Actievoerende leerlingen, docenten en ouders onderweg naar Den Haag (feb 2024)
Actievoerende leerlingen, docenten en ouders onderweg naar Den Haag (feb 2024) Omroep Zeeland

Ouders en leerlingen Isaac Beeckman teleurgesteld: school moet in augustus dicht

25 maart, 2024

Van onze redactie

KAPELLE - De Isaac Beeckman Academie moet per augustus dicht. Het ministerie van Onderwijs ziet geen mogelijkheid de school open te houden. Dat bleek vandaag tijdens een gesprek tussen het actiecomité van de middelbare school in Kapelle en een delegatie van hoge ambtenaren op het ministerie. 'Zeer teleurstellend', aldus een woordvoerder van de school.

In januari werd bekend dat de school geen geld meer krijgt van het ministerie. Er zijn te weinig leerlingen en de onderwijskwaliteit is onvoldoende, aldus het ministerie.

Weerstand van ouders, leerlingen en docenten

Al heel snel na dat besluit kwam er weerstand van ouders, docenten en leerlingen. Een actiecomité werd gevormd. Dat ging meerdere keren naar Den Haag en heeft een advocaat in de arm genomen.

De hoop was gevestigd op een schoolbestuur dat Isaac Beeckman wil overnemen. Die hoop is nu vervlogen. Want volgens het ministerie duurt het zeker twee jaar om een nieuwe school op te richten. Verder kan een fusie met een andere school alleen als die school zich op maximaal drie kilometer van Kapelle bevindt.

Volgens het actiecomité was er een scholenkoepel geïnteresseerd in een overname, maar zit die scholenkoepel niet binnen een straal van drie kilometer. Volgens het ministerie is de afstandsregel een 'keiharde' eis. In een nieuwsbrief aan de ouders wordt de scholenkoepel nog een keer bedankt voor alle moeite: "De scholenkoepel die het initiatief nam om ons te benaderen en sindsdien veel tijd en energie heeft geïnvesteerd in de voorbereiding willen we hartelijk bedanken!"

Toekomst leerlingen

Het actiecomité zegt zich zorgen te maken over de onderwijstoekomst van de leerlingen uit Kapelle. Volgens de MR zijn de scholen in Goes niet toegerust op de extra leerlingen uit Kapelle. "De ene school in Goes heeft kotten geplaatst, waarin de leerlingen hun onderwijs krijgen. Zonder wc wel te verstaan, dus dat is een eindje lopen als je hoge nood hebt. Bij een andere school zijn er nu al klassen met 40 leerlingen. Helaas was het ministerie hier niet ontvankelijk voor."

Sprankje hoop

Het ministerie beloofde een 'zachte' landing voor de leerlingen uit Kapelle op hun nieuwe scholen. Het actiecomité heeft daar een hard hoofd in. Wel houdt het nog een sprankje hoop. Aanstaande woensdag staat de school opnieuw op de agenda in de Tweede Kamer. Uit de brief: "Een aantal Kamerleden liet ons weten, dat er een motie in voorbereiding is tegen het besluit van de minister."

Verder heeft ook de gemeente Kapelle bezwaar gemaakt tegen het besluit van de minister. En loopt een verzoek om een voorlopige voorziening bij de Raad van State.

Als school voor Persoonlijk Voortgezet Onderwijs (PVO) heeft de Isaac Beeckman Academie in Kapelle kleine klassen van maximaal zestien leerlingen. Per jaar kunnen er tachtig nieuwe leerlingen beginnen op de school. De school moet minimaal 358 leerlingen hebben, maar heeft er slechts 296.

In 2022 bleek dat de administratie van de acht scholen voor persoonlijk voortgezet onderwijs in Nederland niet op orde was. Een onderzoek van de inspectie volgde. Daaruit bleek dat de onderwijskwaliteit onvoldoende was. In oktober bracht de inspectie opnieuw een bezoek, maar de kwaliteit was volgens de inspectie niet genoeg verbeterd, vooral op bestuurlijk niveau.

De combinatie van in de ogen van de inspectie ondermaatse onderwijskwaliteit met te lage leerlingaantallen doet uiteindelijk vijf van de acht PVO-scholen de das om. Naast Kapelle gaat het om PVO-scholen in Utrecht, Amsterdam, Hoorn en Hengelo. Deze sluitingen treffen in totaal ruim duizend leerlingen.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland

 

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de gestrande vrachtwagen
112 nieuws Borsele

Vrachtwagen in sloot bij 's-Heerenhoek

26 april, 2024

Een vrachtwagen is vrijdagmorgen in een sloot terecht gekomen naast de Nassauweg bij 's-Heerenhoek. De bestuurder is met de schrik vrijgekomen.

lintjesregen 2024
Bevelanden lintjesregen

Lintjesregen 2024 op De Bevelanden

26 april, 2024

Vrijdagmorgen zijn 28 inwoners van de Bevelandse gemeenten onderscheiden tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Zij kregen de koninklijke onderscheiding op voordracht voor bijdragen geleverd aan de maatschappij.

Het nieuwe Cederhof.
Cederhof Kapelle

Meer leefruimte voor bewoners in het nieuwe Cederhof

26 april, 2024

"Ongeacht of je in een rolstoel zit, dementie hebt of verward bent: iedereen krijgt een tweekamerwoning", zegt bestuurders Inge van den Boomen.

ongeluk op de Torendijk bij Kortgene
112 nieuws Noord-Beveland

Ernstig gewonde bij ongeluk Kortgene

25 april, 2024

Een persoon is donderdagavond ernstig gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Torendijk bij Kortgene. Door nog onbekende oorzaak was een personenauto tegen een boom aangereden.

OMA IN ’S-GRAVENPOLDER SLUIT NA DERTIEN JAAR DE DEUREN
's-Gravenpolder OMA

OMA IN ’S-GRAVENPOLDER SLUIT NA DERTIEN JAAR DE DEUREN

25 april, 2024

De dagbesteding van OMA, bedoeld voor mensen met een indicatie houdt vrijdag 26 april op te bestaan. Het pand aan de ’s-Gravenstraat in ’s-Gravenpolder sluit dan de deuren. Voor de zestien cliënten worden nieuwe opvangmogelijkheden gezocht.

hybride auto in vlammen opgegaan
112 nieuws Goes

Hybride auto volledig uitgebrand

25 april, 2024

Meerdere brandweerlieden zijn woensdag op donderdagnacht met spoed opgeroepen voor een autobrand in 's-Heer Arendskerke. Door nog onbekende oorzaak had een hybride auto vlam gevat.

Archief: politie doet onderzoek na woningoverval Ravenlijn de Grenadier in Goes
112 nieuws Goes

Verdachte woningoverval Goes langer vast

24 april, 2024

De verdachte van de gewapende woningoverval in Goes blijft langer vastzitten. Op 23 juni 2023 werd een woning aan de Ravelijn de Grenadier in Goes overvallen. Hierbij zijn onder andere een Rolex-horloge en zeven armbanden buit gemaakt. De twee bewoners van de woning raakten gewond.

Raadslid André Alting van PvdA/GroenLinks Goes.
Goes woningbouw

Goes raadslid wil meer afspraken over circulaire en groene woningbouw

24 april, 2024

De honderden woningen die op de Bevelanden en elders in Zeeland gebouwd worden, moeten duurzaam tot stand komen, zegt André Alting van PvdA/GroenLinks.