Streekomroep De Bevelanden

PETER KEMPE: AFSCHEID VAN THE JUKE JOINTS EN VOORUITBLIK OP BLUESFESTIVAL KWADENDAMME

8 mei, 2024

door: onze correspondent Sanne van de Swaluw

KWADENDAMME - The Juke Joints beleven komende week hun laatste paar optredens en stoppen dan na 41 jaar. Peter Kempe maakte deel uit van deze beroemde bluesband en is de drijvende kracht achter het Bluesfestival in Kwadendamme. Daar zal het de laatste keer zijn dat de band in Nederland speelt. Kempe kijkt terug op vier decennia met The Juke Joints en blikt vooruit naar het weekend van 10 en 11 mei waarin het festival plaatsvindt.

Buiten hangt een straatnaambordje aan het huis met de naam ‘Juke Joints Padje’. Een cadeau van twee trouwe fans. Eenmaal het huis binnengelopen staat de radio al aan. In de woonkamer word je omringd door veel boeken, cd’s en een akoestische gitaar. Alles in het huis van Peter Kempe (67) ademt muziek.

Op de tafel staat een oude Amerikaanse koffiemok van de bekende keten IHOP (The International House Of Pancakes). Meegenomen uit Amerika na één van de vele bezoeken aan dit blues liefhebbende land.

© Streekomroep De Bevelanden/Sanne van de Swaluw

BLIKKEN MEEL EN SUIKER

Van kinds af aan was Peter al muzikaal: “Mijn vader had vroeger een bakkerij in het dorp. Ik was nog maar zes jaar en pakte alle blikken van meel en suiker bijeen en ging daar flink op te keer met stokjes.” Daarnaast denkt hij ook dat je nou eenmaal zo wordt geboren. Het muzikale zit in de familie, vooral bij zijn broers en zussen.

Van zijn vijftiende tot vijfentwintigste levensjaar speelde hij bij een plaatselijke band uit Kwadendamme. Na tien jaar stopte een aantal bandleden en vond er een zoektocht plaats voor vervangers. Hieruit kwam The Juke Joints tot stand.  

Toen hij zestien jaar was, kwam hij op een jongerenkamp van zijn school in aanraking met bluesmuziek. Hij hoorde daar de eerste elpee van Rory Gallagher en was gelijk verkocht. Dit was zijn eerste kennismaking met de bluesrock. Dit is ook de huidige en kenmerkende speelstijl van The Juke Joints.

SUN STUDIO IN MEMPHIS

Bij The Juke Joints is Kempe zowel de drummer als de zanger en heeft hij het daarnaast ook nog heel druk met het draaiende houden van de band. Deze dubbelrol van organisator, boeker en bandlid vindt hij overigens bijzonder. Hij heeft ook veel mooie tijden meegemaakt met de band. Wat hij het meeste gaat missen is eigenlijk te veel om op te noemen zegt hij zelf. ‘’Wij hebben echt door heel Europa gespeeld en zijn een paar keer in Amerika geweest. Hier hebben wij zelfs opnames gemaakt in de Sun Studio in Memphis, een zeer befaamde studio. Dat was echt een ongelooflijke ervaring.’’ Daarnaast hebben ze op North Sea Jazz gespeeld en toerden The Juke Joints jarenlang door Ierland.

NIEUWE GROOVE

Minder leuk aan het spelen in een band was als er bandleden opstapten. “Je moet dan toch elke keer weer samen je nieuwe groove vinden’’, zegt Peter. De band stopt nu definitief. Dat heeft alles te maken met de lichamelijke gebreken bij de mondharmonicaspeler Sonnyboy. Een vervanger zoekenis geen optie voor The Juke Joints. Hun karakteristieke stijl van spelen maakt het vrijwel onmogelijk om hem te vervangen.

The Juke Joints in 2017 op het festival Jazz by the Sea. Peter Kempe tweede van links naast monharmonicaspeler Sonnyboy. © Peter van den Assem

SERIEUZE BELASTING

Over zijn toekomstplannen vertelt Peter: “Eerst even wennen aan het leven zonder agenda en lekker met de camper op stap gaan en van de vrijheid genieten." Hij blijft uiteraard ook muziek maken. Maar op een andere manier dan dat hij nu doet. Dus vooral met een akoestische gitaar of mandoline, want: “Drummen en zingen tegelijkertijd (zoals hij nu doet bij The Juke Joints, red.) is wel een serieuze belasting en ik moet zeggen dat ik ga merken dat ik naar de oudere garde ga. Wij spelen niet op de handrem en dat vergt natuurlijk wel heel veel energie.”

