Gerard Lepoeter publicist van onder andere Bulletin Stichting Zeeuwse Oude Kerken
Gerard Lepoeter publicist van onder andere Bulletin Stichting Zeeuwse Oude Kerken Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden

Opening Maria Magdalenadag in Goes

21 juli, 2023

door: Marcel Steenbakker

GOES – Eén van de hoogtepunten van het Maria Magdalenajaar is de naamdag van Maria Magdalena zelf. Deze wordt gehouden op zaterdag 22 juli. Ter gelegenheid hiervan werd vrijdagmiddag de dag feestelijk geopend met lezingen, gezang en Vespers.

De opening van Maria Magdalenadag is één van veel evenementen in het Goese Maria Magdalenajaar. Sint Maria Magdalena geldt al sinds de Middeleeuwen als beschermster van de kerk en de stad. Volgens het Nieuwe Testament was Maria Magdalena één van de belangrijkste vrouwen in het leven van Christus. Niet alleen was zij leerling van Jezus maar samen met Johanna en Susanna reisde ze met hem mee en zorgde onder meer voor de noodzakelijke financiële ondersteuning. Daarnaast was zij de zus van Lazarus, één van de beste vrienden van Jezus. Maria Magdalena wordt ook wel de ‘apostel de apostelen’ genoemd.

Toen in de Middeleeuwen in Goes een parochie gesticht werd koos men Maria Magdalena als beschermster over de naar haar vernoemde kerk en de stad. Daarnaast was de heilige Maria Magdalena ook beschermvrouwe van verschillende beroepsgroepen waaronder kappers en drogisten.

Opening met lezingen en gezang

Maria Magdalenadag werd vrijdagmiddag geopend in de H. Maria Magdalenakerk in Goes. Belangstellenden konden vanaf 16.00 uur een rondgang maken door de statige kerk en de beeltenissen van Maria Magdalena bewonderen.

Gerard Lepoeter, publicist van onder andere Bulletin Stichting Zeeuwse Oude Kerken gaf een lezing over de samenhang van zaken in het Goes van de vijftiende eeuw. In deze tijd ontstond het College der Zeven Getijden, vernoemd naar de zeven klassieke momenten en tijden op de klok waarbinnen 24 uur gebeden werd: 1. Metten of Nachtwake 2. Lauden of Morgengebed 3. Terts of Voormiddaggebed 4. Sext of Middaggebed 5. Noon of Namiddaggebed 6. Vespers of het Avondgebed en 7. Completen of Dagsluiting.

Rutger Mauritz, cantor van de Maria Magdalena Cantorij, vertelde over de muziek van de getijdengezangen en de Goese middeleeuwse koorboeken of missalen.

Rutger Mauritz en waarnemend burgemeester Marcel Fränzel

Cantor Rutger Mauritz en waarnemend burgemeester Marcel Fränzel © Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden

Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel sprak het openingswoord van de Maria Magdalenadag. Een bijzonder moment voor Fränzel; het was zijn eerste officiële openbare activiteit als waarnemend burgemeester van de gemeente Goes. Na het welkomstwoord luiden de klokken van de kerk Maria Magdalenadag in waarna de Vespers gehouden werden door Schola Cantorum.

Programma Maria Magdalenadag

Veel activiteiten en evenementen waaronder exposities zijn al geruime tijd te bezichtigen in Goes. Traditiegetrouw is de dag geopend aan de vooravond van de naamdag met de Vespers en zal het klokje rond tot zaterdagmiddag 17.00 uur de zeven getijden door zangers in acht genomen worden.

Het programma is te vinden op www.mariamagdalenagoes.nl


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor Ɣlle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriƫntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verkeerscontrole bij het Tiendenplein Goes
112 nieuws Goes

Grote verkeerscontrole Goes

15 september, 2024

Politie, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en Veilig Verkeer Nederland hebben zaterdagavond een grote verkeerscontrole gehouden bij het Tiendenplein in Goes. Bestuurders en hun voertuigen werden op verschillende punten gecontroleerd.

de zwaar beschadigde scooter
112 nieuws Reimerswaal

Scooter zat vast tussen de rails

14 september, 2024

Een scooterrijder is zaterdagnacht met de schrik vrijgekomen nadat hij in botsing kwam met een trein. Het ongeval gebeurde net buiten NS-station Kruiningen-Yerseke. Onderzoek wees uit dat de scooter vast was komen te zitten tussen de rails.

Stoompluimen in de Pluimweide
Borsele Goes

Dubbel feest in Hoedekenskerke

12 september, 2024

Zaterdag 14 en zondag 15 september houdt Stoomtrein Goes-Borsele het evenement 'Stoompluimen in de Pluimweide'. Zaterdag valt dit samen met het 150-jarig jubileum van de Koutermolen die geopend is tijdens de Open Monumentendag.