Met een derde tunnelbuis in de Vlaketunnel zal de snelwegafslag bij de Zanddijk waarschijnlijk verdwijnen.
Met een derde tunnelbuis in de Vlaketunnel zal de snelwegafslag bij de Zanddijk waarschijnlijk verdwijnen.

Oppositie Reimerswaal pleit voor splitsing  Zanddijk-project: 'Pak éérst Molendijk aan

11 september, 2024

door: Han Verbeem

KRUININGEN / YERSEKE -  Nu de planwijziging voor de verbreding van de Zanddijk opnieuw in procedure moet, gaan in de Reimerswaalse raad stemmen op voor een andere aanpak. Verbreding van de bestaande weg lijkt niet langer vanzelfsprekend -zeggen Ida Sinke (VVD) en Olaf Buteijn (CDA). Zeker nu de aanpak van de A58, met de aanleg van extra tunnelbuis, steeds meer een reële optie lijkt. Beide raadsleden pleiten voor een nieuwe 'rood-zwarte' optie: het opsplitsen van het project in twee delen.


Audio: Raadsleden Olaf Buteijn (CDA) en Ida Sinke (VVD) na afloop van de raadsvergadering van dinsdag waarin ze vragen stelden over de stand van zaken rondom de Zanddijk-verbreding. 

Reimerswaal kampt met problemen rond de verbreding van de Zanddijk. Het raadsvoorstel voor de wijziging van het bestemmingsplan is ingetrokken. Er bleek een fout te zijn: het plan was niet op tijd ingediend bij ruimtelijkeplannen.nl. Er komt nu een nieuw voorstel, maar het is nog onduidelijk of de aanpak van de weg hetzelfde blijft.

College: geen nieuwe discussies

Het raadsvoorsel is van tafel maar wethouder Maarten Both maakt de Reimerswaalse gemeenteraad dinsdagavond wél duidelijk dat wat het college betreft er geen nieuwe discussie komt over een extra ontsluitingsweg voor Yerseke. Ook coalitiepartijen SGP en Leefbaar Reimerswaal zijn het daarmee eens. Maar de oppositie ziet nieuwe mogelijkheden. "Je kunt zeggen dat we de oorspronkelijke weg blijven volgen, maar je kunt ook twijfelen ", zegt Buteijn na afloop van de raadsvergadering. "Het hangt af van je standpunt."

Goed bestuur

Wat belangrijk is, is goed bestuur - benadrukt het CDA-raadslid. "Dat betekent soms dat we de plannen moeten bijsturen. De omstandigheden veranderen, de kosten stijgen, en ProRail wil niet bijdragen. We moeten beslissingen nemen met de kennis van nu en heroverwegen wat we eerder hebben besproken. We moeten het project gefaseerd aanpakken. Eerst de Reimerswaalse tak aanleggen en daarna pas verder met de Zanddijk richting de A58."

Zorgen

"In Kruiningen en Yerseke maken mensen zich zorgen", verzucht Ida Sinke. "Ook bedrijven en inwoners van het dorp Yerseke en bedrijventerrein Nishoek zijn bezorgd. Er zijn veel nieuwe gegevens binnengekomen. Misschien moeten we nu een pas op de plaats maken en overleggen met omwonenden en bedrijven om het project goed af te ronden." Vertraging levert alleen maar extra kosten en problemen op, stelt Sinke.

Rood-zwarte variant

In eerdere raadsdebatten over de ontsluiting van Yerseke is gesproken van een rode variant (een nieuwe oostelijke rondweg) en een zwarte variant (verbreding van de bestaande Zanddijk). Zowel Sinke als Buteijn pleiten nu voor een alternatief: de opsplitsing van de Zanddijk -als ontsluitingsweg voor Yerseke- in een noordelijk en een zuidelijk deel . Het zuidelijke stuk net voor de Vlaketunnel blijft dan wat Sinke betreft voorlopig buiten beschouwing. "Laten we dat 'rode stuk' even liggen en wel aanvragen voor omgevingsvergunningen indienen voor het 'zwarte stuk'. Want de door vrachtverkeer zwaar belaste Molendijk verzakt steeds verder. "Met een gefaseerde aanpak ontlasten we de Molendijk zijn bedrijven in de Olzenderpolder beter bereikbaar."

