
Hansweert krijgt na jaren weer een dorpsraad: 'In gesprek met groep enthousiaste dorpelingen'
15 april, 2025
door: Han Verbeem
REIMERSWAAL – Dorpsraden in de gemeente Reimerswaal kunnen vanaf dit jaar rekenen op een vernieuwde subsidieregeling. Daarmee wil het gemeentebestuur bewonersinitiatieven ondersteunen én stimuleren in dorpskernen waar nog geen dorpsraad actief is. “Wij vinden het belangrijk dat inwoners actief meedenken over hun leefomgeving,” zegt wethouder Maarten Both. “De dorpsraad is daarin een belangrijke schakel.” Zo lijkt er na jarenlange afwezigheid ook in Hansweert weer een nieuwe dorpsraad te komen. "We zijn in gesprek met een groep enthousiaste dorpelingen die aan de slag willen gaan."
Audio: Wethouder Maarten Both is in gesprek met een groep inwoners over de oprichting van een nieuwe dorpsraad in Hansweert.
Volgens de nieuwe regeling ontvangt iedere dorpsraad een jaarlijkse basisbijdrage van 1250 euro, aangevuld met een inwonersafhankelijke bijdrage van twintig cent per inwoner. Dorpen met meer inwoners ontvangen daarmee logischerwijs een hoger bedrag. “Dat is eerlijker verdeeld,” legt Both uit. “Een kern als Yerseke heeft nou eenmaal andere schaal dan bijvoorbeeld Oostdijk.”
Activeren waar nog niets is
De gemeente hoopt met de regeling ook dorpen zonder actieve dorpsraad in beweging te krijgen. In Hansweert is een groep bewoners inmiddels bezig met een herstart van de dorpsraad. “Dat is goed nieuws,” zegt Both enthousiast. “Hansweert had vroeger een actieve raad, maar die is jaren geleden verdwenen. Nu is er weer een club opgestaan. Die hebben we uitgenodigd en we ondersteunen hen graag.” Both verwacht dat de nieuwe dorpsraad van Hansweert binnen enkele maanden een feit is.
Krabbendijke lastiger
In Krabbendijke ligt dat nog iets lastiger. “Daar is op dit moment geen dorpsraad en we merken dat het lastig is om dat van de grond te krijgen,” aldus de wethouder. “Maar Krabbendijke heeft wel andere actieve groepen, zoals Handje Extra en het sociaal team, die veel signalen doorgeven. Mocht er toch een initiatief komen voor een dorpsraad, dan staan wij daar uiteraard voor open.”
Draagvlak en betrokkenheid
Om te zorgen dat dorpsraden daadwerkelijk representatief zijn, bevat de regeling ook enkele eisen. “Iedereen die in het dorp woont is in principe lid van de dorpsraad,” zegt Both. “Er moet jaarlijks een ledenvergadering gehouden worden, en nieuwe bestuursleden worden daar gekozen. Zo waarborgen we dat het geen clubje van drie mensen blijft die zichzelf in stand houden.”
De gemeente ziet de dorpsraden als een belangrijke schakel in het contact met de inwoners. Both: “Ze zijn de ogen en oren van het dorp. Door vroegtijdig met hen in gesprek te gaan, kunnen we beleid beter afstemmen. Denk aan woningbouw, verkeersveiligheid of de inrichting van het openbaar gebied. Wat er leeft in een dorp, moet gehoord worden.”
Onderdeel van bredere participatie
De subsidieregeling past binnen het bredere streven van Reimerswaal naar meer burgerparticipatie, onder andere in het kader van de Omgevingswet. Both benadrukt dat dorpsraden daarbij een aanvullende rol spelen: “Bij elk ruimtelijk plan moet er participatie zijn. Maar met dorpsraden kun je al in een veel eerder stadium sparren over wat belangrijk is. Dat maakt de formele participatie ook effectiever.”
Gehoord voelen
De subsidieregeling Dorpsraden Reimerswaal 2025 is door het college vastgesteld en inmiddels van kracht. Dorpsraden kunnen via een eenvoudig aanvraagformulier hun subsidie aanvragen voor een periode van vier jaar. “Uiteindelijk gaat het ons erom dat dorpen zich gehoord voelen,” besluit Both. “Een actieve dorpsraad helpt daarbij enorm.”
Deel dit artikel
Lees ook

Traumahelikopter landt bij Rilland voor medische spoedoverdracht
19 april, 2025
Aan het einde van de ochtend is de traumahelikopter Lifeliner 3 geland bij Rilland voor een medische rendez-vous met de ambulancedienst. De patiënt werd daarna onder politiebegeleiding met spoed naar een ziekenhuis buiten de regio gebracht.

Nieuw gemaal moet halt toeroepen aan 'nationale verspilling' van Walwater
18 april, 2025
Met een convenant hopen Zeeuwse en Brabantse buurwaterschappen niet alleen efficiënter met zoet water om te gaan, maar een voorbeeld te geven hoe regionale samenwerking kan bijdragen aan de klimaataanpak.

Basisschool De Linge wint E-waste Race
17 april, 2025
Met de overwinning ontvangt De Linge een geldbedrag van 500 euro. De tweede plaats, met een prijs van 250 euro, is voor basisschool De Bornput uit Oostdijk, terwijl de Juliana van Stolbergschool de derde plaats behaalt en 100 euro wint.

Culturele Agenda april 2025
17 april, 2025
Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van Streekomroep De Bevelanden, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Reimerswaal en Kapelle trekken aan bel over Vlaketunnel: 'Bereikbaarheid Zeeland onder druk'
16 april, 2025
De twee Bevelandse gemeenten willen dat Rijk en provincie maatregelen nemen om de bereikbaarheid en veiligheid van Zeeland te waarborgen bij incidenten in en rond de Vlaketunnel.

Reimerswaal wil onderzoek naar RUD: 'Raden buitenspel gezet'
16 april, 2025
De gemeenteraad van Reimerswaal heeft dinsdagavond unaniem een motie van Leefbaar Reimerswaal en SGP aangenomen, voor een onafhankelijk onderzoek naar de miljoenen kostende verplaatsing en herhuisvesting van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland.

Samenwerking tussen OOG en KHN moet Goese binnenstad laten bruisen
15 april, 2025
De binnenstad van Goes krijgt een nieuwe impuls. De Ondernemers Organisatie Goes (OOG) heeft een nieuw bestuur en wil samen met alle ondernemers en sectoren de Goese binnenstad (weer) laten bruisen. Daarbij staat samenwerken centraal, onder meer met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Goes en Zuid-Beveland.