Het praetuusje, met in het midden Gert van Kralingen en rechts naast hem wethouder Martien van Overloop.
Het praetuusje, met in het midden Gert van Kralingen en rechts naast hem wethouder Martien van Overloop. Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Praetuusje Answest weer spik en span, maar: 'Er is meer nodig'

13 maart, 2024

door: Han Verbeem


Audio: Verslag van de heropening van het praathuis, dinsdagmiddag 12 maart.

HANSWEERT - Het praathuisje bij de oude sluizen van Hansweert, langs het kanaal, is weer in gebruik. Een jaar lang moesten de dorpelingen vanwege de dijkversterking 'hun' openbare woonkamer missen, maar nu heeft waterschap Scheldestromen het gebouwtje weer spik en span opgeleverd en wat mooier gemaakt. De voornamelijk oudere inwoners reageren nuchter: 'Eigenlijk is er helemaal niks veranderd.

Het is een opening zoals vele andere: twee bestuurders knippen met een schaar een lint door, er volgt applaus en dan is er koffie met wat lekkers. De Reimerswaalse wethouder Martien van Overloop en waterschapsbestuurder Gert van Kralingen schudden elkaar de hand, als de beheerder van het praathuis de sleutel omdraait.

Enorme impact

Maar Van Overloop heeft temidden van de feestelijkheden ook een serieuze boodschap te melden:  'De dijkversterkingen hebben een enorme impact op het dorp en dat gaat ten koste van de leefbaarheid van Hansweert." Want 'Answest' heeft in het verleden al meer te stellen gehad. De wethouder noemt de kanaalverbreding in de jaren '80, waarvoor het gehele Hansweert-Oost tegen de vlakte moest. Het dorp kwijnde weg, en de plaats die ooit bekend stond als 'klein Antwerpen' verloor alle winkels en cafés. De parlevinkers, de handelaren die goede zaken deden met de scheepvaart, verdwenen uit het straatbeeld. Juist op deze dag komt het nieuws dat ook de huisarts definifief uit het dorp verdwijnt. 'Alweer een klap voor het dorp, de inwoners moeten nu naar Goes, 's-Gravenpolder of nóg verder weg." 

In gesprek

Nu, met deze nieuwe ingreep aan de dijken, verwacht het Reimerswaalse college boter bij de vis van het Waterschap. "We moeten met elkaar daarover verder met elkaar in gesprek", spreekt Van Overloop de waterschapsbestuurder toe. "De dijkversterkingen zijn nodig en het is mooi dat de Hansweertenaren hun praathuisje weer terug hebben. Maar er is méér nodig voor de leefbaarheid", benadrukt de wethouder. Van Kralingen  laat zich niet ontlokken tot uitspraken. "In gesprek gaan doen we altijd", reageert hij glimlachend. En daar houdt hij het bij.

Niets veranderd

Bij de heropening van het 'praetuusje' zijn ook de dorpsbewoners, oudere Hansweertenaren die hier vaak bijeenkomen voor een praatje. "We hebben ons huisje weer terug", zegt een inwoner van 73. Of het er nu mooier op is geworden? Hij fronst de wenkbrauwen. "Tja, eigenlijk is er niets veranderd. Het is nog exact hetzelfde, ze hebben het alleen wat schoongemaakt." Een omstander knikt. "Het was nodig maar we zijn blij dat we hier weer terecht kunnen." De dijken zijn nu een stuk hoger, maar daarvoor houden ze wel droge voeten, merkt hij op. In het praetuusje kunnen de dorpelingen voortaan weer met elkaar het gesprek aangaan, over de dingen van de dag. Want op Answest is immers altijd wat te doen.

Wethouder Van Overloop (links) en waterschapsbestuurder Van Kralingen heropenen het praathuisje.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De theethuin van Sequoiahof in Vlake - die meedoet met de HogeNood-app
Toerisme HogeNood-app

Reimerswaal zoekt wc-gelegenheden voor HogeNood-app

25 juli, 2024

De HogeNood-app is ruim een jaar bekend in Reimerswaal. Maar de gemeente vraagt ondernemers en inwoners om hun wc's ook aan te melden als 'hulp bij hoge nood'. De theetuin van Sequoiahof in Vlake doet al mee met de app.

de politie doorzocht verschillende appartementen in Goes-Zuid
112 nieuws Goes

Bedreiging leidt naar hennepkwekerij

24 juli, 2024

De politie heeft naar aanleiding van een bedreiging met vuurwapen dinsdagavond in Goes-Zuid een hennepkwekerij in Wolphaartsdijk ontdekt. De kwekerij werd gevonden in de woning van de verdachte van de bedreiging. Een vuurwapen werd niet gevonden.

voorbeeld professionele hennepkwekerij
112 nieuws Kapelle

Locoburgemeester sluit woning en loodsen Wemeldinge na drugsvondst

23 juli, 2024

Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor de duur van drie maanden gesloten. Een maand geleden werden in de loodsen een in werking zijnde hennepkwekerij en kweekmaterialen gevonden.

de motor wordt getakeld
112 nieuws Borsele

Motorrijder onderuit bij Borssele

23 juli, 2024

Een motorrijder is dinsdagmorgen gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de N62 bij Borssele. Ambulancemedewerkers hebben het slachtoffer ter plaatse behandeld aan zijn verwondingen. De motor is getakeld door een bergingsbedrijf.

Burgemeester Cees van den Bos verwelkomt de nieuwe Goese burger en feliciteert haar ouders
Goes veertigduizendste inwoner

‘REGENBOOGKINDJE’ BOBBI IS VEERTIGDUIZENDSTE INWONER GOES

22 juli, 2024

De gemeente Goes heeft maandagmorgen de veertigduizendste inwoner officieel welkom geheten. Het gaat om Bobbi Pahlad van Tiggelhoven. Zij is op 2 juni geboren.

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m 31 juli 2024

22 juli, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

verwarde persoon op daken van woningen in Goes Centrum
112 nieuws Goes

Verwarde man op daken van woningen Goes Centrum

20 juli, 2024

Een verwarde man heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de hulpdiensten geruime tijd bezig gehouden door over daken te lopen van woningen in het centrum van Goes. Het incident trok veel bekijks.

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.