De inmiddels gesloopte Bathsewegkerk in Rilland, waarvan alleen de toren nog overeind staat.
De inmiddels gesloopte Bathsewegkerk in Rilland, waarvan alleen de toren nog overeind staat. Archief Streekomroep De Bevelanden

Ook Reimerswaal maakt zich op voor sluiting van kerken

5 maart, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Wethouder Maarten Both in de uitzending bij Omroep Zeeland (5-03-2024), over de kerkenvisie Reimerswaal.

KRUININGEN - Ook de gemeente Reimerswaal heeft, als laatste in Zeeland, een kerkenvisie. Het rapport werpt een licht op de huidige staat van de 27 huidige en voormalige kerkgebouwen in Reimerswaal, waarvan één nog in aanbouw is. Aan kerken geen gebrek in Reimerswaal, maar tegelijk is de toekomst onzeker: het kerkbezoek neemt af en een dorp als Hansweert heeft nu al geen eigen gebouw voor de eredienst meer. Ondanks de bouw van de nieuwe megakerk in Yerseke, is elders in de gemeente leegstand te verwachten.

Wethouder Maarten Both mocht maandagmiddag het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De Reimerswaalse kerkenvisie is tot stand gekomen in samenwerking met Erfgoed Zeeland en onderzoeksbureau Coup uit Delft. Het project heeft exact een jaar geduurd, sinds de startbijeenkomst van 13 maart 2023 waarvoor alle kerkeigenaren in de gemeente zijn uitgenodigd. Momenteel worden in Reimerswaal achttien kerkgebouwen voor religieuze doeleinden gebruikt, drie staan leeg en vijf hebben een nieuwe bestemming gekregen. Van de onlangs gesloopte kerk aan de Bathseweg in Rilland rest alleen nog de toren. 

Protestants-christelijk

De nog in gebruik zijnde kerkgebouwen zijn allemaal voor protestants-christelijke erediensten, op dit moment is volgens wethouder Both sprake van "een vitaal kerkgebruik". In Reimerswaal worden de meeste kerken goed gebruikt en onderhouden, benadrukt hij. "Samen met Tholen zijn we daarmee in Zeeland de gemeente met het beste kerkonderhoud." Van deze kerken behoren acht tot de Protestantse Kerk Nederland (PKN), acht tot bevindelijk gereformeerde kerkgenootschappen en twee tot evangelische kerken. Bath neemt daarin een unieke positie in, omdat het enige kerkgebouw door een (Vrije) Evangelische Gemeente wordt gebruikt. De gemeente kent geen katholiek gebedshuis meer, de voormalige Sint Annakerk van Yerseke is sinds twintig jaar in gebruik als vergaderlocatie.

Monumentenstatus

Slechts vier kerken hebben een beschermde Rijksmonumentale status: die van Kruiningen, Waarde, Yerseke en Krabbendijke. De laatstgenoemde kerk is vooral waardevol vanwege het historische orgel. 

Vijf tot zes sluitingen

Ook Reimerswaal ontkomt niet aan een religieus erfgoedbeleid, zo blijkt uit de kerkenvisie. Hoewel de toekomst van religieuze kerkgebouwen in Reimerswaal positiever lijkt dan elders, verwacht wethouder Both dat binnen 15 jaar nog eens vijf tot zes kerkgebouwen hun religieuze functie verliezen. Daarom wil de gemeente dat kerkeigenaren een haalbaarheidsonderzoek  laten uitvoeren naar alternatief gebruik, bij dreigende leegstand. 

Multifunctioneel gebruik

Daarbij moet de gemeente multifunctioneel gebruik mogelijk maken, voor duurzaamheid en extra inkomsten. Daartegen heeft de SGP zich vorige week in de gemeenteraad al uitgesproken: raadslid Leonard Harthoorn heeft er moeite mee als er straks feesten en danspartijen plaatsvinden in Reimerswaalse kerken, zoals dat nu al in de eeuwenoude Magdalenakerk van Goes gebeurt.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de SMWO duofiets
Goes SMWO

Samen eropuit met de duofiets

29 juni, 2024

SMWO zoekt fietsbuddy's; vrijwilligers die samen met mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen eropuit gaan.

Opening van de brandweerkazerne.
Heinkenszand opening brandweerkazerne

BRANDWEERKAZERNE HEINKENSZAND FEESTELIJK GEOPEND

29 juni, 2024

De nieuwe brandweerkazerne aan de Guldenroedestraat in Heinkenszand is zaterdagmorgen feestelijk geopend. De opening wordt gecombineerd met een open dag.

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL
Borsele Kadernota 2025-2028

BORSELE: FINANCIEEL WERK AAN DE WINKEL

27 juni, 2024

De financiële tekorten van de gemeente Borsele lopen de komende jaren flink op. En dat de burgers daar wat van gaan merken, lijkt niet te voorkomen.

auto te water in Kamperland
112 nieuws Noord-Beveland

Auto te water in Kamperland

27 juni, 2024

De brandweer van Kamperland is donderdagmiddag uitgerukt voor een auto die te water was geraakt. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder vergeten was de auto op de handrem te zetten. Er zaten geen inzittenden in het voertuig.

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.