In Reimerswaal zijn telefonische verkopers van een nep-gemeentegids actief, waarschuwt de SGP.
In Reimerswaal zijn telefonische verkopers van een nep-gemeentegids actief, waarschuwt de SGP. Pixabay

Raadslid waarschuwt voor verkopers 'nep-gemeentegids'

26 februari, 2024

door: Han Verbeem


Audio: SGP-raadslid Daniël van Iwaarden waarschuwt ondernemers om niet in zee te gaan met dubieuze advertentieverkopers.

YERSEKE - Diverse ondernemers in de gemeente Reimerswaal zijn het slachtoffer van advertentieverkopers van een nep-gemeentegids, zegt SGP-raadslid Daniël van Iwaarden. Zeker vier ondernemers zouden benadeeld zijn door telefonische verkopers, die ten onrechte deden voorkomen alsof ze handelden in opdracht van de gemeente. Het raadslid heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college en wil weten of hier sprake is van misleidende advertentieverkoop - oftewel acquisitiefraude.

Raadslid Van Iwaarden, zelf mediaondernemer in Yerseke, kreeg enkele weken geleden verontruste berichten van twee van zijn klanten. Die zouden benaderd zijn door telefonische verkopers, met de vraag of het goed was "de standaard plaatsing in de gemeentelijke informatiegids" te verlengen. Vervolgens ontvingen ze een gepeperde rekening van een paar honderd euro, voor hun naamsvermelding "op een vage website, die op geen enkele manier in verband staat met de gemeente Reimerswaal." Kort daarop hoorde Van Iwaarden ook in zijn hoedanigheid als SGP-raadslid "verontruste signalen" over malafide verkopers. Uiteindelijk kreeg hij zélf een telefoontje van één van de verkopers hem die een advertentie in de 'gemeentegids' wilde slijten. 

Ook elders in Zeeland

Volgens het raadslid gaat het om verkoop onder valse voorwendselen. "De verkopers wekken de indruk dat ze bellen voor een gedrukte bedrijvengids die in opdracht van de gemeente wordt samengesteld." In werkelijkheid blijkt het om een online overzicht van bedrijfsnamen te gaan, "waar de ondernemers niets aan hebben." Van Iwaarden heeft het vermoeden dat de telefoontjes allemaal zijn te herleiden tot een verkoopbedrijf in Groningen, dat "berucht is om de agressieve telefonische verkoopmethoden." Het gaat allemaal heel glad en gewiekst, stelt de Reimerswaalse SGP-politicus. "Bovendien nemen ze de telefoongesprekken op en als een ondernemer eenmaal 'ja' heeft gezegd, is het lastig onder de koop uit te komen." De verkopers zouden niet alleen in Reimerswaal, maar ook in andere Zeeuwse gemeenten actief zijn. 

Moreel verwerpelijk

Van Iwaarden wil dat het Reimerswaalse college onderzoekt of deze verkoopmethoden "juridisch gezien over de grens gaan" en hoopt dat de gemeente haar inwoners waarschuwt tegen malafide advertentieverkopers. "Want zélfs als het binnen de mazen van de wet valt, dan nog is deze handelswijze moreel verwerpelijk. Dit is pure misleiding, daartegen moeten we onze ondernemers beschermen." De beheerder van de betreffende informatiegids is niet bereikbaar voor commentaar.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

De plek waar de 59 woningen gebouwd gaan worden
Wilhelminadorp nieuwbouw

NIEUWE ONTSLUITING ZUIDKANT WILHELMINADORP

18 juli, 2024

Er komt een extra ontsluiting voor het verkeer in het bouwplan aan de zuidkant van Wilhelminadorp. Nadat het plan was gepresenteerd, kwamen er veertien bezwaren binnen van mensen, die liever niet zien dat de ontsluiting via de bestaande wijk loopt.

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over  flexvervoer
Wemeldinge Kapelle

Kapelle in overleg met inwoners Wemeldinge over flexvervoer

18 juli, 2024

Inwoners mochten meedenken over waar de Flex en deelmobiliteit kunnen starten. Ze konden via een interactief onderdeel praten over hun nieuwe vervoerssituatie. Inwoners die hun ideeën en vragen in een ideeënbus stopten, krijgen een persoonlijke reactie.

De jachthaven van Wemeldinge
Wemeldinge haven

Na actiedag Yerseke ook jachthaven Wemeldinge gecontroleerd op strafbaarheden

18 juli, 2024

Havencontroles vinden regelmatig plaats, omdat het gewilde plaatsen zijn waar (drugs)criminelen hun slag willen slaan. Ook ditmaal zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

Wethouder Arno Witkam zoekt het juiste gereedschap uit….
Borsele fietsreparatiestations

ZAK VAN ZUID-BEVELAND: REPARATIESETS LANGS FIETSROUTES

17 juli, 2024

De gemeente Borsele heeft drie fietsreparatiesets geplaatst langs populaire routes. Wie problemen heeft met de fiets kan terecht in Heinkenszand (Stelleplas), Kwadendamme (Groenewegje) en Baarland (bij De Landing).

tolplein Westerscheldetunnel
Bevelanden Westerscheldetunnel

Allerlaatste tolvrije zaterdagen Westerscheldetunnel

16 juli, 2024

Zullen de tolvrije zaterdagen van de Westerscheldetunnel de geschiedenis ingaan als het broodje kroket en de kom erwtensoep op de PSD-boten? Wellicht niet maar feit is dat de allerlaatste tolvrije zaterdagen dit najaar plaatsvinden.

Vitaal ouder worden is belangrijk voor het sociale netwerk van senioren.
kapelle mantelzorg

Vitaliteitsmarkt met 'health check' voor Kapelse senioren

16 juli, 2024

Alle inwoners van 70 jaar en ouder in de gemeente Kapelle krijgen een uitnodiging voor de vitaliteitsmarkt in zaal De Vroone, op donderdag 12 september tussen 9.00 en 12.00 uur.

brand bij Top Taste Kapelle
112 nieuws Kapelle

Zeer grote brand bij uienverwerker Kapelle: hulp brandweer Brabant

15 juli, 2024

Bij een uien verwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandagmiddag rond 17.30 brand uitgebroken.

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan
Pumptrack jeugdsport

Boaz van Houte (14) 'blij en een beetje trots' op de nieuwe pumptrackbaan

15 juli, 2024

Het heeft vier jaar geduurd, maar nu is het zo ver. "De gemeente moest eerst kijken of de tijd rijp was en of er voldoende interesse voor is." En dat blijk zéker het geval - zegt Boaz.