Veiligheidspark Goes
Veiligheidspark Goes Nelleke Dewaele

OPEN DAG VEILIGHEIDSPARK GOES

28 mei, 2023

Van onze redactie

GOES - Eindelijk is duidelijk geworden wat dat grote groene gebouw met al dat hout eromheen nu eigenlijk is! Bij het binnenrijden van Goes is het niet te missen. Jarenlang werd er gewerkt om het oude “veilinghuis” en het terrein eromheen te transformeren in wat nu het Veiligheidspark is.

Doel van het Veiligheidspark is het vergroten van ieders veiligheid zowel in het verkeer als thuis. Door het ervaren en beleven van risicovolle situaties in trainingen en simulaties leren mensen omgaan met gevaren en gebeuren er minder ongelukken.

Het Veiligheidspark bestaat uit een gebouw waarin cursussen gegeven kunnen worden en een groot terrein eromheen waar men terecht kan voor bijvoorbeeld een slipcursus of e-bike training. Er wordt nu al samengewerkt met politie en brandweer. Op termijn wil men ook met andere partijen samenwerken zoals GGD en Veilig Verkeer Nederland om een brede uitvalsbasis te worden voor veiligheid op elk gebied.

ZLM werkt nu al samen met politie en brandweer

Duurzaamheid

Bij de bouw en de aanleg van het terrein eromheen is men zo duurzaam mogelijk te werk gegaan. Alles wat nog van het oude veilinghuis te gebruiken was , o.a.  de stalen constructie,  is hergebruikt. De betonnen platen van het oude veilingterrein zijn vergruisd en dienen als egaliserende ondergrond voor het gehele park. Voor de isolatie van de wanden zijn gerecyclede spijkerbroeken gebruikt. Van de resten van de grote groene platen van de buitenkant van het gebouw zijn deurtjes van kluisjes gemaakt.

Voor het doorspoelen van de toiletten en het nat maken van de slipmat wordt regenwater gebruikt, dus geen schoon drinkwater.

Er liggen op het dak 360 zonnepanelen en die leveren voldoende energie voor 36 laadpalen voor elektrische auto’s en voor de elektriciteit die nodig is in het naast het park gelegen kantoorgebouw van de ZLM.

Alles van de wandbekleding tot buitenkant is zo gemaakt dat het makkelijk los te maken is om te worden hergebruikt.

Om het verharde oefenterrein is een tuin aangelegd met schuilplaatsen voor egels, vleermuizen en vogels.

Open Dag

Op de Open Dag van zaterdag 27 mei waren er op het gehele terrein allerlei spannende zaken te beleven. Verschillende organisaties waren vertegenwoordigd om bezoekers te laten ervaren en beleven hoe de eigen veiligheid en veiligheid van anderen vergroot kan worden.

Op de open dag waren spannende zaken te beleven

Veilig in het verkeer

Onderstaande foto geeft een beeld van wat er te doen was om veiligheid in het verkeer te vergroten. In de toekomst kan deze simulator en andere activiteiten die getoond werden ook ingezet worden bij trainingen op het terrein.

De simulator leert de veiligheid in het verkeer te vergroten

Reactie van deelnemers

   - “ik dacht altijd dat ik snel kon reageren, maar dat valt dus vies tegen” (crashtest)

   - “is het zo’n eind dat je doorrijdt als je hebt geremd!”

   - “voortaan kijk ik wel beter uit met alcohol” ( bril simulatie alcoholgebruik)

Veiligheid in huis

In een dichte container kon je ervaren wat er gebeurt als je huis vol rook staat   en werd het belang van rookmelders aangetoond. Ook was er een escaperoom waarin brand werd nagebootst en je maar heel korte tijd had om weg te komen.

“Wat heb je ontzettend weinig tijd als er rook is. Je ziet meteen niets meer!”

“Voortaan kijk ik in hotel of vakantiehuisje eerst eens goed hoe ik bij brand weg kan komen.”

Het belang van rookmelders is groot

Feestje

Behalve de verhelderende activiteiten was er ook een ruim aanbod aan allerlei (gratis !) heerlijkheden, zoals koffie, muffins, schepijs, fruitspiesjes, sapjes, drankjes en friet.. Alles zoveel mogelijk uit de eigen regio.

Het weer speelde enorm mee om er echt een fantastische, drukbezochte,  feestelijke dag van de maken.

Alcohol werd er niet geschonken, vanuit het principe : veiligheid voor alles!

Ook op de officiële opening van 24 mei was elk drankje alcoholvrij.

Bezoekers aan het woord

Mevrouw Mies Wiskerke uit Lewedorp voelt zich in haar auto heel zeker in het verkeer, maar op haar e-bike is ze erg onzeker. Ze kiest er voor om pas na 11.15 uur en voor 14.00 uur op de fiets te stappen, omdat het in die tijd dan het rustigst is op de weg.

