PROEVEN MET INZAMELING AFVAL IN GOES: MAXIMAAL 100 KILO PER JAAR
21 november, 2024
door: Peter van den Assem
GOES – De gemeente Goes gaat in verschillende wijken in de stad en in sommige dorpen het komende jaar proeven doen met een andere manier van afvalinzameling. De gemeente wil de gegevens van die proeven gaan gebruiken om de hoeveelheid afval die jaarlijks in de grijze container terecht komt fors te verminderen. Naar maximaal honderd kilo per inwoner per jaar.
De grijze container is bedoeld voor restafval. Ieder jaar wordt er per inwoner gemiddeld 132 kilo afval in gekieperd. Maar het grootste deel daarvan hoort niet in die grijze container.
PMD
Zo verdwijnt er jaarlijks gemiddeld per inwoner 49 kilo aan groente- en fruitafval in de grijze bak. Terwijl het toch de bedoeling is dat dat in de groene gft-container terecht komt. Wat ook hoog scoort, maar niet in de restafvalbak thuishoort, is PMD. Oftewel plastic en blikjes. Inwoners van Goes kunnen dat afval kwijt in ondergrondse PMD-containers. Maar al te vaak belandt ook dat afval in de grijze container: gemiddeld veertien kilo per inwoner per jaar.
Met het plastic doet zich nog een ander probleem voor. Het wordt geregeld weliswaar gescheiden, maar vies (bijvoorbeeld met etensresten) aangeboden, waardoor het voor de recycling van plastic wordt afgekeurd. Dan moet het er alsnog uitgehaald worden, om met het restafval verbrand te worden. Dat kost geld. “En het is slecht voor het milieu”, zegt wethouder Joan Veldhuizen.
GROOTSTE DEEL GEEN RESTAFVAL
Als je kijkt naar waar die 132 kilo die nu nog jaarlijks gemiddeld per inwoner als restafval wordt aangeboden uit bestaat, dan is de conclusie dat 120 kilo daarvan niet in de grijze container thuishoort. Op onderstaand plaatje is dat te zien.
Samenstelling restafval © afbeelding: Gemeente Goes
“Vergeleken met andere gemeenten doen we het als Goes overigens niet zo slecht”, zegt Joan Veldhuizen. Maar het moet beter, vindt de gemeente. Die wil het aantal kilo’s restafval per inwoner bovendien jaarlijks terugbrengen naar honderd kilo. Daarom starten volgend jaar april een aantal proeven. De proefperiode loopt tot en met 31 maart 2026.
WIJKEN EN BUITENGEBIED
Die proeven worden in een aantal wijken (of delen daarvan), dorpen en het buitengebied uitgezet. Het gaat om Goese Diep, Mannee, Goes-Oost (gedeelte), Oud-Sabbinge en een deel van het buitengebied Wolphaartsdijk en Wilhelminadorp. Zo gaat er gekeken worden of in een deel van het proefgebied de grijze container een keer in de vier weken kan worden opgehaald, in plaats van om de week. Verder gaat er geëxperimenteerd worden met het inzamelen van PMD. De gemeente wil zien of het thuisophalen in zakken of met plastic rolcontainers effect heeft. Bewoners hoeven er dan niet meer mee naar een ondergrondse container. Een overzicht van welke proeven in welke gebieden gedaan worden is te vinden op www.goes.nl/afvalproeven.
Deel dit artikel
Lees ook
Yerseke viert gewoon Sinterklaas, ondanks acties: 'De kinderen merkten er weinig van'
22 november, 2024
Donderdagavond is de Reimerswaalse raad door de burgemeester en de politie bijgepraat over de 'rellen' in Yerseke, die door andere media breed zijn uitgemeten en daardoor het landelijke nieuws haalden.
OPLEVERING MFA NIEUWDORP VERTRAAGD: SCHOOL VERHUIST TWEE MAANDEN LATER
20 november, 2024
De oplevering van de Multi Functionele Accommodatie (MFA) in Nieuwdorp loopt twee maanden vertraging op. Dat betekent dat de verhuizing van de Regenboogschool en de kinderopvang niet na de kersvakantie, maar na de voorjaarsvakantie volgend jaar maart gerealiseerd kan worden.
Culturele Agenda november 2024
18 november, 2024
Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl