janse van Nes mee in de Nederlands-Engelse oorlogen van de 17e eeuw. In de Rotterdamse binnenstad is een straat naar hem vernoemd.

Vlissingen

Ook in Vlissingen hoopt de partij vandaag de laatste handtekeningen op te halen. Of ook dáár een nazaat van Michiel de Ruyter meedoet? Van Nes zwijgt nadenkend. "Dat zou zomaar kunnen", merkt hij dan op. "Want De Ruyter had destijds de nodige vrouwtjes daar in Vlissingen. Dus wie weet wie daar allemaal van rondloopt."


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Woensdrecht Reimerswaal

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag een bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente: "Een hersenspinsel."

James Malikey naar De Vroone
Kapelle Kapelle Cultureel

Winnaar Belgium's Got Talent naar Kapelle

22 februari, 2024

Van Oostende tot in Los Angeles is de naam Malikey al een tijd niet meer onbekend. James speelt piano over de hele wereld. Iets waarmee hij op vierjarige leeftijd begon. Negentien jaar later speelt de Belgische pianist, componist en singer-songwriter filmische muziek met een beeld-, en lichtshow in De Vroone.

Jan de Jager.
SGP Reimerswaal

SGP'er Jan de Jager (43) volgt Tonnie Bliek op in raad Reimerswaal

22 februari, 2024

Tonnie Bliek stopt als raadslid vanwege zijn werk als ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke. De zetelwisseling volgt later dit voorjaar.

Stoomtrein Goes-Borsele
Bevelanden Goes

Open Dag Stoomtrein Goes-Borsele

22 februari, 2024

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ruim 50 jaar voor de instandhouding van oude stoomlocomotieven en de spoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. Zowel de treinen als de lijn zijn eigendom van Stcichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Zaterdag 2 maart organiseert het museumspoorwegbedrijf een open dag in Goes en Hoedekenskerke.

foto ter illustratie
Borsele ammoniaktransport

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Spoor ProRail

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

De Kapelse wethouder Jon Herselman is blij met de inmiddels uitgebreide uitleg op de website van ProRail, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat."

Damjan Milutinovic aan de bal
Goes jeugd

Rotterdamse profs geven basketbalclinic in Goes

19 februari, 2024

Enkele professionele basketbalspelers van Feyenoord Rotterdam geven woensdag 21 februari clinics bij BV Volharding in Goes. De clinics worden gegeven in de topsporthal van het Omnium.

brand op de A58 zorgt voor file
112 nieuws A58

A58 bij 's-Heer Arendskerke gesloten vanwege autobrand

19 februari, 2024

Hulpdiensten zijn maandag aan het begin van de avond in actie moeten komen na melding van een autobrand op de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Een personenauto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.