
Oud-raadslid Jumelet wil helderheid over vervuilde grond Kruiningen: 'College al in 2015 gewaarschuwd'
19 maart, 2025
door: Han Verbeem
KRUININGEN / YERSEKE - Andries Jumelet, voormalig raadslid voor de ChristenUnie in Reimerswaal, wil snel duidelijkheid van de gemeente over de bodemsamenstelling van vervuilde grond in het volkstuincomplex van Kruiningen. Jumelet vreest dat de bodem zwaar vervuild is, ondanks een schonegrondverklaring die de aannemer in 2015 heeft verstrekt.
"Destijds heb ik als raadslid diverse signalen van een ambtenaar gekregen dat de situatie bij grondverzet vaak niet klopte," zegt Jumelet. "Ik heb de wethouder toen gewaarschuwd." Toch ging het grondverzetwerk door, ondanks de waarschuwingen.
Verplaatsing
Bij de herontwikkeling van de vroegere veerhaven moest de bestaande volkstuin Kruiningen plaatsmaken voor de huidige Aldi. De moestuinen zijn verplaatst naar een terrein aan de Achterweg, waarbij een dieper gelegen deel is opgevuld met grond. "Schone grond," zo benadrukt wethouder Nico van der Hoest tegenover de gemeenteraad, vorig jaar juni. "Van mogelijke PFAS-verontreiniging was toen nog geen sprake, niemand had het tien jaar geleden nog over PFAS.".
Zware metalen en PAK's
Maar volgens Jumelet zijn er vermoedens van andere serieuze vervuilingen, zoals zware metalen en PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Dit zijn stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en kankerverwekkend kunnen zijn. "Een schonegrondverklaring zegt op zich helemaal niets," benadrukt Jumelet. "Zo'n verklaring hoort altijd vergezeld te gaan van een uitvoerige bodemanalyse. De gemeente is verplicht deze te verlangen van het grondverzetbedrijf."
Foto: Oud-gemeenteraadslid Andries Jumelet.
Duidelijkheid
Een dergelijk analytisch verslag ontbreekt tot nu toe. Jumelet roept de huidige wethouder op "heel goed in de dossiers te zoeken" naar deze aanvullingslijst. "De gemeente moet nu echt duidelijk maken wat er in de grond zit."
PFAS-onderzoek
De gewassen op het volkstuincomplex zijn uitsluitend onderzocht op PFAS. Maar zowel de zomer- als wintergewassen laten sterk verhoogde waarden zien. "Het is juist nu van belang dat de gemeente openheid van zaken geeft, ook voor de sanering van de grond," zegt Jumelet. "Want afgezien van de oorzaak en mogelijke veroorzaker: je kan de verontreiniging alleen goed aanpakken als je weet wat je in de bodem kunt verwachten."
Jumelet heeft meer dan 25 jaar ervaring als gemeenteraadslid in Reimerswaal en is twee jaar geleden met pensioen gegaan. Vanuit zijn werkzame ervaring bij Rijkswaterstaat roept hij de gemeente op om snel actie te ondernemen en duidelijkheid te verschaffen.
Reactie college
In een reactie benadrukt wethouder Nico van der Hoest nogmaals, dat voor het opvullen van de ontgraving na sanering destijds gebruik is gemaakt van 'schone grond'. "De grond voldeed aan de normen van die tijd. De keuringsrapporten zijn in ons bezit en indien gewenst voor iedereen in te zien", aldus Van der Hoest. "Omdat sinds 2019 de grond op PFAS wordt onderzocht, weten we ook pas kort dat er verhoogde Pfas verontreiniging in de grond zit. Daarom ben ik blij dat we hier gelijk op hebben gehandeld en de sanering die nodig is dit jaar nog kunnen uitvoeren. De tuinders in Kruiningen kunnen er op rekenen dat ze straks op schone grond kunnen gaan verbouwen."
- Ook het grondverzetbedrijf is gevraagd om een reactie, een woordvoerder heeft aangegeven op korte termijn hierop te zullen reageren.
Deel dit artikel
Lees ook

Traumahelikopter landt bij Rilland voor medische spoedoverdracht
19 april, 2025
Aan het einde van de ochtend is de traumahelikopter Lifeliner 3 geland bij Rilland voor een medische rendez-vous met de ambulancedienst. De patiënt werd daarna onder politiebegeleiding met spoed naar een ziekenhuis buiten de regio gebracht.

Nieuw gemaal moet halt toeroepen aan 'nationale verspilling' van Walwater
18 april, 2025
Met een convenant hopen Zeeuwse en Brabantse buurwaterschappen niet alleen efficiënter met zoet water om te gaan, maar een voorbeeld te geven hoe regionale samenwerking kan bijdragen aan de klimaataanpak.

Basisschool De Linge wint E-waste Race
17 april, 2025
Met de overwinning ontvangt De Linge een geldbedrag van 500 euro. De tweede plaats, met een prijs van 250 euro, is voor basisschool De Bornput uit Oostdijk, terwijl de Juliana van Stolbergschool de derde plaats behaalt en 100 euro wint.

Culturele Agenda april 2025
17 april, 2025
Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van Streekomroep De Bevelanden, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Reimerswaal en Kapelle trekken aan bel over Vlaketunnel: 'Bereikbaarheid Zeeland onder druk'
16 april, 2025
De twee Bevelandse gemeenten willen dat Rijk en provincie maatregelen nemen om de bereikbaarheid en veiligheid van Zeeland te waarborgen bij incidenten in en rond de Vlaketunnel.

Reimerswaal wil onderzoek naar RUD: 'Raden buitenspel gezet'
16 april, 2025
De gemeenteraad van Reimerswaal heeft dinsdagavond unaniem een motie van Leefbaar Reimerswaal en SGP aangenomen, voor een onafhankelijk onderzoek naar de miljoenen kostende verplaatsing en herhuisvesting van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland.

Samenwerking tussen OOG en KHN moet Goese binnenstad laten bruisen
15 april, 2025
De binnenstad van Goes krijgt een nieuwe impuls. De Ondernemers Organisatie Goes (OOG) heeft een nieuw bestuur en wil samen met alle ondernemers en sectoren de Goese binnenstad (weer) laten bruisen. Daarbij staat samenwerken centraal, onder meer met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Goes en Zuid-Beveland.