Een historische afbeelding van de appelbloesemkever.
Een historische afbeelding van de appelbloesemkever. archieffoto

Ook SGP Kapelle wil gelijk speelveld in strijd tegen plaagkever

27 februari, 2024

door: Han Verbeem

KAPELLE - In navolging van andere Bevelandse gemeenten wil ook SGP Kapelle het bestrijdingsmiddel Raptol inzetten om het appelbloesemkevertje te lijf te gaan. Het plaaginsekt brengt grote schade toe aan de fruitteelt in Kapelle, de gemeente die bekend staat als 'de bloesem van Zeeland'. Het voorstel van SGP wordt dinsdagavond in de gemeenteraad behandeld en lijkt op voorhand op een brede steun te kunnen rekenen. In Reimerswaal en Borsele is een soortgelijke motie vorige maand unaniem aangenomen.

Het biologische bestrijdingsmiddel is nu niet toegestaan, en daarom wil de SGP dat de landelijke wetgeving wordt aangepast zodat ook Nederlandse telers Raptol kunnen gebuiken in de strijd tegen de Anthonomus pomorum, zoals de kever officiëel heet. "Zonder Raptol of een vergelijkbaar alternatief er geen toekomst meer is voor de appelteelt", stelt SGP-fractievoorman Henk Keurhorst. Hij merkt in zijn motie op, dat het middel in andere Europese landen als Duitsland en België vrij gebruikt mag worden. Keurhorst stelt daarom dat "de Nederlandse fruitteeltsector een gelijk speelveld binnen Europa verdient."

ZLTO-lobby

Net als de vergelijkbare moties in andere Bevelandse gemeenten is het voorstel op voorspraak van landbouworganisatie ZLTO tot stand gekomen. Vrijdag 9 februari bracht de Kapelse raad nog een werkbezoek aan het buitengebied, en werd door het ZLTO-bestuur in een tourbus lands de velden, boomgaarden en akkers geleid. "De appelteelt is een belangrijke economische drager is die een gezond product, werkgelegenheid, toegevoegde waarde èn een prachtig cultuurlandschap biedt", aldus de motie. Door de appelbloesemkever dreigt de helft van de Kapelse appelopbrengst verloren te gaan. "Het dier kent geen natuurlijke vijanden en  kan tegenwoordig alleen nog met middelen effectief bestreden worden." 

Zorgvuldige inzet

Hoewel Raptol voor een groot deel uit plantaardige bestanddelen bestaat, is de PvdA echter minder overtuigd van de onschuldigheid van het middel. PvdA-raadslid Coby van Zetten pleit voor een zorgvuldig gebruik, en wil voorkomen dat bijen en andere kwetsbare insecten ook getroffen worden. "We moeten alles in het werk stellen om de bijenpopulaties in stand te houden", aldus Van Zetten. "Want die zijn enorm belangrijk voor de natuur en fruitteelt."

lees ook: ‘GEEF BEVELANDSE APPELTELERS EEN GELIJK SPEELVELD’ | Stichting Streekomroep de Bevelanden


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.