Veiligheidspark Goes
Veiligheidspark Goes Nelleke Dewaele

OPEN DAG VEILIGHEIDSPARK GOES

28 mei, 2023

Van onze redactie

GOES - Eindelijk is duidelijk geworden wat dat grote groene gebouw met al dat hout eromheen nu eigenlijk is! Bij het binnenrijden van Goes is het niet te missen. Jarenlang werd er gewerkt om het oude “veilinghuis” en het terrein eromheen te transformeren in wat nu het Veiligheidspark is.

Doel van het Veiligheidspark is het vergroten van ieders veiligheid zowel in het verkeer als thuis. Door het ervaren en beleven van risicovolle situaties in trainingen en simulaties leren mensen omgaan met gevaren en gebeuren er minder ongelukken.

Het Veiligheidspark bestaat uit een gebouw waarin cursussen gegeven kunnen worden en een groot terrein eromheen waar men terecht kan voor bijvoorbeeld een slipcursus of e-bike training. Er wordt nu al samengewerkt met politie en brandweer. Op termijn wil men ook met andere partijen samenwerken zoals GGD en Veilig Verkeer Nederland om een brede uitvalsbasis te worden voor veiligheid op elk gebied.

ZLM werkt nu al samen met politie en brandweer

Duurzaamheid

Bij de bouw en de aanleg van het terrein eromheen is men zo duurzaam mogelijk te werk gegaan. Alles wat nog van het oude veilinghuis te gebruiken was , o.a.  de stalen constructie,  is hergebruikt. De betonnen platen van het oude veilingterrein zijn vergruisd en dienen als egaliserende ondergrond voor het gehele park. Voor de isolatie van de wanden zijn gerecyclede spijkerbroeken gebruikt. Van de resten van de grote groene platen van de buitenkant van het gebouw zijn deurtjes van kluisjes gemaakt.

Voor het doorspoelen van de toiletten en het nat maken van de slipmat wordt regenwater gebruikt, dus geen schoon drinkwater.

Er liggen op het dak 360 zonnepanelen en die leveren voldoende energie voor 36 laadpalen voor elektrische auto’s en voor de elektriciteit die nodig is in het naast het park gelegen kantoorgebouw van de ZLM.

Alles van de wandbekleding tot buitenkant is zo gemaakt dat het makkelijk los te maken is om te worden hergebruikt.

Om het verharde oefenterrein is een tuin aangelegd met schuilplaatsen voor egels, vleermuizen en vogels.

Open Dag

Op de Open Dag van zaterdag 27 mei waren er op het gehele terrein allerlei spannende zaken te beleven. Verschillende organisaties waren vertegenwoordigd om bezoekers te laten ervaren en beleven hoe de eigen veiligheid en veiligheid van anderen vergroot kan worden.

Op de open dag waren spannende zaken te beleven

Veilig in het verkeer

Onderstaande foto geeft een beeld van wat er te doen was om veiligheid in het verkeer te vergroten. In de toekomst kan deze simulator en andere activiteiten die getoond werden ook ingezet worden bij trainingen op het terrein.

De simulator leert de veiligheid in het verkeer te vergroten

Reactie van deelnemers

   - “ik dacht altijd dat ik snel kon reageren, maar dat valt dus vies tegen” (crashtest)

   - “is het zo’n eind dat je doorrijdt als je hebt geremd!”

   - “voortaan kijk ik wel beter uit met alcohol” ( bril simulatie alcoholgebruik)

Veiligheid in huis

In een dichte container kon je ervaren wat er gebeurt als je huis vol rook staat   en werd het belang van rookmelders aangetoond. Ook was er een escaperoom waarin brand werd nagebootst en je maar heel korte tijd had om weg te komen.

“Wat heb je ontzettend weinig tijd als er rook is. Je ziet meteen niets meer!”

“Voortaan kijk ik in hotel of vakantiehuisje eerst eens goed hoe ik bij brand weg kan komen.”

Het belang van rookmelders is groot

Feestje

Behalve de verhelderende activiteiten was er ook een ruim aanbod aan allerlei (gratis !) heerlijkheden, zoals koffie, muffins, schepijs, fruitspiesjes, sapjes, drankjes en friet.. Alles zoveel mogelijk uit de eigen regio.

Het weer speelde enorm mee om er echt een fantastische, drukbezochte,  feestelijke dag van de maken.

Alcohol werd er niet geschonken, vanuit het principe : veiligheid voor alles!

Ook op de officiële opening van 24 mei was elk drankje alcoholvrij.

Bezoekers aan het woord

Mevrouw Mies Wiskerke uit Lewedorp voelt zich in haar auto heel zeker in het verkeer, maar op haar e-bike is ze erg onzeker. Ze kiest er voor om pas na 11.15 uur en voor 14.00 uur op de fiets te stappen, omdat het in die tijd dan het rustigst is op de weg.

