Het gemeentehuis Tolen en burgemeester Marleen Sijbers (inzet)
Het gemeentehuis Tolen en burgemeester Marleen Sijbers (inzet) Omroep Zeeland

Ook college Tholen wil onderzoek naar De Spie voor 380KV

6 oktober, 2023

door: Han Verbeem


Audio: reactie van TenneT-projectleider Robert de Wit op het alternatiefplan voor De Spie, donderdagavond bij de raadsbijeenkomst in Bergen op Zoom.

THOLEN / BERGEN OP ZOOM - Ook het college van Tholen wil, dat buurgemeente Bergen op Zoom industrieterrein De Spie opnieuw onderzoekt als plaats voor het toekomstige 380KV-hoogspanningsstation. Dat schrijft de Thoolse burgemeester Marleen Sijbers aan haar Bergse ambtsgenoot Margo Mulder.

Daarmee steunt Tholen het verzet van een groep bewoners en ondernemers, die grote moeite hebben met het grote station aan de overkant van het Schelde-Rijnkanaal. Donderdagavond was een raadsbijeenkomst op het Bergse stadhuis, waarbij woordvoerder Cees Nuijten protest aantekende namens de wijk Waterfront, buurtschap Botshoofd en bedrijvengebied Slabbekoornpolder.


Bewonerswoordvoerder Cees Nuijten uit Tholen-Stad voelt zich gesteund door de brief van burgemeester Marleen Sijbers.

Kritisch constructief

Vrijdagmiddag heeft het Bergse stadsbestuur de brief van het Thoolse college ontvangen. In het verleden heeft het college van Tholen zich altijd "kritisch doch constructief opgesteld", merkt Sijbers op. "Wij willen nogmaals benadrukken  dat de congestie, wat ons betreft, snel moet worden opgelost." Een gedragen besluit rond een passende locatie zal daar volgens haar "wezenlijk aan bijdragen."

Zichtveld

Eerder had Tholen al de voorkeur  uitgesproken voor een locatie buiten het directe zichtveld van Tholen, en met name van de nieuwbouwwijk Waterfront. De Brabanders besloten maart vorig jaar toch voor een groenstrook in de Auvergnepolder, ten noorden van de Tholense Brug. Dat leidde al tot wrevel aan Zeeuwse zijde.

Weinig bereidheid

Netbeheerder TenneT wil het station bovendien op een twee meter hoge terp plaatsen, om het te beschermen tegen mogelijk hoogwater. Bijeenkomsten met omwonenden en belanghebbenden zou echter weinig hebben opgeleverd: "Bij Tennet bemerken we weinig bereidheid om wezenlijk iets te doen met de aangeleverde suggesties over landschappelijke inpassing", merkt burgemeester Sijbers op.

De Spie

Inmiddels ontstaat ook in de Bergse politiek verzet tegen het opofferen van de agrarische polder voor het TenneT-station van ruim 24 voetbalvelden groot. Deze maand besluit de gemeenteraad van Bergen op Zoom over een voorstel om industrieterrein De Spie, vier kilometer landinwaarts, opnieuw te onderzoeken. "Dit kunnen wij ondersteunen als nogmaals grondig te onderzoeken alternatief", schrijft Sijbers aan het Bergse college.


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht.
Woensdrecht Reimerswaal

Woensdrecht totaal verrast door plan vakantievluchten: 'Een hersenspinsel'

22 februari, 2024

Burgemeester Adriaansen was totaal verrast toen hij dinsdag een bericht las, waarin hoogleraar Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam een pleidooi hielden voor burgervluchten in zijn gemeente: "Een hersenspinsel."

James Malikey naar De Vroone
Kapelle Kapelle Cultureel

Winnaar Belgium's Got Talent naar Kapelle

22 februari, 2024

Van Oostende tot in Los Angeles is de naam Malikey al een tijd niet meer onbekend. James speelt piano over de hele wereld. Iets waarmee hij op vierjarige leeftijd begon. Negentien jaar later speelt de Belgische pianist, componist en singer-songwriter filmische muziek met een beeld-, en lichtshow in De Vroone.

Jan de Jager.
SGP Reimerswaal

SGP'er Jan de Jager (43) volgt Tonnie Bliek op in raad Reimerswaal

22 februari, 2024

Tonnie Bliek stopt als raadslid vanwege zijn werk als ouderling in de Gereformeerde Gemeente van Krabbendijke. De zetelwisseling volgt later dit voorjaar.

Stoomtrein Goes-Borsele
Bevelanden Goes

Open Dag Stoomtrein Goes-Borsele

22 februari, 2024

Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt ruim 50 jaar voor de instandhouding van oude stoomlocomotieven en de spoorlijn tussen Goes en Hoedekenskerke. Zowel de treinen als de lijn zijn eigendom van Stcichting Stoomtrein Goes-Borsele (SGB). Zaterdag 2 maart organiseert het museumspoorwegbedrijf een open dag in Goes en Hoedekenskerke.

foto ter illustratie
Borsele ammoniaktransport

BORSELE VREEST AMMONIAKTRANSPORTEN

22 februari, 2024

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Werldaamheden aan het Zeeuwse spoor, in december 2023: een machine herstelt de verzakkingen.
Spoor ProRail

Kritiek Herselman op Prorail na 'gebrekkige communicatie' spoorverzakking

20 februari, 2024

De Kapelse wethouder Jon Herselman is blij met de inmiddels uitgebreide uitleg op de website van ProRail, maar noemt deze wel "achteraf en veel te laat."

Damjan Milutinovic aan de bal
Goes jeugd

Rotterdamse profs geven basketbalclinic in Goes

19 februari, 2024

Enkele professionele basketbalspelers van Feyenoord Rotterdam geven woensdag 21 februari clinics bij BV Volharding in Goes. De clinics worden gegeven in de topsporthal van het Omnium.

brand op de A58 zorgt voor file
112 nieuws A58

A58 bij 's-Heer Arendskerke gesloten vanwege autobrand

19 februari, 2024

Hulpdiensten zijn maandag aan het begin van de avond in actie moeten komen na melding van een autobrand op de A58 bij 's-Heer Arendskerke. Een personenauto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.