Andries Looijen (links) overhandigt het bidbook aan burgemeester Jansen op de Haar.
Andries Looijen (links) overhandigt het bidbook aan burgemeester Jansen op de Haar. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Op weg naar een nieuw museum: Memorial 40-45 Kapelle

14 november, 2023

door: Han Verbeem


Audio: Andries Looijen vertelt over het nieuwe plan voor het bezoekerscentrum.

KAPELLE - De herdenking van de Franse oorlogsslachtoffer is nog steeds onderbelicht in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog - benadrukt Andries Looijen - de beheerder van de Franse erevelden in Kapelle. Zijn stichting hoopt op subsidie uit Parijs en Looijen heeft daarom een bidbook opgesteld voor een nieuw memorialcenter, waarin hij zijn plannen ontvouwt. DInsdag presenteerde hij het eerste exemplaar aan de Kapelse burgemeester Constantijn Jansen op de Haar.

Na eendere, ambitieuze plannen voor een herdenkingscentrum biedt het nieuwe ontwerp een meer soberder maar wel complete opzet voor een memorial, waarin herdenken van vroeger gecombineerd wordt met stilstaan bij de gebeurtenissen in deze tijd.

Hele verhaal

Het Memorial 40-45 neemt "het hele Franse verhaal mee", benadrukt de initiatiefnemer. Afgelopen augustus is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd in samenwerking met onder meer de provincie. Vervolgens waren er gesprekken met de Franse premier maar ook met Nederlandse politici - waaronder VVD-kamerlid Jacqueline van den Hil uit Goes. De plannen zijn realiseerbaar, stelt Looijen, nu het geld nog. "Daar wordt hard aan gewerkt", zegt hij.

Positieve grondhouding

Het gebouw bestaat uit twee lagen. De eerste verdieping besteedt aandacht aan persoonlijke verhalen, de bovenste etage gaat over de geschiedenis van de Franse erevelden. Van de Kapelse raadsleden vraagt Looijen vooral "een positieve grondhouding" voor het project. "Vrijheid moet je koesteren, helden moet je eren."

 


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.