Het praetuusje, met in het midden Gert van Kralingen en rechts naast hem wethouder Martien van Overloop.
Het praetuusje, met in het midden Gert van Kralingen en rechts naast hem wethouder Martien van Overloop. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Praetuusje Answest weer spik en span, maar: 'Er is meer nodig'

13 maart, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Verslag van de heropening van het praathuis, dinsdagmiddag 12 maart.

HANSWEERT - Het praathuisje bij de oude sluizen van Hansweert, langs het kanaal, is weer in gebruik. Een jaar lang moesten de dorpelingen vanwege de dijkversterking 'hun' openbare woonkamer missen, maar nu heeft waterschap Scheldestromen het gebouwtje weer spik en span opgeleverd en wat mooier gemaakt. De voornamelijk oudere inwoners reageren nuchter: 'Eigenlijk is er helemaal niks veranderd.

Het is een opening zoals vele andere: twee bestuurders knippen met een schaar een lint door, er volgt applaus en dan is er koffie met wat lekkers. De Reimerswaalse wethouder Martien van Overloop en waterschapsbestuurder Gert van Kralingen schudden elkaar de hand, als de beheerder van het praathuis de sleutel omdraait.

Enorme impact

Maar Van Overloop heeft temidden van de feestelijkheden ook een serieuze boodschap te melden:  'De dijkversterkingen hebben een enorme impact op het dorp en dat gaat ten koste van de leefbaarheid van Hansweert." Want 'Answest' heeft in het verleden al meer te stellen gehad. De wethouder noemt de kanaalverbreding in de jaren '80, waarvoor het gehele Hansweert-Oost tegen de vlakte moest. Het dorp kwijnde weg, en de plaats die ooit bekend stond als 'klein Antwerpen' verloor alle winkels en cafés. De parlevinkers, de handelaren die goede zaken deden met de scheepvaart, verdwenen uit het straatbeeld. Juist op deze dag komt het nieuws dat ook de huisarts definifief uit het dorp verdwijnt. 'Alweer een klap voor het dorp, de inwoners moeten nu naar Goes, 's-Gravenpolder of nóg verder weg." 

In gesprek

Nu, met deze nieuwe ingreep aan de dijken, verwacht het Reimerswaalse college boter bij de vis van het Waterschap. "We moeten met elkaar daarover verder met elkaar in gesprek", spreekt Van Overloop de waterschapsbestuurder toe. "De dijkversterkingen zijn nodig en het is mooi dat de Hansweertenaren hun praathuisje weer terug hebben. Maar er is méér nodig voor de leefbaarheid", benadrukt de wethouder. Van Kralingen  laat zich niet ontlokken tot uitspraken. "In gesprek gaan doen we altijd", reageert hij glimlachend. En daar houdt hij het bij.

Niets veranderd

Bij de heropening van het 'praetuusje' zijn ook de dorpsbewoners, oudere Hansweertenaren die hier vaak bijeenkomen voor een praatje. "We hebben ons huisje weer terug", zegt een inwoner van 73. Of het er nu mooier op is geworden? Hij fronst de wenkbrauwen. "Tja, eigenlijk is er niets veranderd. Het is nog exact hetzelfde, ze hebben het alleen wat schoongemaakt." Een omstander knikt. "Het was nodig maar we zijn blij dat we hier weer terecht kunnen." De dijken zijn nu een stuk hoger, maar daarvoor houden ze wel droge voeten, merkt hij op. In het praetuusje kunnen de dorpelingen voortaan weer met elkaar het gesprek aangaan, over de dingen van de dag. Want op Answest is immers altijd wat te doen.

Wethouder Van Overloop (links) en waterschapsbestuurder Van Kralingen heropenen het praathuisje.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."