Nest van de bruine kiekendief in een tarweveld
Nest van de bruine kiekendief in een tarweveld Landschapsbeheer Zeeland

PAS OP VOOR DE BRUINE KIEKENDIEF

21 juni, 2024

door: Marcel Steenbakker

GOES – Een voor het Bevelandse landschap typerende roofvogel, de Circus Aeruginosus, oftewel bruine kiekendief. Het broedgebied van deze roofvogel verplaatst zich steeds meer richting akkers, maar daar worden de nesten onbedoeld bedreigd door de grote landbouwmachines van agrariërs die de tarwe maaien. Pas tijdens het maaien asjeblieft op, zegt Landschapsbeheer Zeeland.

Aan het begin van deze eeuw broedde bijna een kwart van de Nederlandse kiekendieven nog in Zeeland. Tegenwoordig is dat gedaald tot een vijfde deel. De bruine kiekendief neemt in aantallen af en heeft inmiddels de status van beschermde inheemse roofvogelsoort.

IDEALE BROEDPLAATS

De laatste jaren verplaats het broedgebied van de bruine kiekendief zich steeds meer naar tarweakkers. Het is een logisch gevolg van verdroging en verruiging. Winter- en zomertarwe of luzerne zijn een geschikt alternatief als broedbiotoop. Maar daar schuilt ook het gevaar.

Het maaiseizoen begint dit jaar door de weersomstandigheden eerder dan in andere jaren. De vogels zijn aan het nestelen of hebben zich net op een nest tussen de tarwearen verscholen. Cijfers van het aantal nesten dat jaarlijks per ongeluk kapot gemaakt wordt door maaimachines zijn niet bekend. Volgens Paulien van ’t Westeinde van Landschapsbeheer Zeeland is het moeilijk om dit te bepalen. Want boeren die nesten per abuis rooien melden dit doorgaans niet.

Maar: “Agrariërs zijn natuurliefhebbers”, zegt ze. “Zij hebben respect voor alles wat bloeit en leeft in de natuur en zijn zeer coöperatief als het gaat om de bescherming van de bruine kiekendief. Ze willen ook graag helpen om te voorkomen dat ze de nesten beschadigen.”

HERKENNING

Hoe kunnen boeren erachter komen of en waar een kiekendief in hun akker broedt? “Zodra je de roofvogel ziet boven je akker en het dier duikt regelmatig naar beneden, mag je ervan uitgaan dat er een nest zit”, zegt Van ’t Westeinde. “De volgende stap is om dan contact op te nemen met het Steunpunt bruine kiekendief. Zij komen naar de akker en kijken met een drone of er een nest is en waar het zich bevindt. Als het nest gevonden is, wordt in overleg met de boer dat deel van de akker afgezet om de vogel de gelegenheid te geven het nest uit te broeden.”

STEUNPUNT BRUINE KIEKENDIEF

Het steunpunt bestaat uit een team van vrijwilligers, die zich inzetten voor het behoud van de bruine kiekendief. Het is een samenwerking tussen ZLTO, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, de Roofvogelwerkgroep Zeeland, Stichting Het Zeeuwse Landschap, Poldernatuur Zeeland en Provincie Zeeland.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.