RAAD BORSELE UNANIEM AKKOORD MET AANVULLEN POT STARTERSLENING

20 juni, 2024

door: Peter van den Assem

HEINKENSZAND – De gemeenteraad van Borsele is donderdagavond unaniem akkoord gegaan met het voorstel om de pot voor startersleningen met 350.000 euro op te vullen. De regeling is bedoeld als steun in de rug voor mensen die voor het eerst een woning willen kopen.

Het moet dan wel gaan om een huis in de gemeente Borsele. Die pot bestaat al langer, maar is nu zo goed als leeg. Eerder liep het aantal aanvragen op die starterslening terug, maar sinds vorig jaar neemt het aantal aanvragen weer toe.

AANBOD WONINGEN BEPERKT

In 2023 zijn er zestien startersleningen verstrekt. In datzelfde jaar is ook het maximale bedrag voor de lening verhoogd naar 35.000 euro. Dat is dus wat iemand maximaal aan ondersteuning kan krijgen. De lening is de eerste drie jaar maandlastenvrij en fiscaal aftrekbaar. Het dagelijkse gemeentebestuur van Borsele vindt het belangrijk dat de regeling door kan gaan. Want het aanbod van woningen is beperkt, wat de prijs opdrijft. En bovendien hebben starters te maken met hogere rente en strengere regels. Die starterslening zou dus net het verschil kunnen maken bij de aanvraag van een hypotheek. Te meer omdat de lening geborgd wordt onder de Nationale Hypotheek Garantie.

TERUGBETALEN

Maar ja, die pot voor het verstrekken van die startersleningen is dus nu zo’n beetje leeg. Feitelijk vult dat fonds zichzelf (na jaren) weer met de terugbetalingen van de leners. Maar dat is een proces van lange adem. Mensen lossen hun lening aan de gemeente wel af, maar de eerste drie jaren dus niet. En daarna duurt het opnieuw enkele jaren voor het hele bedrag is aangevuld. Vandaar de vraag aan de gemeenteraad (die in 2017 ook al 750.000 euro beschikbaar had gesteld) om er nu weer 350.000 euro in te storten. Dat wil de raad wel, maar vragen waren er donderdagavond ook.

DORPSVERNIEUWING

Want waar moet die 350.000 euro vandaan komen? In eerste instantie vanuit de algemene reserve, stelt het dagelijkse gemeentebestuur voor. Maar dat betekent een verlies aan rente-inkomsten van ruim 10.000 euro. En hoe wordt dát geld dan gecompenseerd? Uit de pot dorpsvernieuwing, stelt het college voor. Johan Verbrugge van de Lokale Partij Borsele wilde weten of dat niet ten koste zou gaan van de noodzakelijke dorpsvernieuwingen en de leefbaarheid in de vijftien kernen. Wethouder Kees Weststrate benadrukte dat de 350.000 euro die nu nodig is niet uit de pot dorpsvernieuwing komt, maar dat daaruit alleen de rentederving voor nu gecompenseerd wordt. “Als wij onze dorpen leefbaar willen houden, dan denk ik dat de pot dorpsvernieuwing daar een prima post voor is. In dat potje zit nog voldoende geld en het  gaat nu om 10.000 euro. Dus u hoeft zich daar geen zorgen over te maken. U kunt vannacht rustig gaan slapen.”


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De huidige zanddijk is té smal voor het zware vrachtverkeer en gaat op de schop.
Zanddijk Yerseke

Tegenvaller Zanddijk door procedurefout: 'Zeker half jaar vertraging'

6 september, 2024

De terinzagelegging van het bestemmingsplan had vóór 1 januari 2024 op ruimtelijkeplannen.nl staan, maar dat is niet gebeurd. "Hierdoor hebben we, op advies van juristen, besloten het proces opnieuw te starten," zegt wethouder Maarten Both.

kruispunt en stoplichten bij entree van het dorp
's-Heer Hendrikskinderen N664

INWONERS ’S-HEER HENDRIKSKINDEREN: GRAAG SNELHEIDVERLAGING N664

5 september, 2024

Een groot deel van de inwoners van ’s-Heer Hendrikskinderen vindt dat de snelheidslimiet op de N664 die langs hun dorp ligt best omlaag kan. Het zou dan gaan om een verlaging van 80 km per uur naar maximaal 60.

Nederlandse militairen in Souburg, tijdens de mobilisatie in 1939
Reimerswaal Kruiningen. Tweede Wereldoorlog

Foto-expositie 'WO2 in Kleur' in Dorpshuis Kruiningen

5 september, 2024

De ingekleurde historische foto's scheppen daarmee een realistisch en indringend beeld van het leven in de oorlogsjaren 1940-1945.

dweilorkest tijdens de Arti Boottocht 2023
Goes Wolphaartsdijk

Jaarlijkse boottocht Arti Carnaval voor mensen met een beperking

4 september, 2024

Stichting Arti Carnaval organiseert in samenwerking met Watersportvereniging Wolphaartsdijk (W.S.V.W.) ieder jaar een boottocht op het Veerse Meer. De boottocht is speciaal voor mensen met een beperking. De boottocht vindt plaats op zaterdag 7 september.

BORSELE BLIJFT MUZIEKSCHOOL STEUNEN MET EXTRA GELD
Borsele Zeeuwse Muziekschool

BORSELE BLIJFT MUZIEKSCHOOL STEUNEN MET EXTRA GELD

4 september, 2024

Het dagelijkse gemeentebestuur van Borsele wil de Zeeuwse Muziekschool dit jaar met extra geld tegemoet komen. Het gaat om een bedrag van ruim negentienduizend euro bovenop de 124.000 euro die al voor de muziekschool gereserveerd was.

de zwaar beschadigde Duitse tanker Marten Deymann
112 nieuws Reimerswaal

Gewonden bij aanvaring schepen Kreekraksluizen

4 september, 2024

Twee personen zijn woensdagnacht gewond geraakt bij een aanvaring van twee schepen in de voorhaven van de Kreekraksluizen bij Rilland. Door nog onbekende oorzaak kwamen een Zwitserse en Duitse tanker met elkaar in botsing.

GEWONDE NA INCIDENT BIJ McCAIN  IN RILLAND
Rilland ongeval

GEWONDE NA INCIDENT BIJ McCAIN IN RILLAND

4 september, 2024

Bij McCain aan de Poort in Rilland is in de nacht van dinsdag op woensdag een medewerker gewond geraakt.

Deelproject A, met de zonnevelden langs de oostzijde van het kanaal, loopt forse vertraging op.
Reimerswaal zonnevelden

Forse vertraging voor zonnevelden bij Rilland: ontwikkelaars te laat met subsidieaanvraag

3 september, 2024

Een bijpraatavond voor de raadsleden van Reimerswaal, die vanavond hierover zou gaan, is daarom afgelast. De twee velden met zonnepanelen maken deel uit van de zogeheten Groene Kamers van Rilland, het energielandschap rondom het Schelde-Rijnkanaal en de Kreekraksluizen.