“Ik heb de neiging om vooral bij rotondes te stoppen, ook al weet ik dat ik voorrang heb. Auto’s komen vaak zo hard aanrijden als ze willen afslaan. Op smalle polderweggetjes ga ik ook altijd helemaal aan de kant staan bij grote tegenliggers. Ik voel me zo wiebelig op de fiets. Ik wil me graag zekerder voelen. Als e een e-bike training gegeven wordt ga ik zeker meedoen”

Familie de Graaff uit Halsteren vindt de Open Dag uitstekend verzorgd.

“Er zijn kosten nog moeite gespaard en je steekt overal wel wat van op”

Voor een slipcursus of iets over cybercriminaliteit is zeker belangstelling!

Lieke Meijer heeft als docente op een vo-school vooral belangstelling voor de programma’s voor haar leerlingen.  “Bij het GRIP junior programma ervaren de leerlingen van 15, 16 of 17 jaar bijvoorbeeld hoe afleidend de mobiele telefoon in het verkeer kan zijn. Ze hebben er veel meer aan allerlei zaken aan den lijve te ondervinden, dan dat ze alleen gewaarschuwd worden.

Als je bijvoorbeeld hebt gevoeld dat bij een noodstop in de auto zelfs lichtgewicht plastic bolletjes met een enorme vaart naar voren schieten, kijk je voortaan wel uit om losse spullen achterin te leggen. En na de ervaringen heb je ook een heel ander gesprek met elkaar.”

Voor informatie over de trainingen en andere activiteiten in het Veiligheidspark kun je terecht op: www.trainigen.zlm.nl

Tekst en foto's door Nelleke Dewaele


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Scholierenbus Goes-Wemeldinge vanaf 2025
Wemeldinge Goes

Scholierenbus Goes-Wemeldinge vanaf 2025

25 september, 2023

Volgens wethouder Herselman is deze scholierenlijn een welkome een gewenste aanvulling op het nieuwe streeekvervoer, waarbij onder meer de huidige buslijn 27 komt te vervallen.

een gezellige koffie en andere inwoners ontmoeten in de 'KletsCorner'
Kapelle Bibliotheek Oosterschelde

Kapelle zet 'KletsCorners' in tegen eenzaamheid

24 september, 2023

Het bestrijden van eenzaamheid en het maken van nieuwe verbindingen zijn belangrijke thema's voor de gemeente Kapelle. Het Buurtteam van Kapelle heeft al verschillende activiteiten hieromtrent daar worden zogeheten 'KletsCorners' een week voor de Week van de Eenzaamheid, aan toegevoegd.

een gezellige koffie en andere inwoners ontmoeten in de 'KletsCorner'
Kapelle Bibliotheek Oosterschelde

Kapelle zet 'KletsCorners' in tegen eenzaamheid

24 september, 2023

Het bestrijden van eenzaamheid en het maken van nieuwe verbindingen zijn belangrijke thema's voor de gemeente Kapelle. Het Buurtteam van Kapelle heeft al verschillende activiteiten hieromtrent daar worden zogeheten 'KletsCorners' een week voor de Week van de Eenzaamheid, aan toegevoegd.

ongeluk met letsel bij Kamperland
112 nieuws Kamperland

Meerdere gewonden bij ongeluk Kamperland

24 september, 2023

Bij een aanrijding op de Oost-Westweg (N57) bij Kamperland zijn zondagmiddag meerdere mensen gewond geraakt. Eén van de bestuurders van betrokken voertuigen was mogelijk onder invloed van drugs.

Hotel Van der Valk Goes
Goes asielzoekers

Van der Valk in beeld voor tijdelijke opvang asielzoekers

23 september, 2023

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bij de gemeente Goes een verzoek ingediend om asielzoekers op te mogen vangen in het Hotel Van der Valk net buiten de stad. Dit als tijdelijke vervangende locatie voor de noodopvang in de Zeelandhallen die vanaf 1 januari de deuren sluit.

Reimerwaal wil verplichte DNA-registratie honden
Reimerswaal hondenpoep

Reimerwaal wil verplichte DNA-registratie honden

22 september, 2023

Met zo'n DNA-databank kan de gemeente veroorzakers van hondenpoepoverlast bekeuren. "DNA geeft honderd procent zekerheid", aldus initiatiefnemer en SGP-raadslid Rien Sinke.

Parkeren langs de Julianahaven is straks niet meer mogelijk.
Yerseke Waterschap Scheldestromen

Autoverbod langs verrotte kades Julianahaven

22 september, 2023

Volgens Martien van Overloop blijkt uit onderzoeken dat delen van de stalen damwand zijn verrot. "Er zitten behoorlijke gaten in", zegt hij. En om erger te voorkomen neemt de gemeente, op advies van het Waterschap, beschermende maatregelen.

Wachtrij bij de milieustraat aan het Geldeloozepad
Goes milieustraat

ONDERZOEK MILIEUSTRAAT BEVELANDEN OP DELTAPARK GOES

22 september, 2023

Het dagelijkse gemeentebestuur van Goes heeft een voorstel naar de raad gestuurd voor een verder onderzoek naar bedrijvenpark Deltaweg als locatie voor een nieuwe milieustraat. Dit in samenspraak met de andere vier Bevelandse gemeenten.