Dorpsraadvoorzitter Kees Goud (links) en wethouder Maarten Both bij het nieuwe ISA-kombord van Waarde
Dorpsraadvoorzitter Kees Goud (links) en wethouder Maarten Both bij het nieuwe ISA-kombord van Waarde Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Ook Zeeland heeft nu slimme ISA-komborden: primeur voor Waarde

26 maart, 2024

door: Han Verbeem


Audio: De borden zijn elders in Nederland al enige tijd te vinden, maar voor Zeeland heeft Waarde de primeur - zegt de plaatser van de 'slimme' komborden.

WAARDE - De dorpskernen van Reimerswaal hebben al jarenlang te kampen met sluipverkeer van vrachtwagens, en er wordt té hard gereden. Met de komst van tachtig nieuwe borden met 'verkeersbordherkenning' is dat probleem hopelijk opgelost.

Reimerswaal heeft nieuwe plaatsnaamborden bij de entrees van dorpen in de gemeente geplaatst. De in totaal tachtig borden bevatten een herkenbare pictogram van een skyline, waardoor slimme auto's meteen doorhebben dat ze een dorpskern inrijden. Automobilisten zien dan vervolgens op hun dashboard de melding verschijnen dat er een snelheidsbeperking van 30 of 50 kilometer per uur in het dorp geldt. Vrachtwagenchauffeurs worden gewaarschuwd dat ze niet dóór maar rond de dorpskern moeten rijden.

Reimerswaal is in Zeeland de eerste die dit soort slimme plaatsnaamborden heeft. En daarvoor heeft de gemeente 150.000 euro uitgetrokken, zegt wethouder Maarten Both. Vanmiddag was bij de Kerkweg in Waarde de onthulling van het eerste, zogenoemde, kombord.

Intelligente snelheidsondersteuning

Op het zicht lijken het gewone plaatsnaamborden, maar schijn bedriegt. "Het zijn ISA-borden", legt de lokale bewindsman uit. ISA staat voor 'intelligent speed assistance', oftewel intelligente snelheidsondersteuning. Alle nieuwe auto's zijn volgens de Europese richtlijnen vanaf juli verplicht uitgerust met een camera die deze borden kan 'lezen' en meldingen door kan geven aan de automobilist.

Verbetering

Dorpsraadvoorzitter Kees Goud is blij met de nieuwe borden, maar de praktijk zal moeten uitwijzen of de bestuurder zich aan de richtlijnen houden. "En of ze zich aan het parkeerverbod houden, dat vraag ik mij af", zegt hij. Want ook in de dorpskern van Waarde is het niet toegestaan bussen en trucks langs de kant te zetten. Maar de nieuwe komborden zijn een forse verbetering met de oude, versleten exemplaren, merkt hij op. Ze zien er netjes uit en zijn voorzien van het historische wapenschild van het betreffende dorp.

Ook de groenperkjes bij de dorpsentree zien er fleurig uit - vorig jaar heeft de gemeente nog een bord met een wandelroute en een zitbankje geplaatst, bij de dorpsentree langs de molen. Alles in samenspraak met de dorpsraad, merkt Goud op. "Zo wordt Waarde er telkens weer weer een stukje mooier op."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Slot Maalsteede
Kapelle wandeltocht kastelen

LANGS DE KASTELEN VAN KAPELLE

29 mei, 2024

Heemkundige Kring de Bevelanden heeft voor zaterdag 1 juni een rondwandeling door Kapelle op de rol staan. Die start vanuit de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en voert langs verschillende historische plekken van het dorp.

dodelijk ongeval bij Kapelle
112 nieuws A58

File A58 bij Kapelle als gevolg van dodelijk ongeval

29 mei, 2024

Woensdagmorgen ontstond in de ochtendspits een file van enkele kilometers na een dodelijk, eenzijdig ongeval. Een chauffeur van een bedrijfsvoertuig reed richting Kruiningen toen hij vlak voor de Vlaketunnel van de weg raakte.

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen
Reimerswaal evenementenbeleid

Geen omzeiling wet, wél evaluatie beleid: frietkraam-kwestie verhit gemoederen

28 mei, 2024

Stevige woorden van burgemeester José van Egmond aan de Reimerswaalse raad. Zij kan én wil geen raadsopdracht uitvoeren om de wet te omzeilen, ten gunste van één evenementenorganisator. Maar het beleid evalueren is geen probleem voor college én raad.

De teelt van sla, afbeelding ter illustratie.
PFAS volkstuinen Kruiningen

Wethouder vraagt raad om geduld bij PFAS-volkstuin: 'Geen overhaaste beslissingen'

28 mei, 2024

Wethouder Nico van der Hoest vraagt de Reimerswaalse raad om geduld, bij het onderzoek naar de vervuilde grond bij de volkstuinen in Kruiningen. "Er zit een kostenplaatje aan vast."

De zes inwoners met burgemeester Jansen op de Haar en raadslid Hage.
Kapelle lokaal bestuur

Gemeente beloont betrokken Kapellenaren met appeltaart

28 mei, 2024

Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en raadslid Maarten Hage (CDA) hebben dinsdagavond vóór de raadsvergadering appeltaarten uitgereikt aan enkele mensen die onlangs een vragenlijst hebben ingevuld over gemeentelijke dienstverlening. 

Blikvangers, zoals die elders nog staan, zijn in Krabbendijke weggehaald.
Reimerswaal restafval

Minder openbare afvalbakken in Reimerswaal: 'Niet altijd duurzaam'

28 mei, 2024

Openbare afvalbakken zijn niet altijd duurzaam en passen niet meer in het afvalbeleid van de gemeente Reimerswaal. Daarom zijn twee blikvangers Kruiningen en andere afvalbakken op straat weggehaald.

De huidige gevel van het gemeentehuis wordt vernieuwd én verduurzaamd.
Reimerswaal gemeentehuis

Gemeentehuis Reimerswaal krijgt facelift: 'We kunnen er weer járen mee vooruit'

28 mei, 2024

De gemeenteraad gaat dinsdagavond unaniem akkoord met een verbouwings- en uitbreidingsplan van 3,5 miljoen euro. Daarmee komt er voldoende ruimte voor de medewerkers én wordt het gebouw verduurzaamd.

De hand op de knip... Reimerswaal wil de oplopende zorgkosten in de hand houden.
Reimerswaal begroting

Reimerswaal wil rem op zorguitgaven: 'Geen geld meer over de balk'

28 mei, 2024

Financieel wethouder Nico van der Hoest wil duidelijkheid over de bestedingen en hij heeft sterke vermoedens "dat er nu zorggeld over de balk gaat."