Streekomroep De Bevelanden

PETER KEMPE: AFSCHEID VAN THE JUKE JOINTS EN VOORUITBLIK OP BLUESFESTIVAL KWADENDAMME

8 mei, 2024

door: onze correspondent Sanne van de Swaluw

KWADENDAMME - The Juke Joints beleven komende week hun laatste paar optredens en stoppen dan na 41 jaar. Peter Kempe maakte deel uit van deze beroemde bluesband en is de drijvende kracht achter het Bluesfestival in Kwadendamme. Daar zal het de laatste keer zijn dat de band in Nederland speelt. Kempe kijkt terug op vier decennia met The Juke Joints en blikt vooruit naar het weekend van 10 en 11 mei waarin het festival plaatsvindt.

Buiten hangt een straatnaambordje aan het huis met de naam ‘Juke Joints Padje’. Een cadeau van twee trouwe fans. Eenmaal het huis binnengelopen staat de radio al aan. In de woonkamer word je omringd door veel boeken, cd’s en een akoestische gitaar. Alles in het huis van Peter Kempe (67) ademt muziek.

Op de tafel staat een oude Amerikaanse koffiemok van de bekende keten IHOP (The International House Of Pancakes). Meegenomen uit Amerika na één van de vele bezoeken aan dit blues liefhebbende land.

© Streekomroep De Bevelanden/Sanne van de Swaluw

BLIKKEN MEEL EN SUIKER

Van kinds af aan was Peter al muzikaal: “Mijn vader had vroeger een bakkerij in het dorp. Ik was nog maar zes jaar en pakte alle blikken van meel en suiker bijeen en ging daar flink op te keer met stokjes.” Daarnaast denkt hij ook dat je nou eenmaal zo wordt geboren. Het muzikale zit in de familie, vooral bij zijn broers en zussen.

Van zijn vijftiende tot vijfentwintigste levensjaar speelde hij bij een plaatselijke band uit Kwadendamme. Na tien jaar stopte een aantal bandleden en vond er een zoektocht plaats voor vervangers. Hieruit kwam The Juke Joints tot stand.  

Toen hij zestien jaar was, kwam hij op een jongerenkamp van zijn school in aanraking met bluesmuziek. Hij hoorde daar de eerste elpee van Rory Gallagher en was gelijk verkocht. Dit was zijn eerste kennismaking met de bluesrock. Dit is ook de huidige en kenmerkende speelstijl van The Juke Joints.

SUN STUDIO IN MEMPHIS

Bij The Juke Joints is Kempe zowel de drummer als de zanger en heeft hij het daarnaast ook nog heel druk met het draaiende houden van de band. Deze dubbelrol van organisator, boeker en bandlid vindt hij overigens bijzonder. Hij heeft ook veel mooie tijden meegemaakt met de band. Wat hij het meeste gaat missen is eigenlijk te veel om op te noemen zegt hij zelf. ‘’Wij hebben echt door heel Europa gespeeld en zijn een paar keer in Amerika geweest. Hier hebben wij zelfs opnames gemaakt in de Sun Studio in Memphis, een zeer befaamde studio. Dat was echt een ongelooflijke ervaring.’’ Daarnaast hebben ze op North Sea Jazz gespeeld en toerden The Juke Joints jarenlang door Ierland.

NIEUWE GROOVE

Minder leuk aan het spelen in een band was als er bandleden opstapten. “Je moet dan toch elke keer weer samen je nieuwe groove vinden’’, zegt Peter. De band stopt nu definitief. Dat heeft alles te maken met de lichamelijke gebreken bij de mondharmonicaspeler Sonnyboy. Een vervanger zoekenis geen optie voor The Juke Joints. Hun karakteristieke stijl van spelen maakt het vrijwel onmogelijk om hem te vervangen.

The Juke Joints in 2017 op het festival Jazz by the Sea. Peter Kempe tweede van links naast monharmonicaspeler Sonnyboy. © Peter van den Assem

SERIEUZE BELASTING

Over zijn toekomstplannen vertelt Peter: “Eerst even wennen aan het leven zonder agenda en lekker met de camper op stap gaan en van de vrijheid genieten." Hij blijft uiteraard ook muziek maken. Maar op een andere manier dan dat hij nu doet. Dus vooral met een akoestische gitaar of mandoline, want: “Drummen en zingen tegelijkertijd (zoals hij nu doet bij The Juke Joints, red.) is wel een serieuze belasting en ik moet zeggen dat ik ga merken dat ik naar de oudere garde ga. Wij spelen niet op de handrem en dat vergt natuurlijk wel heel veel energie.”

‘ALLEMAAL OP ‘T GEMAK’

Peter gaat door als organisator van het Bluesfestival in Kwadendamme, dit jaar de dertigste editie. Hij beschrijft het festival als ‘laagdrempelig, gemoedelijk en allemaal op ‘t gemak’, iets wat hem zelf ook wel typeert. Door de jaren heen is het festival behoorlijk gegroeid: van oorspronkelijk honderdvijftig naar nu twaalfhonderd bezoekers. Het is steevast binnen een aantal dagen uitverkocht.

Op 11 mei spelen de The Juke Joints voor het laatst in Kwadendamme. Maar niet alleen zij nemen afscheid, ook de bluesband Barrelhouse stopt er na vijftig jaar mee. Kortom, het wordt een bijzondere editie voor zowel de bands, als de festivalbezoekers. Peter: “Het wordt echt genieten."

Luister hieronder naar het gesprek dat verslaggever Peter van den Assem had met Peter Kempe over het Bluesfestival Kwadendamme.

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De Franse erebegraafplaats in Kapelle.
Toujours Kapelle Franse erebegraafplaats

Waarom een Franse herdenking?

18 mei, 2024

De herdenking op het Franse Militair Ereveld bij Kapelle wordt sinds 1950 ieder jaar georganiseerd op of rond 16 mei. Afgelopen donderdag bezochten zo'n vierhonderd mensen de bijeenkomst.

André Trepel op de Franse erebegraafplaats in Kapelle.
Kapelle Toujours Kapelle

André (79) heeft zijn gesneuvelde vader nooit gekend

18 mei, 2024

André is de zoon van de Franse oorlogsheld Charles Trepel, die 29 februari 1944 met zijn compagnie op zee is omgekomen bij Wassenaar.

De sprekers van het Roosevelt Debat.
Tholen Reimerswaal

Roosevelt Debat: Bij het vrije woord past geen vloekverbod

17 mei, 2024

Het Roosevelt Debat in Oud-Vossemeer raakt de discussie die ook in Reimerswaal speelt: wel of geen vloekverbod op straat? Een meerderheid van de debatbezoekers vindt het vrije woord belangrijker.

WIE ZIJN DE LEUKSTE OMA’S EN OPA’S VAN HET JAAR?
Borsele leukste grootouder

WIE ZIJN DE LEUKSTE OMA’S EN OPA’S VAN HET JAAR?

17 mei, 2024

Wie zijn de leukste opa/oma van het jaar? Kleinkinderen in de gemeente Borsele kunnen tot en met vrijdag 24 mei aangeven welke grootouder(s) voor die titel in aanmerking komen.

Noord-Beveland wil geen nieuw windmolenpark bij Kortgene.
Kortgene Noord-Beveland

Commotie over windmolens bij Kortgene: omgevingsbijeenkomst afgelast

15 mei, 2024

Een bijeenkomst voor omwonenden en mogelijke lokale investeerders, op 22 mei in dorpshuis De Stadsweide, is inmiddels afgelast. Wat blijft is onnodige commotie onder de bevolking, verzucht wethouder Adrie van der Maas.

brandweerdemonstratie tijdens de Jaarmarkt Borssele
Borsele Borssele

Borssele pakt uit met gezellige jaarmarkt

14 mei, 2024

Sport Vereniging Borssele (SVB) organiseert ieder jaar de Jaarmarkt Borssele. Een gezellige jaarmarkt met een zeer gevarieerd aanbod van kramen, demonstraties, spelen en meer. De jaarmarkt wordt zaterdag 18 mei gehouden op en rond het gezellige dorpsplein.

ongeluk op de A58 bij Goes
112 nieuws A58

14-jarige Middelburgse overleden na ongeval op A58 bij Goes

14 mei, 2024

De politie heeft dinsdagmorgen bevestigd dat een 14-jarige meisje uit Middelburg overleden is na het ongeluk van zondagavond op de A58 bij Goes. Bij dit ongeluk raakten 5 mensen gewond waaronder het meisje. Zij werd ernstig gewond met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht. De ingezette hulp heeft niet mogen baten.

MEEPRATEN EN DENKEN OVER TOEKOMST BINNENSTAD GOES
Goes Binnenstadsmarkt

MEEPRATEN EN DENKEN OVER TOEKOMST BINNENSTAD GOES

13 mei, 2024

Hoe kan de binnenstad van Goes aantrekkelijker gemaakt worden? In de Grote of Maria Magdalenakerk werd maandag de Binnenstadsmarkt gehouden. Gemeente en zo’n twintig ondernemers en instanties stonden er met ideeën en voorstellen.