In Reimerswaal zijn telefonische verkopers van een nep-gemeentegids actief, waarschuwt de SGP.
In Reimerswaal zijn telefonische verkopers van een nep-gemeentegids actief, waarschuwt de SGP. Pixabay

Raadslid waarschuwt voor verkopers 'nep-gemeentegids'

26 februari, 2024

door: Han Verbeem


Audio: SGP-raadslid Daniël van Iwaarden waarschuwt ondernemers om niet in zee te gaan met dubieuze advertentieverkopers.

YERSEKE - Diverse ondernemers in de gemeente Reimerswaal zijn het slachtoffer van advertentieverkopers van een nep-gemeentegids, zegt SGP-raadslid Daniël van Iwaarden. Zeker vier ondernemers zouden benadeeld zijn door telefonische verkopers, die ten onrechte deden voorkomen alsof ze handelden in opdracht van de gemeente. Het raadslid heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college en wil weten of hier sprake is van misleidende advertentieverkoop - oftewel acquisitiefraude.

Raadslid Van Iwaarden, zelf mediaondernemer in Yerseke, kreeg enkele weken geleden verontruste berichten van twee van zijn klanten. Die zouden benaderd zijn door telefonische verkopers, met de vraag of het goed was "de standaard plaatsing in de gemeentelijke informatiegids" te verlengen. Vervolgens ontvingen ze een gepeperde rekening van een paar honderd euro, voor hun naamsvermelding "op een vage website, die op geen enkele manier in verband staat met de gemeente Reimerswaal." Kort daarop hoorde Van Iwaarden ook in zijn hoedanigheid als SGP-raadslid "verontruste signalen" over malafide verkopers. Uiteindelijk kreeg hij zélf een telefoontje van één van de verkopers hem die een advertentie in de 'gemeentegids' wilde slijten. 

Ook elders in Zeeland

Volgens het raadslid gaat het om verkoop onder valse voorwendselen. "De verkopers wekken de indruk dat ze bellen voor een gedrukte bedrijvengids die in opdracht van de gemeente wordt samengesteld." In werkelijkheid blijkt het om een online overzicht van bedrijfsnamen te gaan, "waar de ondernemers niets aan hebben." Van Iwaarden heeft het vermoeden dat de telefoontjes allemaal zijn te herleiden tot een verkoopbedrijf in Groningen, dat "berucht is om de agressieve telefonische verkoopmethoden." Het gaat allemaal heel glad en gewiekst, stelt de Reimerswaalse SGP-politicus. "Bovendien nemen ze de telefoongesprekken op en als een ondernemer eenmaal 'ja' heeft gezegd, is het lastig onder de koop uit te komen." De verkopers zouden niet alleen in Reimerswaal, maar ook in andere Zeeuwse gemeenten actief zijn. 

Moreel verwerpelijk

Van Iwaarden wil dat het Reimerswaalse college onderzoekt of deze verkoopmethoden "juridisch gezien over de grens gaan" en hoopt dat de gemeente haar inwoners waarschuwt tegen malafide advertentieverkopers. "Want zélfs als het binnen de mazen van de wet valt, dan nog is deze handelswijze moreel verwerpelijk. Dit is pure misleiding, daartegen moeten we onze ondernemers beschermen." De beheerder van de betreffende informatiegids is niet bereikbaar voor commentaar.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

Wethouder Stephan en juf Willemijn bij de onthulling van het bordje 'Bieb op school'.
Noord-Beveland Bieb op school

Noord-Beveland breidt bieb op scholen uit met 'fikse steun van Rijk'

17 oktober, 2024

Met een éénmalige toelage van het Rijk kan het aantal openingsuren van de bibliobussen in de gemeente worden verdubbeld: van 10,5 uur naar 20,5 uur per week. Donderdagmiddag gaf wethouder Van Belzen het startsein voor de Bieb op School, bij De Vliete in Wissenkerke.

Theo Prins, van kenniscentrum Deltares, geeft uitleg over de zoute Zeeuwse meren.
Zuidwestelijke Delta natuurontwikkeling

Natuurherstel of natuurontwikkeling: 'Terug naar vroeger kan niet meer'

17 oktober, 2024

Deskundigen, bestuurders, milieuactivisten en politici verschillen van mening: is herstel altijd wel mogelijk? Of moet Zeeland juist de kans geven aan nieuwe natuurvormen, zonder heimwee naar het verleden - is de centrale vraag op de kennisdag van de Zuidwestelijke Delta.

Projectmanager Ron Nouws (rechts) en dagelijks bestuurder Anco Sneep, van Waterschap Brabantse Delta.
Waterschap Scheldestromen dijkversterking

Buurwaterschap haalt inspiratie op bij dijkversterking Hansweert: 'Zo'n infopunt, dat komt er bij ons óók'

16 oktober, 2024

Ingenieurs en bestuurder van Waterschap Brabantse Delta hebben een bezoek gebracht bij de dijkversterking bij Hansweert in Zeeland. Dit kijkje bij de Zeeuwse buren heeft hen geïnspireerd en op nieuwe ideeën gebracht voor hun eigen project.

De Hellenburgstraat, met de weg naar het explosieterrein. Links de opgang naar de hondenvereniging.
borsele

Hondenvereniging moet veld delen met EOD: 'Kleine, gecontroleerde explosies'

16 oktober, 2024

De gemeente Borsele zoekt al enige tijd naar een permanente plek om oude oorlogsmunitie veilig te laten ontploffen. Dit is nodig omdat er af en toe explosieven uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden, bijvoorbeeld tijdens landbouwwerkzaamheden.

Ook in teflon, de anti-aanbaklaag, van pannen zit PFAS.
PFAS Waterschap Scheldestromen

Tweede Kamer wil vóór komende zomer PFAS-verbodslijst: 'Dit biedt kansen voor Zeeland'

16 oktober, 2024

Goed nieuws voor Zeeland, zegt Karin Körver - namens de Partij voor de Dieren (PvdD) in Waterschap Scheldestromen. Een soortgelijke motie die zij de afgelopen algemene vergadering van Scheldestromen indiende, heeft het niet gehaald. "Maar de oproep van de Kamer laat de urgentie zien. Hoe eerder een verbod er komt, hoe beter." 

Woningbezitters krijgen 1.850 euro subsidie voor woningisolatie, na Reimerswaal is de regeling ook in Tholen opengesteld.
Woningisolatie Tholen

Ruim 360 aanvragen subsidieregeling woningisolatie Reimerswaal, Tholen haakt aan

15 oktober, 2024

De subsidie is bedoeld voor woningen met energielabel D, E, F of G, of voor woningen met twee slecht geïsoleerde bouwdelen. Huiseigenaren kunnen de subsidie gebruiken voor isolatieglas en het isoleren van muren, daken en vloeren.

Aanhanger met aardappels gekanteld, Deltaweg afgesloten
112 nieuws N256

Aanhanger met aardappels gekanteld, Deltaweg afgesloten

15 oktober, 2024

Dinsdag is aan het begin van de middag een aanhanger geladen met aardappels gekanteld op een parallelweg van de Deltaweg bij Goes. Een deel van de lading is op de Deltaweg terechtgekomen.

de scooter botste op de zijkant van de auto
112 nieuws Noord-Beveland

Scooterbestuurder lichtgewond na botsing bij Kortgene

14 oktober, 2024

Een scooterbestuurder is maandag aan het einde van de middag lichtgewond geraakt na een botsing met een personenauto. De botsing vond plaats op de kruising van de Schapendijk en Oudedijk bij Kortgene.