Teunis van Nes bij de ingang van het Stadskantoor in Goes.
Teunis van Nes bij de ingang van het Stadskantoor in Goes. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Nazaat zeeheld Van Nes verkiesbaar als moderne piraat

11 oktober, 2023

door: Han Verbeem


Audio: Teunis van Nes woensdagmiddag tijdens zijn handtekeningenactie bij het Stadskantoor.

GOES / KLOETINGE - Op plaats 26 staat hij, voor de Piratenpartij. De partij heeft onvoldoende ondersteuning om mee te doen in de kieskring Zeeland en daarom werft Van Nes handtekeningen in Goes. Voor Teunis van Nes en zijn partijgenoten is het er op of er onder, want als hij vandaag de vijftien steunverklaringen niet krijgt is het einde verhaal in Zeeland. Althans, voor deze verkiezingen. Maar de politicus heeft goede hoop, want er zijn slechts vijftien krabbeltjes nodig. "Dat moet wel lukken. Toch?"

Samen met zijn campagneteam staat hij voor de ingang van het Stadskantoor. Voorbijgangers nemen zwijgend een foldertje mee of werpen nieuwsgierig een blik op de handtekeningenlijst. Waarvoor het is, willen ze weten. De Piratenpartij?.... oh ja. Wel eens van gehoord. De vrijheidslievende splinterpartij zet zich in voor een "open, democratisch controleerbare overheid, met respect voor privacy en vrij toegankelijke kennis." In Zeeland heeft de partij geen zetels in gemeenteraden, provincie of waterschap. Nu doen ze een gooi naar de landelijke verkiezingen en hopen genoeg stemmen te halen voor een Kamerzetel.

Nazaat Aert van Neer

Van Nes is ondernemer en staat niet op een verkiesbare plaats. Maar het piratenbloed vloeit hem wel door de aderen. "Ik ben een regelrechte nazaat van Aert Jansse van Nes, de bevelhebber van Michiel de Ruyter." Samen met de bekende Zeeuwse admiraal streed zeeheld Janse van Nes mee in de Nederlands-Engelse oorlogen van de 17e eeuw. In de Rotterdamse binnenstad is een straat naar hem vernoemd.

Vlissingen

Ook in Vlissingen hoopt de partij vandaag de laatste handtekeningen op te halen. Of ook dáár een nazaat van Michiel de Ruyter meedoet? Van Nes zwijgt nadenkend. "Dat zou zomaar kunnen", merkt hij dan op. "Want De Ruyter had destijds de nodige vrouwtjes daar in Vlissingen. Dus wie weet wie daar allemaal van rondloopt."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.