Blozende appeltjes in Waarde: burgemeesters geven startsein voor pluk
20 augustus, 2024
door: Han Verbeem
WAARDE - Een fruitpluk die steeds vroeger begint, minder opbrengst waarbij met name de peren achterblijven. In Zeeland begint deze week de oogst, die vier weken duurt. De seizoenwerkers uit voornamelijk Midden- en Oost-Europa zijn inmiddels ondergebracht in tijdelijke onderkomens, in Waarde was dinsdagmiddag de officiële aftrap van de pluk. Als burgemeester van gastgemeente Reimerswaal mocht José van Egmond haar overige Bevelandse collega's ontvangen op het bedrijf van maatschap Slootweg.
Audio: Vier van de vijf Bevelandse gemeenten zijn vertegenwoordigd, 20 augustus bij de start van de fruitpluk in Waarde. Alleen Goes schittert door afwezigheid.
Het familiebedrijf Slootweg is al veertig jaar gevestigd in het buitengebied van Waarde - vlak vóór de dorpsentree, komende vanaf de snelweg A58. Vader Nico bouwde zijn bedrijf in 1985 vanaf de grond op, daarvoor verbouwde hij aardbeien. Inmiddels is het hardfruitareaal van de maatschap gegroeid tot 20 hectare: dertien met peren en zeven met appels.
Audio: Ook fruittelersorganisatie NFO was bij de start van de pluk vertegenwoordigd, met Rinus van 't Westeinde en Ron Mulders.
Nat voorjaar
Door het zeer natte voorjaar valt de oogst dit jaar wel wat tegen; de boomgaarden bereiken een capaciteit van ongeveer 65 procent - overeenkomend met zo'n 700 ton fruit. "Net zoveel als vorig jaar", zegt zoon Jaap Slootweg. Toen had zijn bedrijf een flinke tegenslag door een hagelbui, die delen van de perenoogst vernietigde. Maar de bomen hebben zich inmiddels weer hersteld. De peren en appels gaan vrijwel allemaal in kisten richting de koelcellen van veiling Fruitmasters in Geldermalsen; net als de opbrengst van nagenoeg alle andere Bevelandse hardfruittelers. Twintig jaar geleden was afzetorganisatie Greenery, met vestigingen in Breda en Barendrecht, nog leidend in de vermarkting van het Zeeuwse hardfruit.
Slagregens
Even dreigt het officiële plukmoment dinsdagmiddag in het water te vallen als een hoosbui over Oostelijk Zeeland trekt. Maar de burgemeesters en collegevertegenwoordigers van Reimerswaal, Kapelle, Noord-Beveland en Borssele laten zich niet uit het veld slaan. Terwijl de slagregen tegen de zoldering van de opslagloods striemt, wachten binnen de gasten op een droog moment. Voorzien van kaplaarzen, paraplu's en passende regenkleding lukte het de lokale bewindslieden uiteindelijk de bodem van een fruitkarretje te vullen met rondglimmende Elstar-appels.
Audio: Burgemeester José van Egmond, van gastgemeente Reimerswaal, tijdens de pluk in de boomgaard.
Blij rood
Het fruit moet 'blij rood', zijn - merkt fruitteler en Zeeuwse NFO-voorman Rinus van 't Westeinde op. Want blozende appeltjes spreken nu eenmaal het koperspubliek aan. En welke Bevelandse gemeente nu dé enige echte Zeeuwse fruitgemeente is? Burgemeester Jansen op de Haar hoeft daar geen seconde over na te denken: "Kapelle, natuurlijk." Hij zegt het met een knipoog, want concurrentie is er niet op de Bevelanden. Als het om de fruitteelt gaat, zijn de belangen verenigd,
Economische motor
José van Egmond benadrukt dat de fruitteelt één van de economische motoren van haar gemeente is. In totaal hebben de Bevelandse gemeenten zo'n 3.100 hectare fruitbomen, waarvan 700 hectare in Reimerswaal. Niet alleen de telers maar ook de toeleveranciers, verwerkende bedrijven en andere aanverwante ondernemingen halen daar hun inkomen uit. "We hebben elkaar nodig", aldus burgemeester Van Egmond. Zo ook bij het huisvesten van de seizoenwerkers.
Polen en Roemenen
Maatschap Slootweg haalt sinds jaar en dag de plukkers uit Polen, en sinds vorig jaar óók uit Roemenië. Het zijn mensen die elkaar kennen, een min of meer vast team dat jaarlijks terugkeert naar Waarde. De zestien plukkers krijgen onderdak in de vijf stacaravans op het terrein van Slootweg. Deze zijn eenvoudig maar netjes ingericht, er is een centrale ruimte waar de mensen na werktijd kunnen ontspannen. De gemeente Reimerswaal wil liever permanente woonunits, de 'polenhotels' zoals die enkele jaren geleden ook in Krabbendijke zijn gebouwd.
Audio: Teler Jaap Slootweg uit Waarde heeft sinds dit jaar ook Roemeense plukkers aan het werk. Voor de seizoenwerkers heeft hij zelf onderkomens geregeld, op het erf.
Krappe arbeidsmarkt
Maar die zijn voor de meeste telers onbetaalbaar, verzucht Jaap Slootweg. Mede door zijn inzet -in 2023 was hij inspreker tijdens een raadsvergadering over seizoenhuisvesting- zijn de stacaravans nog steeds toegestaan in Reimerswaal. Dat de onderkomens nétjes moeten zijn, vindt hij niet meer dan vanzelfsprekend. "Onze mensen verdienen gewoon goede huisvesting", zegt hij. Bovendien: als de onderkomens te wensen over zouden laten, zijn de plukkers zó vertrokken naar de concurrent. "Want goede plukkers kunnen tegenwoordig overal aan het werk." De krapte op de arbeidsmarkt laat ook de Zeeuwse fruitteelt niet onberoerd.
Deel dit artikel
Lees ook
Noord-Beveland krijgt 100.000 euro voor getijde-beleefpunt Kamperland
25 november, 2024
De gemeente, het Nationaal Park Oosterschelde en Provincie Zeeland willen met dit project de bezoekers meer bewust maken van zowel de getijdewerking op het landschap als het belang van waterveiligheid.
Culturele Agenda november 2024
25 november, 2024
Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl
Yerseke viert gewoon Sinterklaas, ondanks acties: 'De kinderen merkten er weinig van'
22 november, 2024
Donderdagavond is de Reimerswaalse raad door de burgemeester en de politie bijgepraat over de 'rellen' in Yerseke, die door andere media breed zijn uitgemeten en daardoor het landelijke nieuws haalden.
PROEVEN MET INZAMELING AFVAL IN GOES: MAXIMAAL 100 KILO PER JAAR
21 november, 2024
De gemeente Goes gaat in verschillende wijken in de stad en in sommige dorpen het komende jaar proeven doen met een andere manier van afvalinzameling. De gemeente wil de gegevens van die proeven gaan gebruiken om de hoeveelheid afval die jaarlijks in de grijze container terecht komt fors te verminderen. Naar maximaal honderd kilo per inwoner per jaar.
OPLEVERING MFA NIEUWDORP VERTRAAGD: SCHOOL VERHUIST TWEE MAANDEN LATER
20 november, 2024
De oplevering van de Multi Functionele Accommodatie (MFA) in Nieuwdorp loopt twee maanden vertraging op. Dat betekent dat de verhuizing van de Regenboogschool en de kinderopvang niet na de kersvakantie, maar na de voorjaarsvakantie volgend jaar maart gerealiseerd kan worden.