Een deelnemende ondernemer ondertekent de overeenkomst.
Een deelnemende ondernemer ondertekent de overeenkomst.

Ondernemers Olzendepolder Yerseke zoeken samen naar ruimte op overvol stroomnet

5 juni, 2024

door: Han Verbeem

YERSEKE / KRUININGEN - Acht ondernemers uit voornamelijk de schaal- en schelpdiersector in Yerseke slaan de handen inéén om ruimte vrij te maken op het elektriciteitsnet. De bedrijven zijn gevestigd in en rondom de Olzendepolder. Op dit moment zit het net op slot, zoals elders in Zeeland, en is er in Yerseke geen ruimte voor aansluiting of uitbreiding van grootverbruikersaansluitingen. Nieuwe wet- en regelgeving dwingt de bedrijven echter om te verduurzamen. Samen met de gemeente Reimerswaal willen ze kijken waar en op welke momenten er tóch nog ruimte te vinden is voor meer energieafname, op het overvolle elektriciteitsnet.

De samenwerkende bedrijven hebben woensdag op het gemeentehuis in Kruiningen een overeenkomst gesloten met de gemeente Reimerswaal, die nu een haalbaarheidsonderzoek betaalt naar collectieve aanpak. Van elk bedrijf wordt een individueel energieprofiel opgesteld, waaruit blijkt wat het energieverbruik én de productie is uit eigen opwek - zoals zonnepanelen. Deze bedrijfsprofielen vormen dan weer de basis voor een gezamenlijk energieprofiel voor de ondernemers van de Olzendepolder en de Korringaweg. De gemeente neemt de kosten van het onderzoek voor haar rekening, aldus burgemeester José van Egmond.

Laadvisie

De gemeente Reimerswaal heeft onlangs een zogeheten laadvisie vasgesteld, een visie op de toekomst van duurzame energie. "Het verbruik verandert, benzine- en dieselvoertuigen maken plaats voor elektrisch en ook bedrijven moeten van het gas af", aldus wethouder Nico van der Hoest. Uit bijeenkomsten met ondernemers over deze laadvisie kwam al snel het idee naar voren om collectief de netcongestie aan te pakken. De duurzame ontwikkelaar Zebra, elders in de regio al actief bij duurzame energieopwek, is nauw bij het project bedtrokken en voert het onderzoek uit. Ook in Middelburg voert het bureau een dergelijk onderzoek uit, op bedrijventerrein Arnestein.

Versneld elektrificeren

Verduurzamen is voor de Reimerswaalse ondernemers onvermijdelijk, benadrukt wethouder Van der Hoest, door de invoering van steeds meer Zero Emissie Zones waar het niet is toegestaan met brandstofvoertuigen te rijden. Een transportbedrijven als Kotra, dat een belangrijk deel van de schelp- en schaaldierproducten uit Yerseke vervoert, moet daarom het wagenpark versneld elektrificeren. "Om deze wagens te kunnen laden is méér elektrische capaciteit nodig, en dat is er nu niet."

Op de foto (vlnr): Bram Verwijs (Krijn Verwijs), Marijn Meijboom (Van de Velde), Sander Veltmaat (Zebra), Marnix Boone (G&B), José van Egmond, Nico van der Hoest, Ida Sinke (Kotra), Erik de Koeijer (Kotra), Craig Savy (Zebra), Jacco van Burg (Adri & Zn.), Josine van Dijk (Zebra), Jan de Koster (Adri&Zn.), Luc Helmendach.

 
Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.