Pixabay

RAAD AKKOORD MET FLEXWONINGEN BORSELE

8 september, 2023

door: Peter van den Assem

HEINKENSZAND – De gemeenteraad van Borsele is donderdag unaniem akkoord gegaan met de plaatsing van 31 flexwoningen verspreid over drie locaties. Het gaat om Tolhoek in Oudelande (tien woningen), Colenshoek in ’s-Heer Abtskerke (acht woningen) en Schuitweg in ’s-Gravenpolder (dertien woningen). Het is de bedoeling dat de woningen in het tweede kwartaal volgend jaar geplaatst worden.

De raad is vooral tevreden over de locaties Oudelande en ’s-Heer Abtskerke, waar de woningen worden ingepast in de nieuwbouwplannen. Over de locatie Schuitweg in ’s-Gravenpolder werden nog wel de nodige vragen gesteld.

VERPAUPERD

Zo wilde inspreekster Jeanine Kesselaar uit ’s-Gravenpolder weten waarom de gemeente juist op dit ‘verpauperde’ stukje van het dorp deze flexwoningen wil neerzetten. Waarom is er niet voor gekozen om dit stuk helemaal opnieuw te ontwikkelen? Ze kreeg bijval van raadslid Roel Boekholt (VVD) die zich ook niet helemaal prettig voelt over de locatie zoals die nu is.

REACTIES

Wethouder Kees Weststrate gaf aan dat de gemeente eerder wel gekeken heeft naar de aankoop van grond in het gebied voor nieuwe ontwikkeling, maar dat dat niet gelukt is. Verder wilde Annet van de Ree (D66) graag weten wat er met de reacties was gebeurd die inwoners tijdens informatieavonden hadden gegeven. Is de input van die mensen verwerkt in het plan en is er ook terugkoppeling naar die mensen geweest? Volgens wethouder Kees Weststrate is dat zeker gebeurd, maar was het goed geweest als er een overzicht van de reacties aan de raadsstukken was toegevoegd.

VERDELING DOELGROEPEN

De flexwoningen zijn kleinere, verplaatsbare huizen die bedoeld zijn voor mensen die snel een woning nodig hebben. Het gaat om starters (zij krijgen de helft van het aantal woningen toegewezen), statushouders (30 procent) en ‘spoedzoekers’ – dat zijn mensen die door verlies van werk en/of vanwege een echtscheiding op straat dreigen te komen staan. Zij krijgen maximaal twintig procent van de woningen toegewezen. Raadslid Gijsbrecht Gunter (SGP/CU) vroeg zich af of die verdeling per locatie geldt of dat het een verdeling is over het hele project. In dat laatste geval zou het zo kunnen zijn dat er bijvoorbeeld in Oudelande bijna alleen maar starters komen en dat de andere twee doelgroepen verdeeld worden over de andere twee locaties. Maar daar is volgens Weststrate geen sprake van. De verdeling geldt per locatie. Partner in dit project, Beveland Wonen, zal daar toezicht op houden.

AFSPRAAK

De plaatsing van de flexwoningen in de gemeente Borsele is het resultaat van afspraken die de vijf Bevelandse gemeenten hebben gemaakt om samen 450 van dit soort huizen neer te zetten. Dat gebeurt in twee fases. Het volgt op het besluit van het inmiddels demissionaire kabinet om jaarlijks vijftienduizend flexwoningen in ons land te realiseren.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.