foto ter illustratie: Omroep Zeeland

OUDERS LEERLINGEN KRUININGSE SCHOOL VOELEN ZICH NIET GEHOORD

1 april, 2025

Van onze redactie

KRUININGEN - Boosheid, teleurstelling en een gebrek aan erkenning. Die gevoelens overheersen bij de ouders die melding deden bij openbare basisschool de Voorhoute in Kruiningen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door leerlingen onderling. De school heeft in hun ogen onvoldoende gedaan om de veiligheid te herstellen na diverse verontrustende meldingen. Dit heeft ertoe geleid dat zestien kinderen van school zijn gehaald én dat de ouders gezamenlijk een klacht hebben ingediend bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs.

Het begint allemaal in oktober 2024. Een jongetje vertelt aan zijn moeder dat hij steeds ruzie heeft met een klasgenootje uit groep 1/2 omdat hij zijn onderbroek niet naar beneden wil doen. De moeder vraagt de juf of ze extra wil opletten. Twee weken later komt de kleuter echter weer met hetzelfde verhaal thuis. Bovendien klaagt hij over pijn bij het plassen en begint hij weer in bed te plassen.
 
TERUGKOPPELING OUDERS
 
Ook een meisje uit groep 1/2 vertelt thuis dat zij klappen heeft gehad op haar geslachtsdeel. Zij noemt dezelfde twee namen van de kleuters die dit zouden doen als het jongetje. De incidenten vinden plaats op het schoolplein, in de wc en op de gang. De ouders koppelen dit terug naar de school en er volgen meerdere gesprekken.
De school besluit in december een brief naar alle ouders van de kleuterklas (elf leerlingen) te sturen waarin staat dat er 'iets gebeurd is' waardoor nieuwe regels worden ingevoerd. Zo komt er een plasketting waardoor er maar een kind tegelijk naar het toilet kan, gaat de deur dicht tijdens het buitenspelen en moeten de kleuters op een bepaald deel van het schoolplein blijven waardoor er beter toezicht kan worden gehouden.

FRISSE START

Na de kerstvakantie brengen de ouders van de kleuters die te maken kregen met het ongewenste gedrag hun kinderen weer naar school in de hoop op een frisse start. Maar diezelfde week gaat het opnieuw mis. Een kleuter vertelt thuis opnieuw over een incident van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de klas als de juf even weg is om fruit te snijden.
Voor de ouders van de twee leerlingen die al eerder aan de bel trokken bij de school is de maat dan vol. Ze eisen van de school dat die persoonlijk in gesprek gaat met alle ouders van de kleuterklas. Als dat in hun ogen niet snel genoeg gebeurt, nemen de ouders het heft in eigen handen. Ze bellen de ouders van de onderbouw om te vertellen wat zich de afgelopen maanden heeft afgespeeld en adviseren de ouders om ook met hun kind in gesprek te gaan.
Uit die gesprekken blijkt dat meer kinderen met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken kregen. De ouders spreken van minstens acht slachtoffers. Voor sommige ouders vallen puzzelstukjes in elkaar. Een kind dat niet meer op schoot wilde zitten, driftbuien kreeg, niet wilde douchen of pijn bij het plassen had.
De kinderen geven aan dat ze niets hebben verteld omdat er "iets ergs zou gebeuren" als ze dat wel deden. Uit angst hebben de meeste kinderen dus maandenlang gezwegen.

OOK OUDERE LEERLINGEN

Bovendien blijkt volgens de ouders uit de gesprekken met hun kinderen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag veel breder op de school speelt. Niet alleen de twee kleuters zouden zich schuldig maken aan dat gedrag, maar vooral ook oudere leerlingen van de school. Het zou gaan om een groep van zeven leerlingen met een migratieachtergrond die uit dezelfde gezinnen komen of veel met elkaar omgaan.
De ouders willen benadrukken dat ze niet willen discrimineren. Ze hebben juist bewust gekozen voor een openbare basisschool met leerlingen van allerlei achtergronden. Toch vinden ze het relevant om dit te benoemen. Ze denken dat trauma's in de betreffende gezinnen een rol gespeeld kunnen hebben bij het grensoverschrijdende gedrag van deze kinderen.
De genoemde voorvallen zijn lang niet de heftigste, maar de ouders hebben Omroep Zeeland gevraagd niet alles expliciet te benoemen om de privacy van de kinderen te beschermen. Het seksuele wangedrag is in elk geval dusdanig ernstig, dat meerdere kinderen lichamelijk onderzocht zijn in het ziekenhuis of traumatherapie moeten volgen.

