Financieel wethouder Nico van der Hoest, van de gemeente Reimerswaal
Financieel wethouder Nico van der Hoest, van de gemeente Reimerswaal Han Verbeem / Streekomroep De Bevelanden

Reimerswaal houdt hand op de knip bij ZEH-miljoenen: 'Voorlopig, dan'

30 oktober, 2024

door: Han Verbeem

KRUININGEN - De vijf Bevelandse gemeenteraden stellen in deze periode de begrotingen vast voor het volgende jaar. Zo ook in Reimerswaal, waar de raad dinsdag akkoord is gegaan met de gemeentebegroting voor 2025. Volgend jaar is nog een overschot van anderhalf miljoen te verwachten. Maar dan, in 2026 komt het gevreesde ravijnjaar waarbij Reimerswaal minder geld krijgt van het Rijk en diep in de rode cijfers duikt. Dan ontkomt de spaarzame gemeente er niet aan het eigen vermogen aan te spreken - waaronder het dividend, de 'winstuitkering' uit het aandeel in de Zeeuwse Energie Houdster maatschappij (ZEH). Maar voorlopig is dat nog niet aan de orde, benadrukt wethouder Van der Hoest.

Wethouder Nico van der Hoest, gefeliciteerd. De begroting voor 2025 is goedgekeurd door de Raad. Wat kunnen we volgend jaar verwachten voor de gemeente Reimerswaal?

Nico van der Hoest: "We stevenen zeker af op een plus van ongeveer 1,5 miljoen euro. Dit betreft echter alleen de terugkerende inkomsten; de eenmalige baten zijn hierin nog niet meegerekend. Ik verwacht zelfs een iets beter resultaat dan wat we nu laten zien."

Wat voor meevallers kunnen we nog verwachten?

Nico van der Hoest: "Ik denk dat er nog wel een aantal miljoenen bij zullen komen. We zien dat we wat overhouden bij de opvang van oorlogsslachtoffers, en daarnaast is er het ZEH-dividend - volgend jaar is dat naar verwachting 2,5 miljoen voor Reimerswaal. De ZEH, waaronder ook kerncentrale van Borssele onder valt, is de opvolger van de PZEM en Delta."

Maar deze bedragen kunnen niet zomaar op de begroting worden gezet...

Nico van der Hoest: "Dat klopt. We mogen van de provincie slechts 50 procent van het ZEH-geld opnemen in onze begroting. Dat mág, maar hóeft niet. Ik heb ervoor gekozen om dit bedrag volgend jaar niet mee te nemen, omdat het gaat om ons kapitaal dat momenteel nog in ZEH vastzit. Daar heeft de raad mee ingestemd.

Maar andere gemeenten, zoals Kapelle, kiezen er wél voor om een deel van het dividend in de begroting op te nemen en uit te geven.

Nico van der Hoest: "Dat is een keuze. Strikt genomen is het overigens geen dividend, een winstuitkering, maar eigen vermogen van de de aandeelhouders waaronder Reimerswaal. Ik wil voorkomen dat we dit opeten. We moeten met onze vaste inkomsten onze vaste kosten kunnen dekken, vooral gezien de saneringskosten van de kerncentrales. Want als de energieprijzen dalen, en ZEH minder inkomsten heeft, moet het vermogen worden aangesproken. En gaat het dividend omlaag."

En hoe ziet de toekomst eruit? Wat verwacht u voor 2026, het gevreesde 'ravijnjaar'?

Nico van der Hoest: "We weten dat 2026 een uitdagend jaar wordt. We gaan in het eerste kwartaal van 2025 met de Raad in gesprek over welke maatregelen we moeten nemen. Dit kan betekenen dat we lasten verhogen voor de inwoners of dat we aan de andere kant kosten besparen. En dat we het ZEH-dividend alsnog gaan aanspreken."

Hoe gaat u om met de gemeenteraadsverkiezingen in 2026? Politici delen immers vaak cadeautjes uit tijdens verkiezingen.

Nico van der Hoest: "De gemeenteraad heeft een voorkeur voor het gebruik van het ZEH-dividend. Maar als het Rijk ons minder geld gaat geven, moeten we ook onze reserves aanspreken. We hebben al veel van die reserves gereserveerd voor belangrijke zaken, zoals de bouw van nieuwe scholen. We willen onze kinderen naar nette scholen kunnen sturen."

De septembercirculaire van het Rijk geeft ook updates over uitkeringen aan gemeenten. Wat is de status daarvan?

Nico van der Hoest: "In de septembercirculaire zien we dat we een groot deel van die uitkeringen al als voorziening hebben weggebouwd voor de scholen. Dit jaar komt er in oktober een update over hoe het gaat met die uitkeringen."

Wanneer gaat u met de gemeenteraad in gesprek over het dividend van ZEH Delta?