Provincie aan zet

"De gemeente Reimerswaal blijft betrokken bij deze kwestie", merkt haar CDA-collega op. "We hebben samen met het waterschap en de provincie een samenwerkingsovereenkomst, de SOK. Dit betekent dat de stem van de gemeente Reimerswaal nog steeds belangrijk is." Maar het provinciebestuur houdt uiteindelijk de zeggenschap. Op de vraag of de provincie nog zal meebewegen, zegt Sinke: "Dat is moeilijk te zeggen. Het dossier lijkt emotioneel beladen te zijn. Beslissingen zijn democratisch genomen, maar nu er veel bezwaren en nieuwe gegevens zijn, hopen we dat we opnieuw met elkaar rond de tafel gaan zitten om het project te heroverwegen. Vertraging zal alleen maar meer kosten en problemen met zich meebrengen."

Jaar snel voorbij

Buteijn betwijfelt of wethouder  Both gelijk heeft met zijn voorspelling van een uitstel van minimaal een half jaar. "Een half jaar lijkt op het eerste zicht realistisch. Maar bezwaren tegen het nieuwe omgevingsplan kunnen leiden tot verdere vertraging. Een jaar kan snel voorbij zijn, vooral als mensen opnieuw hun zienswijzen moeten indienen. Dit betekent veel extra werk voor degenen die dachten hun mening al duidelijk te hebben gemaakt."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START
Borsele actieweek drinkwater

‘BORSELE DRINKT WATER’ VAN START

20 september, 2024

In de gemeente Borsele is vrijdag de actieweek ‘Borsele drinkt water’ van start gegaan. Doel van de actie is vooral jongeren te wijzen op het drinken van voldoende (kraan)water.

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES
Borsele herdenking

BORSELE: 80 JAAR SLAG OM DE SCHELDE HERDACHT IN 15 WANDELROUTES

19 september, 2024

In de gemeente Borsele staan vanaf dit najaar tot komende zomer zo’n veertig activiteiten op de rol, die allemaal in het teken staan van de Slag om de Schelde. Waaronder vijftien herdenkingswandelingen, die zijn uitgezet rond de vijftien dorpen van de gemeente.

Jongerenwerker Stefan Koeman, achter de pooltafel in het jongerencentrum Kruiningen
Kruiningen jongerenwerk

Ook Kruiningen heeft nu een jongerencentrum: 'Het is een soort huiskamer'

18 september, 2024

Het jongerencentrum is bedoeld voor álle jongeren in Reimerswaal. Ze kunnen hier chillen, tafelvoetballen, tafeltennissen en PlayStationen - zegt jongerenwerker Stefan Koeman. En als het project aanslaat komen er ook jeugdcentra in Krabbendijke en Yerseke.

regenboogvlag
Goes regenboogvlag

Thema Coming-Outdag Goes 'Je bent Goes zoals je bent'

17 september, 2024

Vrijdag 11 oktober wordt de jaarlijkse Coming-Outdag gehouden. Anders dan de Pride-week of Roze Zaterdag wordt de Coming-Outdag doorgaans gevierd met lokale activiteiten zoals het hijsen van de regenboogvlag. Ook in Goes wappert de regenboogvlag.

modern navigeren maar pas op voor 'instinkers'
MAC De Bevelanden autopuzzelrit

Puzzelrit MAC De Bevelanden

16 september, 2024

De Motor- en Autoclub (MAC) De Bevelanden bestaat ruim 60 jaar en organiseert regelmatig puzzel- en oriëntatieritten binnen de grenzen van Noord- en Zuid-Beveland en Tholen.

brand in een woning aan de Ketelkade in Goes
112 nieuws Goes

Gasbrand in woning Ketelkade Goes

16 september, 2024

De brandweer van Goes is maandagavond in actie gekomen vanwege een uitslaande brand in een woning aan de Ketelkade. De brand woedde in de meterkast van de woning. Volgens de brandweer betrof het een gasbrand.

Culturele Agenda september 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda september 2024

16 september, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verkeerscontrole bij het Tiendenplein Goes
112 nieuws Goes

Grote verkeerscontrole Goes

15 september, 2024

Politie, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en Veilig Verkeer Nederland hebben zaterdagavond een grote verkeerscontrole gehouden bij het Tiendenplein in Goes. Bestuurders en hun voertuigen werden op verschillende punten gecontroleerd.