station managers en deelnemers NS Reiservaring
station managers en deelnemers NS Reiservaring Nederlandse Spoorwegen

Oefenen met zelfstandig reizen met de trein

13 oktober, 2023

Van onze redactie

GOES - Mensen met een verstandelijke beperking van Sterkplaats Goes en zorginstelling Zuidwester in Goes hebben samen met medewerkers van de NS, donderdag een ervaringsreis met de trein gemaakt van Goes naar Krabbendijke.

Het doel van de ervaringsreis is de drempels van het zelfstandig reizen te verlagen. Voor sommige mensen met een licht verstandelijke beperking kan het spannend zijn om met de trein te reizen. Daarnaast hebben ze vragen als: waar koop ik een kaartje, van welk perron vertrekt mijn trein en waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb?

De NS vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in de trein en heeft daarom het ‘TreinTrainPakket’ ontwikkeld. NS wil met dit pakket mensen met een licht verstandelijke beperking helpen en ondersteunen zodat ze met zelfvertrouwen en kennis een treinreis durven te maken.

Samen ervaren

Eén van de onderdelen van het TreinTrainPakket is de ervaringsreis. Donderdag hebben de stationsmanagers van Goes, Arwin Breidenbach en Jamal Aamri, een groep mensen met een verstandelijke beperking meegenomen op station Goes. Zij kregen een rondleiding op het station, gaan samen een stukje reizen met de trein en daarnaast hebben de deelnemers de mogelijkheid om alle vragen te stellen die ze willen weten over het reizen met de trein. 

Arwin Breidenbach; “Reizen met de trein is leuk, maar niet voor iedereen omdat ze het heel spannend vinden. Vandaag heb ik deze groep mee mogen nemen op het station en in de trein om uit te leggen hoe alles werkt. Ik hoop dat ik ze daarmee meer vertrouwen heb kunnen geven zodat ze de volgende keer zelfstandig met de trein durven te reizen. Voor ons is het trouwens ook leerzaam, want wij zien door deze ervaring waar mensen tegenaan lopen en hoe het reizen met de trein makkelijker gemaakt kan worden.”

Extra Hulpmiddelen

Het TreinTrainPakket is speciaal ontwikkeld voor én met mensen met een licht verstandelijke beperking. Soms hebben zij net wat extra hulpmiddelen en training nodig om (nagenoeg) zelfstandig met de trein te reizen.

Dounia is één van de deelnemers die mee was op deze ervaringsreis op station Goes: "Reizen met de trein naar een groot station vind ik best spannend. Op het station gebeurt heel veel en ik weet niet precies hoe alles werkt. Vandaag hebben we uitleg hierover gekregen en snap ik beter hoe de digitale schermen met reisinformatie werken en ik durf nu sneller op medewerkers van NS af te stappen. Ik wil binnenkort zelf met de trein naar Rotterdam gaan, dat durf ik nu wel."

TreinTrainPakket

Het TreinTrainPakket bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • NS heeft samen met Steffie een online uitleg- en oefenmodule ontwikkeld over de meest relevante onderdelen van de treinreis. Deze modules zijn voor iedereen beschikbaar via de website van steffie.nl. 
  • Ook heeft Steffie voor NS een meeneemboekje ‘Op reis met de trein’ gemaakt met veel beeld en weinig tekst. 
  • Changefied heeft een Virtual Reality game ontwikkeld om te oefenen met reizen met het openbaar vervoer. De game heeft verschillende levels en wordt steeds uitdagender, door bijvoorbeeld om te gaan met een vertraging of het missen van een trein. 
  • Als laatste neemt een collega van NS de deelnemers mee op een ervaringsreis. Op een station in de buurt wordt een rondleiding gegeven, gezamenlijk een stukje gereisd en hebben de deelnemers de mogelijkheid om vragen te stellen. 

Werk je bij een organisatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking of op het Voortgezet Speciaal Onderwijs en heb je interesse in het pakket, dan kun je contact opnemen via: programma.toegankelijkheid@ns.nl.

Bron: Nederlandse Spoorwegen


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Woensdrecht Reimerswaal

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag een bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente: "Een hersenspinsel."

James Malikey naar De Vroone
Kapelle Kapelle Cultureel

Winnaar Belgium's Got Talent naar Kapelle

22 februari, 2024

Van Oostende tot in Los Angeles is de naam Malikey al een tijd niet meer onbekend. James speelt piano over de hele wereld. Iets waarmee hij op vierjarige leeftijd begon. Negentien jaar later speelt de Belgische pianist, componist en singer-songwriter filmische muziek met een beeld-, en lichtshow in De Vroone.

Jan de Jager.
SGP Reimerswaal

SGP'er Jan de Jager (43) volgt Tonnie Bliek op in raad Reimerswaal

22 februari, 2024

Tonnie Bliek stopt als raadslid vanwege zijn werk als ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke. De zetelwisseling volgt later dit voorjaar.

Stoomtrein Goes-Borsele
Bevelanden Goes

Open Dag Stoomtrein Goes-Borsele

22 februari, 2024

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ruim 50 jaar voor de instandhouding van oude stoomlocomotieven en de spoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. Zowel de treinen als de lijn zijn eigendom van Stcichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Zaterdag 2 maart organiseert het museumspoorwegbedrijf een open dag in Goes en Hoedekenskerke.

foto ter illustratie
Borsele ammoniaktransport

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Spoor ProRail

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

De Kapelse wethouder Jon Herselman is blij met de inmiddels uitgebreide uitleg op de website van ProRail, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat."

Damjan Milutinovic aan de bal
Goes jeugd

Rotterdamse profs geven basketbalclinic in Goes

19 februari, 2024

Enkele professionele basketbalspelers van Feyenoord Rotterdam geven woensdag 21 februari clinics bij BV Volharding in Goes. De clinics worden gegeven in de topsporthal van het Omnium.

brand op de A58 zorgt voor file
112 nieuws A58

A58 bij 's-Heer Arendskerke gesloten vanwege autobrand

19 februari, 2024

Hulpdiensten zijn maandag aan het begin van de avond in actie moeten komen na melding van een autobrand op de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Een personenauto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.