“Ik heb de neiging om vooral bij rotondes te stoppen, ook al weet ik dat ik voorrang heb. Auto’s komen vaak zo hard aanrijden als ze willen afslaan. Op smalle polderweggetjes ga ik ook altijd helemaal aan de kant staan bij grote tegenliggers. Ik voel me zo wiebelig op de fiets. Ik wil me graag zekerder voelen. Als e een e-bike training gegeven wordt ga ik zeker meedoen”

Familie de Graaff uit Halsteren vindt de Open Dag uitstekend verzorgd.

“Er zijn kosten nog moeite gespaard en je steekt overal wel wat van op”

Voor een slipcursus of iets over cybercriminaliteit is zeker belangstelling!

Lieke Meijer heeft als docente op een vo-school vooral belangstelling voor de programma’s voor haar leerlingen.  “Bij het GRIP junior programma ervaren de leerlingen van 15, 16 of 17 jaar bijvoorbeeld hoe afleidend de mobiele telefoon in het verkeer kan zijn. Ze hebben er veel meer aan allerlei zaken aan den lijve te ondervinden, dan dat ze alleen gewaarschuwd worden.

Als je bijvoorbeeld hebt gevoeld dat bij een noodstop in de auto zelfs lichtgewicht plastic bolletjes met een enorme vaart naar voren schieten, kijk je voortaan wel uit om losse spullen achterin te leggen. En na de ervaringen heb je ook een heel ander gesprek met elkaar.”

Voor informatie over de trainingen en andere activiteiten in het Veiligheidspark kun je terecht op: www.trainigen.zlm.nl

Tekst en foto's door Nelleke Dewaele


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

ongeluk op de Torendijk bij Kortgene
112 nieuws Noord-Beveland

Ernstig gewonde bij ongeluk Kortgene

25 april, 2024

Een persoon is donderdagavond ernstig gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Torendijk bij Kortgene. Door nog onbekende oorzaak was een personenauto tegen een boom aangereden.

OMA IN ’S-GRAVENPOLDER SLUIT NA DERTIEN JAAR DE DEUREN
's-Gravenpolder OMA

OMA IN ’S-GRAVENPOLDER SLUIT NA DERTIEN JAAR DE DEUREN

25 april, 2024

De dagbesteding van OMA, bedoeld voor mensen met een indicatie houdt vrijdag 26 april op te bestaan. Het pand aan de ’s-Gravenstraat in ’s-Gravenpolder sluit dan de deuren. Voor de zestien cliënten worden nieuwe opvangmogelijkheden gezocht.

hybride auto in vlammen opgegaan
112 nieuws Goes

Hybride auto volledig uitgebrand

25 april, 2024

Meerdere brandweerlieden zijn woensdag op donderdagnacht met spoed opgeroepen voor een autobrand in 's-Heer Arendskerke. Door nog onbekende oorzaak had een hybride auto vlam gevat.

Archief: politie doet onderzoek na woningoverval Ravenlijn de Grenadier in Goes
112 nieuws Goes

Verdachte woningoverval Goes langer vast

24 april, 2024

De verdachte van de gewapende woningoverval in Goes blijft langer vastzitten. Op 23 juni 2023 werd een woning aan de Ravelijn de Grenadier in Goes overvallen. Hierbij zijn onder andere een Rolex-horloge en zeven armbanden buit gemaakt. De twee bewoners van de woning raakten gewond.

Raadslid André Alting van PvdA/GroenLinks Goes.
Goes woningbouw

Goes raadslid wil meer afspraken over circulaire en groene woningbouw

24 april, 2024

De honderden woningen die op de Bevelanden en elders in Zeeland gebouwd worden, moeten duurzaam tot stand komen, zegt André Alting van PvdA/GroenLinks.

burgemeester Cees van den Bos feliciteert mevrouw Adriana (Jaan) Verhage-Aarnoutse
Goes eeuwling

Opnieuw felicitaties van Goese burgemeester voor eeuwling

22 april, 2024

In minder dan twee weken heeft de Goese burgemeester Cees van den Bos twee eeuwlingen mogen feliciteren. Maandag was de beurt aan mevrouw Verhage-Aarnoutse die 19 april haar honderdste verjaardag vierde.

Jan Eversdijk benoemt in de orde van Oranje Nassau
Reimerswaal Kruiningen

Koninklijke onderscheiding voor Jan Eversdijk

22 april, 2024

Een week voor de jaarlijkse lintjesregen ontving Jan Eversdijk uit Kruiningen uit handen van burgemeester José van Egmond een koninklijke onderscheiding.

Culturele agenda t/m zondag 28-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele agenda t/m zondag 28-04-2024

22 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl