Het busplein bij het station in Goes
Het busplein bij het station in Goes Streekomroep De Bevelanden

Planbureau waarschuwt voor verschraling streekvervoer: 'Zuur om gelijk te moeten krijgen'

26 september, 2024

door: Han Verbeem

GOES / YERSEKE - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwt voor een verdere verschraling van het streekvervoer als lijndiensten verdwijnen. Daarmee zouden met name voorzieningen als supermarkten en ziekenhuizen voor veel mensen onbereikbaar worden. De zogeheten ov-hub's, centrale plaatsen voor op- en overstappen op de bus, bieden onvoldoende compensatie -  vrezen CDA en PvdA-GroenLInks in een reactie op het vandaag gepubliceerde onderzoek

Zowel CDA-raadslid Olaf Buteijn uit Reimerswaal als het Goese statenlid Ralph van Hertum (PvdA-GroenLinks) uiten hun zorgen over de toenemende verschraling van het streekvervoer in Zeeland, vooral in het licht van de nieuwe PBL-onderzoeksresultaten over de bereikbaarheid. Daarin heeft het planbureau de sitiuatie in 2022 vergeleken met die van tien jaar eerder. Volgens het rapport zijn ziekenhuizen en zorginstellingen steeds minder goed bereikbaar, vooral voor inwoners van dorpen zonder spoorverbinding: 'Zo kon 9 procent van de ouderen in 2012 geen enkel ziekenhuis of buitenpolikliniek bereiken binnen 45 minuten, in 2022 is dit toegenomen tot 13 procent van de ouderen. Ook voor jongeren die van ov afhankelijk zijn is de bereikbaarheid van onderwijs afgenomen'. 

Kritiek op vervoersplan

Van Hertum benadrukt dat zijn fractie, evenals andere oppositiepartijen, al lange tijd waarschuwt voor de gevolgen van deze verschraling:  "Het is zuur om nu gelijk te krijgen." Hij heeft in de Provinciale Staten eerder scherpe kritiek geuit op het nieuwe vervoerplan van gedeputeerde Harry van der Maas - en voorziet juist een verdere verschraling met het de komst van maatvervoer zoals deeltaxi's, busjes en ov-hubs. Uit een eerdere proef met zo'n hub in Burgh-Haamstede blijkt namelijk dat inwoners niet automatisch gebruik maken de hub wanneer een bushalte in hun dorp verdwijnt. 

Doorgaan op ingeslagen weg

Het provinciebestuur ziet in het onderzoek van het PBL juist een stimulans om verder te gaan op de ingeslagen weg - zegt Van der Maas. Volgens de gedeputeerde zorgt het Zeeuwse plan juist voor meer alternatieven in de avonduren, zoals deelvervoer, en blijft de provincie investeren in regionale ov-hubs, volgend jaar komt de eerste grootschalige hub in Tholen. Daarnaast stelt Zeeland ook de komende jaren forse subsidies beschikbaar om gemeenten te ondersteunen bij de aanleg van deze hubs - voor 2024 is hiervoor één miljoen euro beschikbaar.

Duidelijkheid in november

Ook Buteijn maakt zich zorgen over de bereikbaarheid van dorpen zoals Waarde en Hansweert, waar geen spoorverbinding is en de betrouwbaarheid van het busvervoer afneemt. Hij herinnert eraan dat de Tweede Kamer een motie van CDA en PvdA heeft aangenomen die expliciet stelt dat modernisering van het streekvervoer niet mag leiden tot verschraling. Voor Zeeland is het nu afwachten of de aanbesteding van het ov vanaf 2026 zal slagen. “In november moet duidelijk worden welke vervoersmaatschappij de Zeeuwen gaat vervoeren,” aldus het Reimerswaalse CDA-raadslid.

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De landingsbaan van het Zeeuwse vliegveld wordt 22 graden naar het zuidwesten gedraaid
Vliegveld Midden-Zeeland provincie

Verdeeld BBB zwicht: PS akkoord met draaiing vliegbaan Midden-Zeeland

28 september, 2024

Ondanks de verdeeldheid bij coalitiepartij BBB is er een meerderheid voor het voorstel, dat een draaiing van de baan met 22 graden naar het zuidwesten omvat.

de motor is getakeld door een bergingsbedrijf
112 nieuws Deltaweg

Motorrijder onderuit op Deltaweg bij Goes

27 september, 2024

Een motorrijder is vrijdagmorgen gewond geraakt nadat hij onderuit was gegaan op de Deltaweg bij Goes. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

de lijnbus van Connexxion in een voortuin aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk in Goes
112 nieuws Goes

Ongeluk met lijnbus Connexxion in Goes

25 september, 2024

Meerdere personen hebben woensdagavond lichte verwondingen opgelopen bij een ongeluk met een lijnbus van Connexxion in Goes. Het ongeluk gebeurde kort voor 20.30 uur. De bus reed een voortuin in van een woning aan de 's-Heer Hendrikskinderendijk.

de flexwoningen aan de Sloestraat in Hansweert
Reimerswaal Hansweert

Flexwoningen Hansweert geplaatst

25 september, 2024

Hansweert is 8 zogeheten flexwoningen rijker. De woningen werden maandag door woningcorporatie Beveland Wonen geplaatst als onderdeel van een Bevelandse afspraak om 200 flexwoningen te plaatsen. De gemeente Reimerswaal neemt 35 woningen voor haar rekening.

Answester Dweilbandfestival
Reimerswaal Hansweert

12 dweilorkesten treden aan tijdens Answester Dweilbandfestival

25 september, 2024

Muziekvereniging Scheldegalm uit Hansweert organiseert zondag 29 september het 22e Answester Dweilbandfestival. Twaalf dweilorkesten uit Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland geven tussen 12.00 en 18.00 uur acte de presence.

online participatieplatform 'Kapelle ParticiPEERt' van start
Kapelle burgerparticipatie

Kapelle presenteert online participatieplatform

24 september, 2024

In navolging van andere Bevelandse gemeenten heeft ook Kapelle een online participatieplatform. Via dit platform kunnen inwoners meedenken en meepraten over plannen en projecten in de gemeente.

tussen beide voertuigen ontstond na de botsing brand
112 nieuws Borsele

Brand na botsing bestelbus en vrachtwagen

24 september, 2024

Een bestelbus en vrachtwagen vatten dinsdagmorgen vlam na een botsing op de Westeindsedijk bij Borssele. De bestuurders van de betrokken auto's raakten bij de botsing lichtgewond.

Herning Kirkes Drengekor
Goes Grote of Maria Magdalenakerk

Deens kerkkoor Herning Kirkes Drengekor komt naar Goes

23 september, 2024

Het Deense kerkkoor van de stad Herning, opgericht in 1949, is het op twee na oudste kerkkoor van Denemarken. Het jongenskoor maakt deel uit van een lange geschiedenis Deense koren. Zaterdag 12 oktober is het koor in Goes voor een optreden in de Grote of Maria Magdalenakerk.