Gerard Lepoeter publicist van onder andere Bulletin Stichting Zeeuwse Oude Kerken
Gerard Lepoeter publicist van onder andere Bulletin Stichting Zeeuwse Oude Kerken Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden

Opening Maria Magdalenadag in Goes

21 juli, 2023

door: Marcel Steenbakker

GOES – Eén van de hoogtepunten van het Maria Magdalenajaar is de naamdag van Maria Magdalena zelf. Deze wordt gehouden op zaterdag 22 juli. Ter gelegenheid hiervan werd vrijdagmiddag de dag feestelijk geopend met lezingen, gezang en Vespers.

De opening van Maria Magdalenadag is één van veel evenementen in het Goese Maria Magdalenajaar. Sint Maria Magdalena geldt al sinds de Middeleeuwen als beschermster van de kerk en de stad. Volgens het Nieuwe Testament was Maria Magdalena één van de belangrijkste vrouwen in het leven van Christus. Niet alleen was zij leerling van Jezus maar samen met Johanna en Susanna reisde ze met hem mee en zorgde onder meer voor de noodzakelijke financiële ondersteuning. Daarnaast was zij de zus van Lazarus, één van de beste vrienden van Jezus. Maria Magdalena wordt ook wel de ‘apostel de apostelen’ genoemd.

Toen in de Middeleeuwen in Goes een parochie gesticht werd koos men Maria Magdalena als beschermster over de naar haar vernoemde kerk en de stad. Daarnaast was de heilige Maria Magdalena ook beschermvrouwe van verschillende beroepsgroepen waaronder kappers en drogisten.

Opening met lezingen en gezang

Maria Magdalenadag werd vrijdagmiddag geopend in de H. Maria Magdalenakerk in Goes. Belangstellenden konden vanaf 16.00 uur een rondgang maken door de statige kerk en de beeltenissen van Maria Magdalena bewonderen.

Gerard Lepoeter, publicist van onder andere Bulletin Stichting Zeeuwse Oude Kerken gaf een lezing over de samenhang van zaken in het Goes van de vijftiende eeuw. In deze tijd ontstond het College der Zeven Getijden, vernoemd naar de zeven klassieke momenten en tijden op de klok waarbinnen 24 uur gebeden werd: 1. Metten of Nachtwake 2. Lauden of Morgengebed 3. Terts of Voormiddaggebed 4. Sext of Middaggebed 5. Noon of Namiddaggebed 6. Vespers of het Avondgebed en 7. Completen of Dagsluiting.

Rutger Mauritz, cantor van de Maria Magdalena Cantorij, vertelde over de muziek van de getijdengezangen en de Goese middeleeuwse koorboeken of missalen.

Rutger Mauritz en waarnemend burgemeester Marcel Fränzel

Cantor Rutger Mauritz en waarnemend burgemeester Marcel Fränzel © Hans Colijn, Streekomroep de Bevelanden

Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel sprak het openingswoord van de Maria Magdalenadag. Een bijzonder moment voor Fränzel; het was zijn eerste officiële openbare activiteit als waarnemend burgemeester van de gemeente Goes. Na het welkomstwoord luiden de klokken van de kerk Maria Magdalenadag in waarna de Vespers gehouden werden door Schola Cantorum.

Programma Maria Magdalenadag

Veel activiteiten en evenementen waaronder exposities zijn al geruime tijd te bezichtigen in Goes. Traditiegetrouw is de dag geopend aan de vooravond van de naamdag met de Vespers en zal het klokje rond tot zaterdagmiddag 17.00 uur de zeven getijden door zangers in acht genomen worden.

Het programma is te vinden op www.mariamagdalenagoes.nl


Deel dit artikel


Advertentie

Lees ook

Cees van den Bos
Goes burgemeester

SGP-BURGEMEESTER URK STAPT OVER NAAR GOES

30 november, 2023

De gemeenteraad van Goes heeft Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Van den Bos is verbonden aan de SGP.

De lantaarn werd donderdagmorgen op de toren gezet.
's-Gravenpolder kerktoren

‘LANTAARN’ KERK ’S-GRAVENPOLDER TERUG VAN WEGGEWEEST

30 november, 2023

Er staat weer een spits op de toren van de Maartenskerk in ’s Gravenpolder. Donderdag is een gloednieuwe replica van ‘de lantaarn’ - zoals de spits genoemd wordt - geplaatst. De vorige bleek in zo’n slechte staat dat die niet meer gerestaureerd kon worden.

Er komt geen jachtvrije zone bij de dorpsranden van Reimerswaal.
Reimerswaal wildjacht

Geen jachtvrije zones bij dorpsranden Reimerswaal

29 november, 2023

De PvdA vreest voor ongelukken, nu de jagers dicht bij de nieuwbouw van de Veerhaven komen. Maar de jachtregels zijn streng en de kans dat er iets gebeurt is verwaarloosbaar, zegt wethouder Meeuwsen.

De huisarts in Hansweert
Hansweert

Raad Reimerswaal wil ultime inspanning voor behoud huisarts Hansweert

28 november, 2023

och klinkt er kritiek van de VVD: "We kunnen er niets aan veranderen, als gemeente geven we hiermee de inwoners valse hoop."

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak
Reimerswaal

Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

28 november, 2023

Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen.

Ons Dorpshuis in Kruiningen
Reimerswaal Kruiningen

Dorpshuis Kruiningen mag niet plat, vindt PvdA: 'Dit is erfgoed'

28 november, 2023

Het dorpshuis is versleten en de raad wil vervangende nieuwbouw mogelijk maken - daarvoor maakt ze 70.000 euro vrij, tien procent van de totale nieuwbouwkosten.

file op het tolplein bij Borssele vanwege een autobrand
112 nieuws Reimerswaal

Tunnel volledig afgesloten vanwege autobrand

28 november, 2023

De Westerscheldetunnel is dinsdagavond enige tijd volledig afgesloten geweest vanwege een autobrand in de westbuis richting Terneuzen.

huisartsenpraktijk in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Huisartsenpraktijk Hansweert op de helling

28 november, 2023

Het huisartsenteam van Zorg Op Zak heeft in een brief aan de inwoners van Hansweert laten weten op zoek te zijn naar een nieuwe huisarts die de praktijk over wil nemen. Mocht zich voor 1 april 2024 geen nieuwe praktijkhouder melden wordt de huidige praktijk gesloten.