NIEUWBOUWWIJK WILHELMINADORP MOET ‘DORPS’ KARAKTER KRIJGEN
7 september, 2023
door: Peter van den Assem
GOES – De nieuwe wijk die het Goese gemeentebestuur aan Wilhelminadorp wil bouwen zou een ‘dorps’ karakter moeten krijgen. Dat zegt wethouder Joan Veldhuizen. Ze wil dat de gemeente samen met een delegatie van het dorp het plan voor de wijk gaat ontwikkelen.
Voor de bouw van de wijk wil het gemeentebestuur een kleine zestien hectare grond overnemen van de Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder. Bij een maximale bezetting zouden daar zo’n vierhonderd tot vijfhonderd huizen kunnen komen te staan.
WAT IS ‘DORPS’?
Voorop in de ontwikkeling staat volgens Veldhuizen dat de bewoners van Wilhelminadorp meepraten en -denken over het plan. Dat ze met hun ideeën en wensen komen. En wat dan precies ‘dorps’ is, tja dat mogen inwoners voor een groot deel zelf gaan invullen en bedenken. De wethouder wil niet zeggen hoe zij zich dat voor zich ziet. Het is aan de bewoners om daar invulling aan te geven. “De bouw van de wijk heeft natuurlijk impact op Wilhelminadorp”, zegt Veldhuizen. “We gaan daarom samen met de bewoners kijken hoe we het plan kunnen ontwikkelen op een manier die volgens hen het beste past.”
LEEFBAARHEID
Veldhuizen benadrukt dat het mes aan twee kanten snijdt. Enerzijds moet de wijk een oplossing bieden voor de woningnood in Goes. Daarvoor wordt gedacht aan zowel huur- als koopwoningen in verschillende prijscategorieën. Maar wel duurzaam en klimaatbestendig gebouwd. Anderzijds ziet de wethouder kansen voor de leefbaarheid van Wilhelminadorp. Denk aan het voortbestaan van voorzieningen, zoals de basisschool die nu al enkele jaren in de gevarenzone zit.
De gemeenteraad moet overigens nog wel eerst groen licht geven voor de aankoop van de grond en de ontwikkeling van het plan. Donderdag 14 september buigt de raad er zich voor het eerst over. Eind deze maand volgt een definitief besluit.
Deel dit artikel
Lees ook
OBS De Klimroos is nu écht Eco-School: 'Mooie stap naar een duurzame toekomst'
17 januari, 2025
OBS De Klimroos in Krabbendijke wil met het zilveren Eco-certificaat, als eerste Zeeuwse basisschool, laten zien dat duurzaamheid méér is dan een ambitie: het is een manier van leven. “Wij geloven dat iedere stap, hoe klein ook, een verschil kan maken", zegt schooldirecteur Rick Verdult.
Onderhoud Vlakebrug in maart: verkeershinder door nachtafsluitingen
16 januari, 2025
Gedurende een zestal dagen tussen 4 en 26 maart is de brug in de avond- en nacht de burg afgesloten voor onderhoud. Het fietspad onder de brug blijft de gehele onderhoudsperiode gesloten, fietsers worden omgeleid via de Kanaalweg.
‘SCHEMERLAMP VAN ZEELAND’ HEEFT VOORTAAN LED-LICHTEN
15 januari, 2025
De verlichting op de Televisietoren van Goes komt voortaan van LED-lampen. Woensdagavond stelde burgemeester Cees van den Bos met een druk op de knop de nieuwe verlichting in werking. De stichting StichtLicht, die de verlichting verzorgt is blij. Het gaat de club veel werk schelen.
Succesvol benefietconcert Stamanò Ensemble
14 januari, 2025
Het Stamanò Ensemble, opgericht in het voorjaar van 2024, heeft op zondag 5 januari een indrukwekkend benefietconcert gegeven ten bate van de muziekschool in Kiev, Oekraïne. Het concert, georganiseerd door Stichting Kapelle Cultureel, stond geheel in het teken van Oekraïense muziek en cultuur.
Labyrinth of the Future: bijzondere expositie in Goes
12 januari, 2025
In de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes is tot en met 1 februari de tentoonstelling 'Labyrinth of the Future' te zien van beeldend kunstenares Bianca Runge. Met deze tentoonstelling wil zij bezoekers bewust maken van onderlinge verbondenheid van al het leven en de essentiële rol van bomen.
Wandelaars ontdekken Bath: 'Verborgen parel langs de Westerschelde'
12 januari, 2025
Sinds de coronaperiode is het een traditie in Reimerswaal: de nieuwjaarswandeling door één van de kernen van de gemeente. Vorig jaar ging de route nog door Yerseke, afgelopen zaterdag was de eer aan Bath.