‘ALLEMAAL OP ‘T GEMAK’

Peter gaat door als organisator van het Bluesfestival in Kwadendamme, dit jaar de dertigste editie. Hij beschrijft het festival als ‘laagdrempelig, gemoedelijk en allemaal op ‘t gemak’, iets wat hem zelf ook wel typeert. Door de jaren heen is het festival behoorlijk gegroeid: van oorspronkelijk honderdvijftig naar nu twaalfhonderd bezoekers. Het is steevast binnen een aantal dagen uitverkocht.

Op 11 mei spelen de The Juke Joints voor het laatst in Kwadendamme. Maar niet alleen zij nemen afscheid, ook de bluesband Barrelhouse stopt er na vijftig jaar mee. Kortom, het wordt een bijzondere editie voor zowel de bands, als de festivalbezoekers. Peter: “Het wordt echt genieten."

Luister hieronder naar het gesprek dat verslaggever Peter van den Assem had met Peter Kempe over het Bluesfestival Kwadendamme.

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Annabel Reins in het archief.
Goes moordzaak 1796

GEMEENTEARCHIEF GOES STUIT OP VERHAAL MYSTERIEUZE MOORD: ECHTGENOTE WERD UIT HET RAAM GEDUWD

23 juni, 2024

Het Gemeentearchief van Goes heeft een opmerkelijk verhaal boven water gehaald. Over een man die in 1796 zijn vrouw vermoordde en een baby die achterbleef.

Zo'n vijftig demonstranten protesteren bij het gemeentehuis, tegen de uitbreiding van Roompot Kamperland.
Noord-Beveland Roompot

Teleurstelling bij oppositie over uitbreiding Kamperland: 'Maar we weten wél waar we aan toe zijn'

23 juni, 2024

In elk geval komt er nu een einde aan discussies over bezoekersaantallen bij Roomport Beach Resort, constateert oppositieraadslid Eric Mahieu van PvdA-GroenLinks.

Marjolein Sinke-Oele bij haar volkstuintje in Kruiningen.
Kruiningen vervuiling volkstuinen

Raadslid wil duidelijkheid over volkstuinvervuiling: ‘Veel onrust onder de tuinders’

23 juni, 2024

PvdA-raadslid Marjolein Sinke-Oele maakt zich zorgen over de mogelijke ernstige PFAS-vervuiling in het volkstuinencomplex aan het Achterwegje in Kruiningen. “De tuinders willen weten waar ze aan toe zijn.”

De Musicalvrienden
Goes De Veste

FESTIVAL DE VESTE BELEEFT ACHTSTE EDITIE

23 juni, 2024

Het is dit weekend voor achtste keer dat Festival De Veste in Goes op de rol staat. Jaarlijks wordt het festival gehouden in het gelijknamige stadspark. Foodtrucks, animatie voor kinderen en een podium waar bands optreden.

Criterium Kwadendamme in 1972 met onder andere Jan Raas, Wim de Waal, Toine van den Bunder en Tonny Huijzen.
Kwadendamme wielerronde

RONDE VAN KWADENDAMME NA 15 JAAR TERUG OP ZEEUWSE WIELERKALENDER

22 juni, 2024

De Ronde van Kwadendamme komt na vijftien jaar terug. Op 21 september zal de 57ste editie van deze ‘kermiskoers’ opnieuw worden verreden.

Oefening van de KNRM Hansweert met de andere drie Westerschelde-stations
Hansweert KNRM

DUBBEL JUBILEUM VOOR KNRM HANSWEERT

22 juni, 2024

De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) bestaat tweehonderd jaar. Het KNRM-station in Hansweert heeft dit jaar ook een eigen jubileum te vieren.

Jong en oud vermaakten zich tijdens het ontmoetingsfeest
Goes ontmoetingsfeest

LEERLINGEN VAN BEATRIXSCHOOL FEESTEN VOOR LEESBOEKEN

22 juni, 2024

De Prinses Beatrixschool in Goes heeft het schooljaar vrijdag afgesloten met een ontmoetingsfeest. De opbrengst van het feest is voor de stichting What Goes On, die er leesboeken voor kinderen van aanschaft.

Christian Knaap
's-Heer Hendrikskinderen oranjecafé

PLAN OM MET DUIZEND MAN VOETBAL TE KIJKEN VALT IN DUIGEN: ‘HET IS NET EEN REGELWOUD’

22 juni, 2024

Grootse plannen had Christian Knaap met zijn café in 's-Heer Hendrikskinderen. Het zou hét grootste oranjecafé van Zuid-Beveland moeten worden. Maar hij loopt tegen een wirwar aan regels op.