Pixabay

RAAD AKKOORD MET FLEXWONINGEN BORSELE

8 september, 2023

door: Peter van den Assem

HEINKENSZAND – De gemeenteraad van Borsele is donderdag unaniem akkoord gegaan met de plaatsing van 31 flexwoningen verspreid over drie locaties. Het gaat om Tolhoek in Oudelande (tien woningen), Colenshoek in ’s-Heer Abtskerke (acht woningen) en Schuitweg in ’s-Gravenpolder (dertien woningen). Het is de bedoeling dat de woningen in het tweede kwartaal volgend jaar geplaatst worden.

De raad is vooral tevreden over de locaties Oudelande en ’s-Heer Abtskerke, waar de woningen worden ingepast in de nieuwbouwplannen. Over de locatie Schuitweg in ’s-Gravenpolder werden nog wel de nodige vragen gesteld.

VERPAUPERD

Zo wilde inspreekster Jeanine Kesselaar uit ’s-Gravenpolder weten waarom de gemeente juist op dit ‘verpauperde’ stukje van het dorp deze flexwoningen wil neerzetten. Waarom is er niet voor gekozen om dit stuk helemaal opnieuw te ontwikkelen? Ze kreeg bijval van raadslid Roel Boekholt (VVD) die zich ook niet helemaal prettig voelt over de locatie zoals die nu is.

REACTIES

Wethouder Kees Weststrate gaf aan dat de gemeente eerder wel gekeken heeft naar de aankoop van grond in het gebied voor nieuwe ontwikkeling, maar dat dat niet gelukt is. Verder wilde Annet van de Ree (D66) graag weten wat er met de reacties was gebeurd die inwoners tijdens informatieavonden hadden gegeven. Is de input van die mensen verwerkt in het plan en is er ook terugkoppeling naar die mensen geweest? Volgens wethouder Kees Weststrate is dat zeker gebeurd, maar was het goed geweest als er een overzicht van de reacties aan de raadsstukken was toegevoegd.

VERDELING DOELGROEPEN

De flexwoningen zijn kleinere, verplaatsbare huizen die bedoeld zijn voor mensen die snel een woning nodig hebben. Het gaat om starters (zij krijgen de helft van het aantal woningen toegewezen), statushouders (30 procent) en ‘spoedzoekers’ – dat zijn mensen die door verlies van werk en/of vanwege een echtscheiding op straat dreigen te komen staan. Zij krijgen maximaal twintig procent van de woningen toegewezen. Raadslid Gijsbrecht Gunter (SGP/CU) vroeg zich af of die verdeling per locatie geldt of dat het een verdeling is over het hele project. In dat laatste geval zou het zo kunnen zijn dat er bijvoorbeeld in Oudelande bijna alleen maar starters komen en dat de andere twee doelgroepen verdeeld worden over de andere twee locaties. Maar daar is volgens Weststrate geen sprake van. De verdeling geldt per locatie. Partner in dit project, Beveland Wonen, zal daar toezicht op houden.

AFSPRAAK

De plaatsing van de flexwoningen in de gemeente Borsele is het resultaat van afspraken die de vijf Bevelandse gemeenten hebben gemaakt om samen 450 van dit soort huizen neer te zetten. Dat gebeurt in twee fases. Het volgt op het besluit van het inmiddels demissionaire kabinet om jaarlijks vijftienduizend flexwoningen in ons land te realiseren.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de auto was op een betonblok gereden
112 nieuws Reimerswaal

Auto op z'n kop in Kruiningen

22 oktober, 2024

De bestuurster van een personenauto is maandagavond gewond geraakt nadat haar auto over de kop geslagen was in Kruiningen. De vrouw is met een ambulance met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Goes geeft cursus over lokaal bestuur
Goes gemeenteraad

Goes geeft cursus over lokaal bestuur

21 oktober, 2024

Vooruitlopend op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 organiseert de gemeente Goes in november en december de cursus 'Politiek Actief'. Deze is bedoeld voor inwoners die zich willen inzetten voor de gemeentepolitiek.

auto total loss na eenzijdig ongeval in Goes-Noord
112 nieuws Goes

Auto botst op boom in Goes-Noord

21 oktober, 2024

De bestuurster van een personenauto is maandagmiddag met de schrik vrijgekomen nadat zij met haar auto op een boom was gebotst. Het eenzijdige ongeluk vond plaats op de Van Hogendorplaan ter hoogte van het kerkgebouw 'De Levensbron'.

Peter Dieleman op zijn grond in Kamperland
Noord-Beveland Kamperland

Boer Dieleman moet land inleveren voor Beach Resort: 'We moeten er mee zien te leven'

21 oktober, 2024

Al vijf generaties is het akkerbedrijf van Peter Dieleman in de familie. Een groot deel van zijn akkers ligt naast Roompot Beach Resort in Kamperland. Precies waar het vakantiepark wil gaan uitbreiden met 21 hectare. Daarom moet Dieleman een groot deel van de door hem gepachte grond inleveren.

Culturele Agenda oktober 2024
Bevelanden cultuur

Culturele Agenda oktober 2024

21 oktober, 2024

Wie treedt op, waar, wanneer en hoe laat? Je hoort het niet alleen dagelijks in de radioprogramma's van 105 SOB FM, je leest het ook online in onze Culturele Agenda. Evenementen, optredens, toneelvoorstellingen; meldt ze eenvoudig via redactie@streekomroepdebevelanden.nl

Katinka Polderman en Merel Corduwener
Goes De Koperen Tuin

Katinka en Merel signeren in Goes

21 oktober, 2024

Katinka Polderman en Merel Corduwener waren zaterdagmiddag te gast in Boekhandel de Koperen Tuin voor de presentatie en een signeersessie van hun boek 'Het meisje, de walvis, de schildpad en de axolotl'. Een boek over vier unieke en bijzondere karakters die een hechte vriendschap aangaan.

De rooms-kartholieke Willibrorduskerk in 's-Heerenhoek.
's-Heerenhoek Bisdom

Borsele wil Sint-Willibrorduskerk ’s-Heerenhoek niet kopen: 'Dorpshuis is geen optie'

20 oktober, 2024

De Willibrorduskerk is niet alleen een beschermd, maar ook een groot gebouw. Dat maakt het moeilijk en duur om aan te passen voor andere functies. “Een monument zoals dit verbouwen kost veel geld, en dat zou zwaar drukken op onze begroting,” aldus wethouder Kees Weststrate.

Langs het Troelstrapad worden elf populieren weggehaald, omdat de wortels schade toebrengen aan de bestrating.
Goes groenbeheer

Goes plant 260 nieuwe bomen in Goese Polder

20 oktober, 2024

De werkzaamheden beginnen in week van 4 november, met het verwijderen van de oude bomen en boomstronken. De nieuwe bomen worden geplant tussen november en maart, tijdens het plantseizoen.