Een Zeeuwse trein komt aan op station Bergen op Zoom.
Een Zeeuwse trein komt aan op station Bergen op Zoom. Streekomroep ZuidWest

PvdA/GroenLinks wil Brabant bereikbaar houden: 'Investeer nu in spoor'

8 april, 2024

door: Han Verbeem

GOES / BERGEN OP ZOOM - Ook PvdA/GroenLinks in Bergen op Zoom wil dat het Rijk, de NS en ProRail de zogeheten Zeeuwse Lijn snel aanpakken. De treinverbindingen tussen Vlissingen en Roosendaal hebben regelmatig te maken met forse vertragingen en uitval van treinen. Brabant is daarmee voor de Zeeuwen per spoor nauwelijks bereikbaar, zegt het Bergse GroenLinks-burgerlid Ruben Bals. Dat vind hij onacceptabel. Zijn fractie roept daarom in een motie de overige raadsleden op tot een protest, dinsdagavond bespreekt hij zijn voorstel in de raadscommissie van Bergen op Zoom. Ook in de raad van Reimerswaal is deze maand een soortgelijke motie te verwachten - andere Zeeuwse spoorgemeenten, waaronder Middelburg, hebben al zo'n oproep gedaan..

Drie treinen per uur -waaronder één intercity- vanuit Zeeland zónder rechtstreekse aansluiting met station Roosendaal is voor veel reizigers te weinig, weet Ruben Bals. Afgelopen weekeinde reden er geen treinen vanuit en naar Vlissingen. "Dat is geen uitzondering", verzucht het burgerlid. Ook voor de Bergse reizigers is een reis naar Goes, Rotterdam of Breda per trein nauwelijks te doen - zeker niet tijdens de spits. Rennen op het Roosendaalse perron om de aansluiting te halen, wachten op een trein die niet komt, en eindeloze ergernissen over overvolle coupés. "Onacceptabel", vindt Bals. De overheid zou het reizen per spoor juist aantrekkelijker moeten maken, om het autogebruik en daarmee de CO2-uitstoot tegen te gaan. Zijn oproep komt in nauwe samenspraak met de Zeeuwse Statenfractie van PvdA/GroenLinks, zegt Bals.

Beloftes nakomen

GroenLinks/PvdA wil dat NS eerdere beloftes nakomt voor een extra Intercitytrein op de Zeeuwse lijn, benadrukt hij. Daarom wil hij dat de gemeenteraad van Bergen op Zoom een oproep doet aan zowel de minister, de NS en ProRail voor extra investeringen. Een soortgelijke motie is al in gemeenteraden van de meeste Zeeuwse spoorgemeenten aangenomen; dinsdag 16 april komt een voorstel in Reimerswaal aan de orde en donderdag 18 april stemt de Bergse raad erover.

Eerder protest

Het is niet de eerste keer dat de lokale politiek opkomt voor de reizigersbelangen op de Zeeuwse lijn. Per december 2021 kwam met de nieuwe dienstregeling een derde stoptrein, de overstaptijd in Roosendaal is iets verruimd -van drie naar vijf minuten. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt Bals. Hij verwacht ook in de Bergse politiek brede steun voor zijn oproep aan Den Haag. "Ik kan me niet voorstellen dat fracties hier tegen zijn", zegt hij. "Een unanieme oproep is bovendien een krachtig gebaar, richting minister en NS."


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Een handtekeningenactie heeft 200 machtigingen opgeleverd
Schore windmolens

Wethouder 'even in verwarring': wel degelijk vergunningaanvraag voor windmolen Schore

7 mei, 2024

Na de protestbijeenkomst van vorige week hebben zo'n 200 van de ruim 500 Schorenaren een handtekeningenlijst tegen de komst van twee windmolens getekend. Ondertussen verexcuseert wethouder Macktintosh zich publiekelijk: er ligt wel degelijk een vergunningaanvraag.

inzet brandweer in Wissenkerke
112 nieuws Noord-Beveland

Meerdere voertuigen beschadigd bij brand Wissenkerke

7 mei, 2024

De brandweer in de gemeente Noord-Beveland is maandagnacht massaal uitgerukt voor een brand bij een autohandelaar aan de Cruijckelcreke in Wissenkerke. Een camper, meerdere auto's en het bedrijfspand raakten zwaar beschadigd.

botsing bij de Vierwegen
112 nieuws Kapelle

Forse schade bij aanrijding Kapelle

6 mei, 2024

Twee personenauto's zijn maandagavond zwaar beschadigd geraakt bij een botsing bij de Vierwegen bij Kapelle. De auto's zijn getakeld en afgesleept door bergingsbedrijven.

Culturele Agenda t/m zondag 12 mei 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda t/m zondag 12 mei 2024

6 mei, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

herdenkingsbijeenkomst Algemene Begraafplaats Goes
Bevelanden Goes

Bijzondere herdenking verzetsstrijder De Groot

4 mei, 2024

Hij is één van de vele verzetsstrijders die het einde van de Tweede Wereldoorlog niet heeft mee kunnen maken. Nog voor de geallieerde troepen Nederland bevrijd hadden van de bezetter werd Marinus Dignus de Groot (kortweg: Marien) samen met een andere verzetsstrijder gefusilleerd in de bossen bij Bergen op Zoom. Zaterdagmiddag vond een speciale herdenkingsbijeenkomst plaats bij het graf van Marien op de Algemene Begraafplaats Goes.

de bolide kwam ondersteboven tot stilstand in een sloot
112 nieuws Goes

Porsche Cayenne vliegt uit de bocht

4 mei, 2024

Een bestuurder van een Porsche Cayenne is zaterdagmorgen door de politie in Goes aangehouden na een eenzijdig ongeval. De man was met zijn bolide uit de bocht gevlogen ter hoogte van de op- en afrit van de A256 bij het voormalig Van der Valk Hotel.

Het gebied van het Global Geopark Schelde Delta
Geopark Schelde Delta Zeeland

'Geopark-status vooral visitekaartje voor de regio'

3 mei, 2024

Een zak is niet te verwachten van Unesco, maar het Geopark-keurmerk biedt de Schelde Delta wél mogelijkheden om allerlei subsidies aan te vragen - zegt coördinator Walter Jonkers.

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN
Goes brandweerkazerne

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN

1 mei, 2024

Wethouder Joan Veldhuizen van Goes heeft woensdagmiddag de eerste paal in de grond geheid voor de nieuwe brandweerkazerne. En daarmee is symbolisch de start gegeven voor de bouw.