Nico van der Hoest: "Ik ga daar natuurlijk niet voor liggen. De raad is de baas en ik moet zorgen dat we alles op een goede manier uitvoeren. Ik ben benieuwd naar de gesprekken in het eerste kwartaal."

Wat betekent dit voor de portemonnee van de inwoners richting 2026? Kunnen ze rekening houden met lastenverzwaring?

Nico van der Hoest: "Dat is zeker niet mijn uitgangspunt. Ik ga proberen dat te voorkomen, maar ik kan geen garanties geven. We moeten ook zuiniger omgaan met de uitgaven."

En is er nog 'lucht' in de begroting om te besparen?

Nico van der Hoest: "We hebben al aan veel knoppen binnen de gemeente gedraaid om dit resultaat te realiseren. We zijn al ver in bezuinigingen gegaan. 2026 wordt een uitdagend jaar, maar er is nog tijd om een brug te bouwen."

Heeft u vertrouwen in de toekomst?

Nico van der Hoest: "Zeker, we gaan de uitdaging aan!"


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

eenheden van de politie ter plaatse in het havengebied
112 nieuws Borsele

Grootschalige actie politie en douane havengebied

13 november, 2024

Eenheden van de politie en de douane zijn woensdagmiddag ingezet tijdens een grootschalige actie in het havengebied Vlissingen-Oost bij Nieuwdorp. De actie richtte zich op een bedrijf aan de Denemarkenweg.

archieffoto modeshow Goes-West
Goes Goes-West

Modeshow in Goes-West

13 november, 2024

Zaterdag 16 november wordt voor de vierde keer een modeshow gehouden in Wijkgebouw de Westkant in Goes-West. Verwacht geen haute-couture maar wél kleding afkomstig van de rekken van de Ruilwinkel.

Boomboot, monoprint van Onno de Graaf,
Noord-Beveland Kunstverkiezing 2024

Monoprint ‘Boomboot’ wint Noord-Bevelandse Kunstverkiezing 2024

13 november, 2024

De inzending van De Graaf behaalde 38 van de 152 stemmen, goed voor een kwart van het totaal. Indien de kunstenaar bereid is het werk te verkopen, zal de gemeente het aankopen en een permanente plek geven - belooft wethouder Yvonne Maas.

Het bestuur van Waterschap Scheldestromen, met in het midden DB-lid Carla Michielsen. Rechts naast haar bestuurder Wim van Gorsel.
Waterschap Scheldestromen waterschapsbelasting

Waterschap: 'Veiligheid voor alles, ook als daardoor lasten stijgen'

13 november, 2024

Waterbeheer en waterveiligheid hebben hun prijs, benadrukt dagelijks bestuurslid Carla Michielsen, verantwoordelijk voor de financiën. Want de klimaatverandering heeft impact en ook Scheldestromen moet extra inzetten op hogere dijken en betere waterzuiveringen.

Ook Reimerswaal haalt restafval om de vier weken op
afval Reimerswaal

Ook Reimerswaal haalt restafval om de vier weken op

12 november, 2024

Vanaf 1 januari gaat het nieuwe systeem in, meldt wethouder Maarten Both. De tarieven voor het aanbieden van restafval zijn vastgesteld op tien euro per lediging voor minicontainers en 2,50 euro per storting in ondergrondse containers.

Een goede zoetwatervoorziening wordt steeds belangrijker voor de land- en tuinbouw.
Reimerswaal landbouw

Mini-congres SGP in Hansweert over zoetwatergebruik

12 november, 2024

Sprekers zijn André Flach (Tweede Kamerlid SGP), Wim van Gorsel (dagelijks bestuurder Waterschap Scheldestromen) en Arno Vael (Gedeputeerde Staten Zeeland). Het symposium is een initiatief van de SGP-fractie in de Reimerswaalse gemeenteraad.

'Leegstaande' woning Goes blijkt onderkomen voor arbeidsmigranten
Goes leegstand

'Leegstaande' woning Goes blijkt onderkomen voor arbeidsmigranten

12 november, 2024

Bij een gemeentelijke controle van 25 leegstaande woningen bleek één pand wel degelijk bewoond: hier waren drie arbeidsmigranten gehuisvest. Goes controleert regelmatig op kamerverhuur in leegstaande woningen, het is de vierde controleactie in twee jaar tijd.

Het eerste, voorlopige ontwerp van het aangepaste plan, voor 21 woningen.
Wemeldinge woningbouw

Succes voor omwonenden: woonblok Wemeldinge nu één etage lager

12 november, 2024

De nieuwbouwplannen voor het terrein van de voormalige garage Witte, aan de Westelijke Kanaalweg, worden aangepast: het geplande appartementencomplex wordt één etage lager.