Nest van de bruine kiekendief in een tarweveld
Nest van de bruine kiekendief in een tarweveld Landschapsbeheer Zeeland

PAS OP VOOR DE BRUINE KIEKENDIEF

21 juni, 2024

door: Marcel Steenbakker

GOES – Een voor het Bevelandse landschap typerende roofvogel, de Circus Aeruginosus, oftewel bruine kiekendief. Het broedgebied van deze roofvogel verplaatst zich steeds meer richting akkers, maar daar worden de nesten onbedoeld bedreigd door de grote landbouwmachines van agrariërs die de tarwe maaien. Pas tijdens het maaien asjeblieft op, zegt Landschapsbeheer Zeeland.

Aan het begin van deze eeuw broedde bijna een kwart van de Nederlandse kiekendieven nog in Zeeland. Tegenwoordig is dat gedaald tot een vijfde deel. De bruine kiekendief neemt in aantallen af en heeft inmiddels de status van beschermde inheemse roofvogelsoort.

IDEALE BROEDPLAATS

De laatste jaren verplaats het broedgebied van de bruine kiekendief zich steeds meer naar tarweakkers. Het is een logisch gevolg van verdroging en verruiging. Winter- en zomertarwe of luzerne zijn een geschikt alternatief als broedbiotoop. Maar daar schuilt ook het gevaar.

Het maaiseizoen begint dit jaar door de weersomstandigheden eerder dan in andere jaren. De vogels zijn aan het nestelen of hebben zich net op een nest tussen de tarwearen verscholen. Cijfers van het aantal nesten dat jaarlijks per ongeluk kapot gemaakt wordt door maaimachines zijn niet bekend. Volgens Paulien van ’t Westeinde van Landschapsbeheer Zeeland is het moeilijk om dit te bepalen. Want boeren die nesten per abuis rooien melden dit doorgaans niet.

Maar: “Agrariërs zijn natuurliefhebbers”, zegt ze. “Zij hebben respect voor alles wat bloeit en leeft in de natuur en zijn zeer coöperatief als het gaat om de bescherming van de bruine kiekendief. Ze willen ook graag helpen om te voorkomen dat ze de nesten beschadigen.”

HERKENNING

Hoe kunnen boeren erachter komen of en waar een kiekendief in hun akker broedt? “Zodra je de roofvogel ziet boven je akker en het dier duikt regelmatig naar beneden, mag je ervan uitgaan dat er een nest zit”, zegt Van ’t Westeinde. “De volgende stap is om dan contact op te nemen met het Steunpunt bruine kiekendief. Zij komen naar de akker en kijken met een drone of er een nest is en waar het zich bevindt. Als het nest gevonden is, wordt in overleg met de boer dat deel van de akker afgezet om de vogel de gelegenheid te geven het nest uit te broeden.”

STEUNPUNT BRUINE KIEKENDIEF

Het steunpunt bestaat uit een team van vrijwilligers, die zich inzetten voor het behoud van de bruine kiekendief. Het is een samenwerking tussen ZLTO, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, de Roofvogelwerkgroep Zeeland, Stichting Het Zeeuwse Landschap, Poldernatuur Zeeland en Provincie Zeeland.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Bram & Jur te gast in de radiostudio
Goes cultuur

Bram en Jur maken 'stoute' dromen waar

19 april, 2025

Aanstekelijk, frivool en een voorbode van een heerlijke zomer in aantocht. Zo mag de debuutsingle van Bram en Jur genoemd worden. Al jaren dikke vrienden en nu ook verenigd in een dansbare track 'Stouter'.

de traumahelikopter kwam naar Rilland voor een medische spoedoverdracht
112 nieuws Reimerswaal

Traumahelikopter landt bij Rilland voor medische spoedoverdracht

19 april, 2025

Aan het einde van de ochtend is de traumahelikopter Lifeliner 3 geland bij Rilland voor een medische rendez-vous met de ambulancedienst. De patiënt werd daarna onder politiebegeleiding met spoed naar een ziekenhuis buiten de regio gebracht.

Van links naar rechts:  Arno Vael (gedeputeerde Zeeland), Saskia Boelema (gedeputeerde Noord-Brabant), Kees Jan de Vet (dijkgraaf Waterschap Brabantse Delta),  Joris Hogenboom (directeur Brabants Landschap) en Wim van Gorsel (dagelijks bestuurslid Waterschap Scheldestromen).
Waterschap Scheldestromen Waterschap Brabantse Delta

Nieuw gemaal moet halt toeroepen aan 'nationale verspilling' van Walwater

18 april, 2025

Met een convenant hopen Zeeuwse en Brabantse buurwaterschappen niet alleen efficiënter met zoet water om te gaan, maar een voorbeeld te geven hoe regionale samenwerking kan bijdragen aan de klimaataanpak.

School De Linge is winnaar van de E-Waste Race. In het midden: wethouder Annebeth Evertz.
E-waste Race Kapelle

Basisschool De Linge wint E-waste Race

17 april, 2025

Met de overwinning ontvangt De Linge een geldbedrag van 500 euro. De tweede plaats, met een prijs van 250 euro, is voor basisschool De Bornput uit Oostdijk, terwijl de Juliana van Stolbergschool de derde plaats behaalt en 100 euro wint.

Culturele Agenda april 2025
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda april 2025

17 april, 2025

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van Streekomroep De Bevelanden, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

De Vlaketunnel bij de A58 was deze maand in één week tijd driemaal geblokkeerd.
Vlaketunnel A58

Reimerswaal en Kapelle trekken aan bel over Vlaketunnel: 'Bereikbaarheid Zeeland onder druk'

16 april, 2025

De twee Bevelandse gemeenten willen dat Rijk en provincie maatregelen nemen om de bereikbaarheid en veiligheid van Zeeland te waarborgen bij incidenten in en rond de Vlaketunnel.

De huidige huisvesting van de RUD aan het Stadhuisplein in Terneuzen.
RUD Terneuzen

Reimerswaal wil onderzoek naar RUD: 'Raden buitenspel gezet'

16 april, 2025

De gemeenteraad van Reimerswaal heeft dinsdagavond unaniem een motie van Leefbaar Reimerswaal en SGP aangenomen, voor een onafhankelijk onderzoek naar de miljoenen kostende verplaatsing en herhuisvesting van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland.

archieffoto Muziekfeest op het plein 2024
Goes Ondernemers Organisatie Goes

Samenwerking tussen OOG en KHN moet Goese binnenstad laten bruisen

15 april, 2025

De binnenstad van Goes krijgt een nieuwe impuls. De Ondernemers Organisatie Goes (OOG) heeft een nieuw bestuur en wil samen met alle ondernemers en sectoren de Goese binnenstad (weer) laten bruisen. Daarbij staat samenwerken centraal, onder meer met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Goes en Zuid-Beveland.