Nest van de bruine kiekendief in een tarweveld
Nest van de bruine kiekendief in een tarweveld Landschapsbeheer Zeeland

PAS OP VOOR DE BRUINE KIEKENDIEF

21 juni, 2024

door: Marcel Steenbakker

GOES – Een voor het Bevelandse landschap typerende roofvogel, de Circus Aeruginosus, oftewel bruine kiekendief. Het broedgebied van deze roofvogel verplaatst zich steeds meer richting akkers, maar daar worden de nesten onbedoeld bedreigd door de grote landbouwmachines van agrariërs die de tarwe maaien. Pas tijdens het maaien asjeblieft op, zegt Landschapsbeheer Zeeland.

Aan het begin van deze eeuw broedde bijna een kwart van de Nederlandse kiekendieven nog in Zeeland. Tegenwoordig is dat gedaald tot een vijfde deel. De bruine kiekendief neemt in aantallen af en heeft inmiddels de status van beschermde inheemse roofvogelsoort.

IDEALE BROEDPLAATS

De laatste jaren verplaats het broedgebied van de bruine kiekendief zich steeds meer naar tarweakkers. Het is een logisch gevolg van verdroging en verruiging. Winter- en zomertarwe of luzerne zijn een geschikt alternatief als broedbiotoop. Maar daar schuilt ook het gevaar.

Het maaiseizoen begint dit jaar door de weersomstandigheden eerder dan in andere jaren. De vogels zijn aan het nestelen of hebben zich net op een nest tussen de tarwearen verscholen. Cijfers van het aantal nesten dat jaarlijks per ongeluk kapot gemaakt wordt door maaimachines zijn niet bekend. Volgens Paulien van ’t Westeinde van Landschapsbeheer Zeeland is het moeilijk om dit te bepalen. Want boeren die nesten per abuis rooien melden dit doorgaans niet.

Maar: “Agrariërs zijn natuurliefhebbers”, zegt ze. “Zij hebben respect voor alles wat bloeit en leeft in de natuur en zijn zeer coöperatief als het gaat om de bescherming van de bruine kiekendief. Ze willen ook graag helpen om te voorkomen dat ze de nesten beschadigen.”

HERKENNING

Hoe kunnen boeren erachter komen of en waar een kiekendief in hun akker broedt? “Zodra je de roofvogel ziet boven je akker en het dier duikt regelmatig naar beneden, mag je ervan uitgaan dat er een nest zit”, zegt Van ’t Westeinde. “De volgende stap is om dan contact op te nemen met het Steunpunt bruine kiekendief. Zij komen naar de akker en kijken met een drone of er een nest is en waar het zich bevindt. Als het nest gevonden is, wordt in overleg met de boer dat deel van de akker afgezet om de vogel de gelegenheid te geven het nest uit te broeden.”

STEUNPUNT BRUINE KIEKENDIEF

Het steunpunt bestaat uit een team van vrijwilligers, die zich inzetten voor het behoud van de bruine kiekendief. Het is een samenwerking tussen ZLTO, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, de Roofvogelwerkgroep Zeeland, Stichting Het Zeeuwse Landschap, Poldernatuur Zeeland en Provincie Zeeland.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De huidige zanddijk is té smal voor het zware vrachtverkeer en gaat op de schop.
Zanddijk Yerseke

Tegenvaller Zanddijk door procedurefout: 'Zeker half jaar vertraging'

6 september, 2024

De terinzagelegging van het bestemmingsplan had vóór 1 januari 2024 op ruimtelijkeplannen.nl staan, maar dat is niet gebeurd. "Hierdoor hebben we, op advies van juristen, besloten het proces opnieuw te starten," zegt wethouder Maarten Both.

kruispunt en stoplichten bij entree van het dorp
's-Heer Hendrikskinderen N664

INWONERS ’S-HEER HENDRIKSKINDEREN: GRAAG SNELHEIDVERLAGING N664

5 september, 2024

Een groot deel van de inwoners van ’s-Heer Hendrikskinderen vindt dat de snelheidslimiet op de N664 die langs hun dorp ligt best omlaag kan. Het zou dan gaan om een verlaging van 80 km per uur naar maximaal 60.

Nederlandse militairen in Souburg, tijdens de mobilisatie in 1939
Reimerswaal Kruiningen. Tweede Wereldoorlog

Foto-expositie 'WO2 in Kleur' in Dorpshuis Kruiningen

5 september, 2024

De ingekleurde historische foto's scheppen daarmee een realistisch en indringend beeld van het leven in de oorlogsjaren 1940-1945.

dweilorkest tijdens de Arti Boottocht 2023
Goes Wolphaartsdijk

Jaarlijkse boottocht Arti Carnaval voor mensen met een beperking

4 september, 2024

Stichting Arti Carnaval organiseert in samenwerking met Watersportvereniging Wolphaartsdijk (W.S.V.W.) ieder jaar een boottocht op het Veerse Meer. De boottocht is speciaal voor mensen met een beperking. De boottocht vindt plaats op zaterdag 7 september.

BORSELE BLIJFT MUZIEKSCHOOL STEUNEN MET EXTRA GELD
Borsele Zeeuwse Muziekschool

BORSELE BLIJFT MUZIEKSCHOOL STEUNEN MET EXTRA GELD

4 september, 2024

Het dagelijkse gemeentebestuur van Borsele wil de Zeeuwse Muziekschool dit jaar met extra geld tegemoet komen. Het gaat om een bedrag van ruim negentienduizend euro bovenop de 124.000 euro die al voor de muziekschool gereserveerd was.

de zwaar beschadigde Duitse tanker Marten Deymann
112 nieuws Reimerswaal

Gewonden bij aanvaring schepen Kreekraksluizen

4 september, 2024

Twee personen zijn woensdagnacht gewond geraakt bij een aanvaring van twee schepen in de voorhaven van de Kreekraksluizen bij Rilland. Door nog onbekende oorzaak kwamen een Zwitserse en Duitse tanker met elkaar in botsing.

GEWONDE NA INCIDENT BIJ McCAIN  IN RILLAND
Rilland ongeval

GEWONDE NA INCIDENT BIJ McCAIN IN RILLAND

4 september, 2024

Bij McCain aan de Poort in Rilland is in de nacht van dinsdag op woensdag een medewerker gewond geraakt.

Deelproject A, met de zonnevelden langs de oostzijde van het kanaal, loopt forse vertraging op.
Reimerswaal zonnevelden

Forse vertraging voor zonnevelden bij Rilland: ontwikkelaars te laat met subsidieaanvraag

3 september, 2024

Een bijpraatavond voor de raadsleden van Reimerswaal, die vanavond hierover zou gaan, is daarom afgelast. De twee velden met zonnepanelen maken deel uit van de zogeheten Groene Kamers van Rilland, het energielandschap rondom het Schelde-Rijnkanaal en de Kreekraksluizen.