VERTROUWEN WEG

Als de school in januari van dit jaar alsnog het gesprek aangaat met de ouders van de kleutergroep, is bij de meesten het vertrouwen al weg. Zestien kinderen worden van school gehaald. De boosheid van de ouders richt zich niet zozeer op de kinderen die dit gedaan zouden hebben, maar vooral op de schoolleiding. Ze zijn van mening dat de school op papier mooie beloftes heeft gedaan om de veiligheid te verbeteren, maar dat dit in de praktijk onvoldoende is gebeurd. Bovendien missen ze erkenning over wat er gebeurd is en vinden ze dat het schoolbestuur de incidenten kleiner probeert te maken dan dat ze zijn.

REACTIE SCHOOL

Evelien Franken, voorzitter van het college van bestuur van stichting SOM, waar de Voorhoute onder valt, spreekt van een pijnlijke en ingewikkelde kwestie. "Wij mogen en kunnen niet aan waarheidsvinding doen. De zedenpolitie is betrokken geweest, maar heeft geen verder onderzoek ingesteld omdat het om zulke jonge kinderen gaat."
De politie beaamt dat. "We zijn op de hoogte van deze casus. Er loopt echter geen politieonderzoek." Kinderen onder de twaalf jaar zijn niet strafrechtelijk te vervolgen.
De scholenstichting is van mening dat het alles heeft gedaan wat binnen de mogelijkheden lag. "We hebben allerlei instanties betrokken zoals de GGD, de politie, Centrum Jeugd en Gezin, de gemeente en het Centrum Seksueel Geweld. Die hebben hulp en begeleiding geboden. Desondanks hadden sommige ouders iets anders van de school verwacht."
Dat zestien kinderen zijn vertrokken bij de Voorhoute heeft grote gevolgen. "We hebben nu nog een kleuterklas van vier leerlingen. Dat kan voor ouders van nieuwe leerlingen een reden zijn om hun kind naar een andere school te doen. Dat maakt de toekomst onzeker."

ONPROFESSIONELE HOUDING

De klacht van de acht ouders bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs gaat over de manier waarop de school gehandeld heeft na de meldingen van het vermeende seksueel grensoverschrijdende gedrag. Ze verwijten de school een "gebrek aan communicatie en een onprofessionele houding".
Zo vinden de ouders dat hun meldingen niet serieus zijn genomen en ze niet tijdig of helemaal niet op de hoogte zijn gesteld van wat er speelde. Ook zijn ze van mening dat de school onvoldoende actie heeft ondernomen wat tot verdere escalatie van een onveilige situatie heeft geleid.
De ouders spreken in de klachtenbrief over "tientallen, mogelijk zelfs honderden gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag". Ze eisen een gedegen onderzoek naar hoe er is omgegaan met de meldingen en concrete stappen om weer een veilige omgeving te creëren voor de leerlingen die nog wel op de school zitten.
Stichting SOM, waar de Voorhoute onder valt, heeft vier weken de tijd om op de klacht te reageren. De ouders hopen dat dit tot een bevredigende oplossing leidt. Mocht dit niet zo zijn, kan een formele procedure volgen waarbij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs de klacht op een zitting behandelt en uitspraak doet.

CENTRUM SEKSUEEL GEWELD

Seksueel gedrag tussen kinderen onderling is normaal in een bepaalde leeftijdsfase, ongeveer in de leeftijd drie tot en met zes jaar. Dat is onderdeel van ontdekken wie je bent. En dat uit zich onder andere in vadertje-moedertje spelen en doktertje spelen. Volwassenen die hiervan getuige zijn, kunnen gewoon rustig reageren en meestal gaan kinderen ook iets anders doen als ze worden afgeleid.
Als er sprake is van seksuele handelingen, dan is het belangrijk dat dat gestopt wordt en dat ook onderzoek wordt gedaan om te begrijpen waar dat seksuele gedrag vandaan komt en of dat een uiting is van onveiligheid.
Soms kan problematisch seksueel gedrag een teken zijn van huiselijk geweld of seksueel misbruik. In ieder geval is het belangrijk dat de betrokken kinderen geconfronteerd worden met een kalme volwassene die niet boos wordt, maar die wel grenzen stelt.

