Regenboogvlag mag blijven in Reimerswaal

7 november, 2023

door: Han Verbeem


Audio: De vredesvlag-tegenmotie is verworpen, raadslid Joey Smet is teleurgesteld.

KRUININGEN - De regenboogvlag mag in Reimerswaal blijven. De raad gaat niet akkoord met een strenger vlaggenprotocol, zoals de SGP wil. Een tegenmotie van Leefbaar voor invoering van de vredesvlag is eveneens verworpen.


De internationale vredesvlag.

Het SGP-plan om de regenboogvlag in de ban te doen, ten gunste van een streng vlaggenprotocol, leidt dinsdagavond tot wrevel in de Reimerswaalse coalitie. Want coalitiegenoot Leefbaar Reimerswaal "is best teleurgesteld" dat SGP de oorlog in het Midden-Oosten aangrijpt om een principieel punt te maken, zegt Leefbaar-raadslid Joey Smet. Het leidt tot een schorsing en de tegenmotie van Leefbaar.

Inconsequent

SGP wil het vlaggenprotocol verder aanscherpen. "Waarom wél de regenboog en niet de Israëlische vlag", stelt Artwin Otte. "Nee, we zijn niet tégen LHBTI'ers", benadrukt de SGP-voorman. "Maar het is wél inconsequent." Daarom wil hij alleen nog de Nederlandse vlag zien op het gemeentehuis van Reimerswaal.

Ongepast

Daarin staat SGP echter alleen in de Reimerwaalse raad. Want ook al heeft de partij acht van de negentien raadszetels, de overige partijen vinden de motie ongepast. Marjolein Sinke-Oele benadrukt dat heel de wereld in shock is. "Waarom gebruikt u deze barbaarse oorlog om de regenboogvlag af te schaffen", spreekt ze de SGP toe. "Het is maar een vlag, maar het is wél een vlag met betekenis."

Oude koeien

Leefbaar Reimerswaal kan de SGP-motie niet begrijpen. "Waarom oude koeien uit de sloot halen", reageert Smet richting de coalitiegenoot. "En waarom komt de motie juist nu, en niet eerder bij de oorlog in Oekraïne? Smet kan, de motie meerdere malen gelezen hebbende, deze niet anders opvatten dan een anti-LHBTI voorstel. Bij de raadsstemming in 2018 over het al dan niet hijsen van de regenboogvlag in Reimerswaal, gaf de stem van Smet de doorslag. Sindsdien wappert elk jaar op 11 oktober de veelkleurige vlag voor het gemeentehuis.

Geen meerwaarde

Na de schorsing komt Leefbaar Reimerswaal met zijn plan "dat meer recht doet" aan de zorg over het oorlogsgeweld, zo stelt Joey Smet. Maar de SGP ziet geen meerwaarde in het dagelijks hijsen van de Vredesvlag. "Het is nog steeds verwarrend, daarom steunen wij dit niet."

 


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

hulpdiensten bij de Koningstraat in Goes
112 nieuws Goes

Politie inzet voor dreigende situatie in Goes

3 oktober, 2024

Politie en ambulancemedewerkers zijn donderdagmiddag in actie moeten komen voor een dreigende situatie in het centrum van Goes. Een vrouw is hierbij overgedragen aan het zorgkader.

Emma Heesters Live in Theater
Goes cultuur

Volle bak voor Emma

3 oktober, 2024

De succesvolle zangeres Emma Heesters is woensdagavond haar theatertour 'Emma Heesters Live in Theater' gestart in een uitverkocht Theater de Mythe in Goes. Na afloop van het concert was er een Meet & Greet met Emma.

PvdD waterschap wil snel PFAS-verbod: 'Voor eind 2025 plan van aanpak'
PFAS Waterschap Scheldestromen

PvdD waterschap wil snel PFAS-verbod: 'Voor eind 2025 plan van aanpak'

3 oktober, 2024

Zeker nu duidelijk is dat met PFAS-vervuild slootwater op de akkers komt, moet het kabinet snel aan de slag met een verbodsregeling - stelt Karin Körver (PvdD). Donderdag dient ze een motie in bij de algemene vergadering van Waterschap Scheldestromen.

knuffels en dieren worden 5 oktober gezegend in Ovezande
Reimerswaal Ovezande

Dierendagviering RK-kerk Ovezande; een zegening voor knuffels en dieren

1 oktober, 2024

Zaterdag 5 oktober wordt in de O.L.V. Hemelvaartkerk in Ovezande de jaarlijkse Sint Franciscus van Assissi-viering gehouden oftewel de dierendagviering. Een kerkdienst waar een ieder die dat wil, zijn knuffel of huisdier mee mag nemen voor een zegening door pastoor Thaddy de Deckere.

De slangen bij de rioolwaterzuivering bij Kapelle
Waterzuivering Kapelle

Gewassen bewaterd met door PFAS vervuild water: 'We hebben geen gronden om in te grijpen'

1 oktober, 2024

Bij drie Zeeuwse zuiveringsinstallaties is het PFAS-gehalte extra hoog- waaronder bij Kapelle, bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Willem Annapolder.

De Oesterontmoeting 2024 in de Nieuwe Kerk in Middelburg.
Provincie economie

Oesterevent netwerkt richting Frankrijk: 'Nieuwe economische impuls door zeesluis'

1 oktober, 2024

Met de nieuwe zeesluis bij Terneuzen én de aanleg van de Seine-Scheldeverbinding reikt de Parijse avenue Champs-Elysées straks tot aan de Westerschelde - zo blijkt maandag tijdens de Oesterontmoeting van de provincie,

Marcel Steenbakker in de radiostudio van Streekomroep de Bevelanden

Lokale publieke omroep viert 50-jarig jubileum, maar Zeeland volgde pas veel later

30 september, 2024

De lokale publieke omroep viert deze week het vijftigjarig bestaan en ondanks dat in onze provincie de lokale omroepen nog niet zo lang meegaan, zit vrijwilliger Marcel Steenbakker al wel een flinke tijd in het vak.

botsing op een rotonde in de Noordhoek in Goes
112 nieuws Goes

Botsing op rotonde in Goes

30 september, 2024

Een auto en scooter zijn maandagmorgen met elkaar in botsing gekomen op een rotonde bij de Hoge Meet en de Hilleweg in Goes. Er raakte niemand ernstig gewond.