Onderhoud aan sloten en wateren Goes en Wilhelminadorp

6 februari, 2024

door: Han Verbeem

GOES - Vanaf februari wordt er gestart met het onderhoud van alle sloten en vijvers in de gebieden Goes-West, Goes-Oost en Wilhelminadorp. Het doel van deze werkzaamheden is om de waterkwaliteit te verbeteren en een vlotte doorstroming van water mogelijk te maken, zo maakt waterschap Scheldestromen bekend.

Deze onderhoudsronde wordt eens in de acht jaar uitgevoerd door zowel de gemeente als het waterschap. De baggerwerkzaamheden zullen gedurende het hele jaar plaatsvinden, met speciale aandacht voor het broedseizoen om verstoring te minimaliseren.

Ondiepe wateren

Het onderhoud is volgens Scheldestromen nodig om het jarenlange opgehoopte slib op de waterbodem te verwijderen. Deit slib bestaat uit onder meer gevallen bladeren, resten van planten en ingewaaid zand en stof. Na verloop van tijd wordt deze laag steeds dikker, met ondiepere wateren als gevolg. "Een teveel aan bagger, riet en waterplanten kan de doorstroming belemmeren en leiden tot wateroverlast", aldus de toelichting. "Bovendien veroorzaakt overtollige bagger troebel en groen water van waterschap Scheldestromen. Om de waterkwaliteit te behouden en nare geuren te voorkomen, voeren gemeenten en waterschappen regelmatig baggerwerkzaamheden uit."

Bagger

Het plan is om ongeveer 3.000 kubieke meter bagger uit de bodem van de wateren te verwijderen. "Dit komt neer op zo'n 450 grondkarren die met tractoren worden afgevoerd", meldt een woordvoerder van het waterschap. "De baggerspecie wordt via bestaande wegen naar een weiland achter de Oude Zeedijk getransporteerd, waar het wordt gedroogd." Op enkele locaties wordt de baggerspecie aan de kant van de sloot of vijver gelegd om te drogen, voordat het later wordt verspreid en verwerkt. De uitvoering van de werkzaamheden wordt toevertrouwd aan de aannemerscombinatie Markusse en Zandee.

Onaangename geur

De gemeente Goes en het waterschap streven ernaar om overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. "Toch kunnen omwonenden tijdelijk hinder ondervinden van een onaangename geur, door de vrijkomende bagger, en van het geluid van graafmachines en tractoren", laat het waterschap weten.

 

 
 

Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Woensdrecht Reimerswaal

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag een bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente: "Een hersenspinsel."

James Malikey naar De Vroone
Kapelle Kapelle Cultureel

Winnaar Belgium's Got Talent naar Kapelle

22 februari, 2024

Van Oostende tot in Los Angeles is de naam Malikey al een tijd niet meer onbekend. James speelt piano over de hele wereld. Iets waarmee hij op vierjarige leeftijd begon. Negentien jaar later speelt de Belgische pianist, componist en singer-songwriter filmische muziek met een beeld-, en lichtshow in De Vroone.

Jan de Jager.
SGP Reimerswaal

SGP'er Jan de Jager (43) volgt Tonnie Bliek op in raad Reimerswaal

22 februari, 2024

Tonnie Bliek stopt als raadslid vanwege zijn werk als ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke. De zetelwisseling volgt later dit voorjaar.

Stoomtrein Goes-Borsele
Bevelanden Goes

Open Dag Stoomtrein Goes-Borsele

22 februari, 2024

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ruim 50 jaar voor de instandhouding van oude stoomlocomotieven en de spoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. Zowel de treinen als de lijn zijn eigendom van Stcichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Zaterdag 2 maart organiseert het museumspoorwegbedrijf een open dag in Goes en Hoedekenskerke.

foto ter illustratie
Borsele ammoniaktransport

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Spoor ProRail

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

De Kapelse wethouder Jon Herselman is blij met de inmiddels uitgebreide uitleg op de website van ProRail, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat."

Damjan Milutinovic aan de bal
Goes jeugd

Rotterdamse profs geven basketbalclinic in Goes

19 februari, 2024

Enkele professionele basketbalspelers van Feyenoord Rotterdam geven woensdag 21 februari clinics bij BV Volharding in Goes. De clinics worden gegeven in de topsporthal van het Omnium.

brand op de A58 zorgt voor file
112 nieuws A58

A58 bij 's-Heer Arendskerke gesloten vanwege autobrand

19 februari, 2024

Hulpdiensten zijn maandag aan het begin van de avond in actie moeten komen na melding van een autobrand op de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Een personenauto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.