FEITEN OP EEN RIJ

Openbare basisschool Voorhoute in Kruiningen telde op 1 oktober 2024 64 leerlingen volgens DUO.
Zestien kinderen uit elf gezinnen hebben de school uit onvrede verlaten in januari 2025.
Dat is 25 procent van het totaal aantal leerlingen.
Groep 1/2 slonk het meest: daar vertrokken negen leerlingen.
 
Dit is een artikel van Omroep Zeeland. Omroep Zeeland en Streekomroep de Bevelanden werkten samen bij de totstandkoming van dit verhaal.
 
Lees hier wat Streekomroep De Bevelanden hier eerder over schreef
 

Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Basisschool De Linge strijdt mee in de Zeeuwse E-waste Race
Kapelle Biezelinge

Basisschool De Linge strijdt mee in de Zeeuwse E-waste Race

4 april, 2025

De E-waste Race is in volle gang. Tien basisscholen in Zeeland doen vier weken lang mee om zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. Eén van de deelnemers is basisschool De Linge uit Kapelle-Biezelinge.

In de gemeente Borsele werd vorig jaar een begin gemaakt met de herdenking van 80 jaar Slag om de Schelde. Zoals in oktober tijdens de jaarlijkse herdenking in Baarland.
Hoedekenskerke herdenking

Drive-in bioscoop Hoedekenskerke: een derde van de kaarten al weg

3 april, 2025

De Dorpsraad van Hoedekenskerke heeft voor zaterdag 12 april een bijzondere bioscoopvoorstelling gepland in de haven van het dorp. Het wordt een drive-in bioscoop en de film die gedraaid wordt is De Slag om de Schelde. Een derde van het aantal kaarten is inmiddels weg.

Urenlange vertragingen en ergernissen bij automobilisten.
Vlaketunnel A58

Kilometerslange file en frustraties na ongeluk Vlaketunnel

3 april, 2025

De afsluiting zorgde voor flinke verkeershinder en lange files. Sommige automobilisten stonden meer dan een uur stil. Het verkeer wordt omgeleid via de Vlakebrug over N289.

hulpdiensten bij de gekantelde vrachtwagen in de Vlaketunnel
112 nieuws A58

Vlaketunnel gestremd door gekantelde vrachtwagen

3 april, 2025

De Vlaketunnel is donderdagmorgen in beide richtingen afgesloten vanwege een gekantelde vrachtwagen. De afsluiting zorgt voor files en langzaam rijdend verkeer in de richtingen Vlissingen en Bergen op Zoom.

Burgemeester Jan Luteijn en kinderburgemeester Eva Griep.
Reimerswaal burgemeester

Raad Reimerswaal blij met éigen burgemeester: 'Hij is van hier, en dat merk je'

3 april, 2025

Voor Jan Luteijn, geboren en getogen in Krabbendijke, voelt het als een soort van thuiskomen. Gisterenavond is hij in de raadszaal in Kruiningen beëdigd als waarnemend burgemeester van de gemeente Reimerswaal

Reis door de tijd met Stoomtrein Goes-Borsele
Goes Hoedekenskerke

Reis door de tijd met Stoomtrein Goes-Borsele

2 april, 2025

De Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) brengt de geschiedenis van de stoomtrein weer tot leven in het nieuwe project Jouw Reis. Dit initiatief, in samenwerking met diverse stoomtreinorganisaties in Nederland, heeft als doel de rijke geschiedenis van de stoomtrein op een interactieve manier over te brengen.

brand aan de Pastoor Fronhoffstraat in 's-Heerenhoek
112 nieuws Borsele

Uitslaande woningbrand 's-Heerenhoek

1 april, 2025

Dinsdagmiddag zijn hulpdiensten opgeroepen voor een uitslaande woningbrand in 's-Heerenhoek. De bewoners van het huis aan de Pastoor Fronhoffstraat waren op het moment dat de brand ontdekt werd niet aanwezig.

BAX MUSIC FAILLIET VERKLAARD
Goes Bax

BAX MUSIC FAILLIET VERKLAARD

1 april, 2025

GOES - Muziekketen Bax Music in Goes is failliet verklaard. Dat meldt de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het bedrijf zat al enige tijd in financiële problemen en vroeg eerder al uitstel van betaling aan. Wat de gevolgen voor het personeel en klanten zijn, is nog onduidelijk.