PvdA-GL'ers Roy Zeilstra (links) en Ralph van Hertum, met de Buurtbus Flex Reimerswaal voor kerkje van Bath.
PvdA-GL'ers Roy Zeilstra (links) en Ralph van Hertum, met de Buurtbus Flex Reimerswaal voor kerkje van Bath.

Statenfracties willen doorpakken met gratis ov: 'Ook flexbus heeft nadelen'

29 januari, 2024

door: Han Verbeem

KRUININGEN / GOES / MIDDELBURG - Als het aan de Statenfracties van PvdA-GL, SP en PVZ ligt, wordt het openbaar vervoer in Zeeland gratis. Dat zou de provincie zo'n tien miljoen euro kosten, blijkt uit eerdere vragen van Statenlid Ralph van Hertum (PvdA-GL) aan GS. Maar hij ziet dit vooral als een maatschappelijke investering. Volgende week vrijdag komen de drie partijen met een voorstel in de Statenvergadering.

Voor de drie fracties is een voor de reizigers kosteloos ov de enige oplossing om het streekvervoer bereikbaar te houden. "Je zult zien dat meer mensen gebruik maken van de bus. Dat leidt tot een opleving van de lokale economie en voorkomt vereenzaming van mensen die nu de deur niet uitkomen." Alles tegen elkaar afwegend zou de tien miljoen een investering kunnen zijn "die zich ruimschoots terugverdient, in elk geval in maatschappelijk opzicht."

Strategie

Met het aflopen van de huidige vervoersconcessie wil de provincie het huidige openbaar vervoer in Zeeland moderniseren, en stelt daarvoor een nieuwe regionale mobiliteitsstrategie (RMS) op. Volgens Van Hertum zou het college van GS op de lastige trajecten met weinig reizigers vooral buurt- en flexbussen willen inzetten, naar het voorbeeld van Reimerwaal.

Proef op de som

Afgelopen vrijdag namen Van Hertum en zijn partijgenoot Roy Zeilstra daarom een proef op de som en maakten een reisje met de Buurtbus Flex Reimerswaal, van Kruiningen naar Bath en weer terug. "Het is een mooi alternatief voor het huidige, reguliere streekvervoer in Zeeland maar er kleven wat nadelen aan", constateert Van Hertum.

De flexbus rijdt dankzij de inzet van vrijwilligers en is bovendien in eigendom van de huidige Zeeuwse lijndienst Connection. Volgend jaar loopt de overeenkomst van Connection met de provincie af, en daarmee is ook de toekomst van deze flexbus onzeker.

Flextaxi

Bovendien is in Reimerswaal maar één flexbus beschikbaar, stelt Van Hertum. "Als twee mensen de flexbus tegelijkertijd reserveren, bijvoorbeeld Kruiningen- Bath en Yerseke-Krabbendijke, dan kan één iemand niet mee", schrijft hij in een brief aan GS. "Dit zou betekenen dat de tweede persoon dan met de flextaxi moet reizen, die duurder is."

Overigens bestaat er volgens hem onduidelijkheid over de tarieven van de flextaxi. "Op de publieke ov-infowebsite zijn bijvoorbeeld geen bedragen vermeld." Wie in het weekend of 's avonds wil reizen, is sowieso aangewezen op een flextaxi, want de Buurtbus Flex Reimerswaal rijdt alleen overdag op werkdagen.

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 21-04-2024

15 april, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Bergsediepsluis
Reimerswaal Tholen

Oesterdam negen dagen afgesloten voor verkeer

14 april, 2024

De Oesterdam die Reimerswaal en Tholen verbindt met elkaar is vanaf maandag voor ruim een week afgesloten voor vaar- en wegverkeer. Het wegdek van de Bergsediepsluis moet worden vervangen.

archief: chemisch afval in polder bij Rilland
Reimerswaal integrale controle

Geen grote overtredingen bij controle buitengebied Reimerswaal

14 april, 2024

Bij een integrale controle in het buitengebied van Reimerswaal zijn geen grote overtredingen vastgesteld. Wel liepen medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), Waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant tegen een aantal zaken aan die nader onderzoek eisen.

de volledige cast van Agena in Theater de Mythe
Goes De Mythe

Balletstudio Free danst Agena

13 april, 2024

Drie dagen heeft Balletstudio Free bezit genomen van Theater de Mythe voor de voorstelling Agena. Twee jaar is gewerkt aan deze productie over Agena, een plaats in de ruimte die het midden houdt tussen een planeet en een ster. Het Agenavolk leeft er in vrede tot het moment dat er aardse mensen arriveren.

de auto landde op een andere auto
112 nieuws Reimerswaal

Auto crasht in Yerseke en landt op andere auto

12 april, 2024

Een personenauto is vrijdagmiddag gecrasht op een 'Amsterdammertje' en vervolgens over de kop geslagen en op een stilstaande auto terecht gekomen. Meerdere personen zijn door ambulancemedewerkers onderzocht.

ambulancemedewerkers hebben zich over het slachtoffer ontfermd
112 nieuws Goes

Bestuurder bestelbus aangehouden na aanrijding

12 april, 2024

De politie heeft vrijdagmiddag de chauffeur van een bestelbus aangehouden na een aanrijding met een fietser in Goes. Volgens de politie was de man onder invloed van alcohol.

Impressie van het nieuw te bouw Hof van Groenedaal
Kloetinge nieuwbouw

GOES AKKOORD MET BOUWPLAN GROENEDAAL IN KLOETINGE

12 april, 2024

De gemeente Goes is akkoord met het plan voor de bouw van dertien appartementen en een zogenoemde ‘grondgebonden’ woning aan de Groenedaal 1 in Kloetinge. Op het plan zijn eerder 24 zienswijzen ingediend. De nieuwbouw moet plaats gaan vinden op de plek van de voormalige Kloetingse School.

Wethouder Maarten Both luidt de bel vanaf zijn waterfiets.
Hansweert brug

Nieuwe brug voor Hansweert: Een tweedehandsje uit Yerseke

12 april, 2024

"Maar nog zo goed als nieuw", zegt wethouder Maarten Both. En: hergebruik van bestaande materialen is circulair én duurzaam, benadrukt hij. "Dat is ook wat we met deze nieuwe wijk willen laten zien."