Veiligheidspark Goes
Veiligheidspark Goes Nelleke Dewaele

OPEN DAG VEILIGHEIDSPARK GOES

28 mei, 2023

Van onze redactie

GOES - Eindelijk is duidelijk geworden wat dat grote groene gebouw met al dat hout eromheen nu eigenlijk is! Bij het binnenrijden van Goes is het niet te missen. Jarenlang werd er gewerkt om het oude “veilinghuis” en het terrein eromheen te transformeren in wat nu het Veiligheidspark is.

Doel van het Veiligheidspark is het vergroten van ieders veiligheid zowel in het verkeer als thuis. Door het ervaren en beleven van risicovolle situaties in trainingen en simulaties leren mensen omgaan met gevaren en gebeuren er minder ongelukken.

Het Veiligheidspark bestaat uit een gebouw waarin cursussen gegeven kunnen worden en een groot terrein eromheen waar men terecht kan voor bijvoorbeeld een slipcursus of e-bike training. Er wordt nu al samengewerkt met politie en brandweer. Op termijn wil men ook met andere partijen samenwerken zoals GGD en Veilig Verkeer Nederland om een brede uitvalsbasis te worden voor veiligheid op elk gebied.

ZLM werkt nu al samen met politie en brandweer

Duurzaamheid

Bij de bouw en de aanleg van het terrein eromheen is men zo duurzaam mogelijk te werk gegaan. Alles wat nog van het oude veilinghuis te gebruiken was , o.a.  de stalen constructie,  is hergebruikt. De betonnen platen van het oude veilingterrein zijn vergruisd en dienen als egaliserende ondergrond voor het gehele park. Voor de isolatie van de wanden zijn gerecyclede spijkerbroeken gebruikt. Van de resten van de grote groene platen van de buitenkant van het gebouw zijn deurtjes van kluisjes gemaakt.

Voor het doorspoelen van de toiletten en het nat maken van de slipmat wordt regenwater gebruikt, dus geen schoon drinkwater.

Er liggen op het dak 360 zonnepanelen en die leveren voldoende energie voor 36 laadpalen voor elektrische auto’s en voor de elektriciteit die nodig is in het naast het park gelegen kantoorgebouw van de ZLM.

Alles van de wandbekleding tot buitenkant is zo gemaakt dat het makkelijk los te maken is om te worden hergebruikt.

Om het verharde oefenterrein is een tuin aangelegd met schuilplaatsen voor egels, vleermuizen en vogels.

Open Dag

Op de Open Dag van zaterdag 27 mei waren er op het gehele terrein allerlei spannende zaken te beleven. Verschillende organisaties waren vertegenwoordigd om bezoekers te laten ervaren en beleven hoe de eigen veiligheid en veiligheid van anderen vergroot kan worden.

Op de open dag waren spannende zaken te beleven

Veilig in het verkeer

Onderstaande foto geeft een beeld van wat er te doen was om veiligheid in het verkeer te vergroten. In de toekomst kan deze simulator en andere activiteiten die getoond werden ook ingezet worden bij trainingen op het terrein.

De simulator leert de veiligheid in het verkeer te vergroten

Reactie van deelnemers

   - “ik dacht altijd dat ik snel kon reageren, maar dat valt dus vies tegen” (crashtest)

   - “is het zo’n eind dat je doorrijdt als je hebt geremd!”

   - “voortaan kijk ik wel beter uit met alcohol” ( bril simulatie alcoholgebruik)

Veiligheid in huis

In een dichte container kon je ervaren wat er gebeurt als je huis vol rook staat   en werd het belang van rookmelders aangetoond. Ook was er een escaperoom waarin brand werd nagebootst en je maar heel korte tijd had om weg te komen.

“Wat heb je ontzettend weinig tijd als er rook is. Je ziet meteen niets meer!”

“Voortaan kijk ik in hotel of vakantiehuisje eerst eens goed hoe ik bij brand weg kan komen.”

Het belang van rookmelders is groot

Feestje

Behalve de verhelderende activiteiten was er ook een ruim aanbod aan allerlei (gratis !) heerlijkheden, zoals koffie, muffins, schepijs, fruitspiesjes, sapjes, drankjes en friet.. Alles zoveel mogelijk uit de eigen regio.

Het weer speelde enorm mee om er echt een fantastische, drukbezochte,  feestelijke dag van de maken.

Alcohol werd er niet geschonken, vanuit het principe : veiligheid voor alles!

Ook op de officiële opening van 24 mei was elk drankje alcoholvrij.

Bezoekers aan het woord

Mevrouw Mies Wiskerke uit Lewedorp voelt zich in haar auto heel zeker in het verkeer, maar op haar e-bike is ze erg onzeker. Ze kiest er voor om pas na 11.15 uur en voor 14.00 uur op de fiets te stappen, omdat het in die tijd dan het rustigst is op de weg.

“Ik heb de neiging om vooral bij rotondes te stoppen, ook al weet ik dat ik voorrang heb. Auto’s komen vaak zo hard aanrijden als ze willen afslaan. Op smalle polderweggetjes ga ik ook altijd helemaal aan de kant staan bij grote tegenliggers. Ik voel me zo wiebelig op de fiets. Ik wil me graag zekerder voelen. Als e een e-bike training gegeven wordt ga ik zeker meedoen”

Familie de Graaff uit Halsteren vindt de Open Dag uitstekend verzorgd.

“Er zijn kosten nog moeite gespaard en je steekt overal wel wat van op”

Voor een slipcursus of iets over cybercriminaliteit is zeker belangstelling!

Lieke Meijer heeft als docente op een vo-school vooral belangstelling voor de programma’s voor haar leerlingen.  “Bij het GRIP junior programma ervaren de leerlingen van 15, 16 of 17 jaar bijvoorbeeld hoe afleidend de mobiele telefoon in het verkeer kan zijn. Ze hebben er veel meer aan allerlei zaken aan den lijve te ondervinden, dan dat ze alleen gewaarschuwd worden.

Als je bijvoorbeeld hebt gevoeld dat bij een noodstop in de auto zelfs lichtgewicht plastic bolletjes met een enorme vaart naar voren schieten, kijk je voortaan wel uit om losse spullen achterin te leggen. En na de ervaringen heb je ook een heel ander gesprek met elkaar.”

Voor informatie over de trainingen en andere activiteiten in het Veiligheidspark kun je terecht op: www.trainigen.zlm.nl

Tekst en foto's door Nelleke Dewaele


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.